Flight: Totuus löytyy pilvestä

Totuus, riippuvuus ja kohtalo ovat teemoina Robert Zemeckisin mainiossa draamassa Flight (ensi-ilta 8.2.2013). Minne asti valheen voima jaksaa kuljettaa, kun siiven alta loppuu ilma?

Please allow me to introduce myself 
I’m a man of wealth and taste
 
I’ve been around for a long, long year
 
Stole many a man’s soul and faith
 

(Rolling Stones, Sympathy for the Devil)

Lentokapteeni Whip Whitaker (Denzel Washington) on kylmäpäinen pelimies. Whitaker elää jengoilta mennyttä elämäänsä duunaten lentoemäntiä ja lennellen isoja koneita coolisti vodkahuuruissa ja kokaiinipöllyssä. Avioliitto on kariutunut, ilmeisesti juuri viinaan. Poika ei tunnista isäänsä. Paremminkin voisi ehkä mennä. Tai sitten vielä paljon huonommin.

Juopon tuuri loppuu, kun Whitakerin koneen peräsiiveke hajoaa kesken lennon. Kuin ihmeen kaupalla Whitaker tempaisee Top Gun -manööverit ja onnistuu tuomaan koneen alas pienin henkilövahingoin. Hänestä tulee sankari.

Mutta valvontakoneisto havaitsee pian, että Whitaker oli tukevassa 2,7 promillen tuiterissa konetta ohjatessaan. Pari kaljaa otin edellisenä iltana. Just joo. Vaikka tälläkin sivustolla on jopa suositeltu työaikana juomista, on kuitenkin työpaikkoja, jossa se ei liiemmin kannattane.

Tästä tilanteesta elokuva varsinaisesti lähtee liikkeelle. Whitaker on selvästi sankari, joka pelasti ihmishenkiä. Mutta kuinka salata juopumus, joka ei toisaalta vaikuttanut onnettomuuteen, mutta joka paljastuessaan vaarantaisi miehen uran lisäksi miljoonia dollareita yhtiön rahaa?

Zemeckis kutoo hiljalleen Whitakerin ympärille verkon, josta on mahdotonta pyristellä pois. Viinan puristus miehestä pitää. Juomat kaadetaan alas kraanasta moneen kertaan, mutta jostain sitä aina vain löytyy lisää. Edes uusi naisystävä (Kelly Reilly) ei saa Whitakeria korjaamaan kurssiaan.

Elokuvaa rytmittää nerokkaasti valittu musiikki, erityisesti Rolling Stonesin Sympathy for the Devil.

Kyseinen kappale saa myös monenlaisia merkityksiä elokuvan edetessä. Tuleeko meidän sääliä Whitakeria, joka ei kuitenkaan ole tilanteessa omaa syytään. Onko meillä vapaata tahtoa? Onko kaikki ennaltamäärättyä? Onko paholainen vain olosuhteiden viaton uhri?

Zemeckis nostaa kohtuullisen luontevasti esiin Whitakerin tilanteen teologiset ulottuvuudet. Onko meidän syyttäminen Jumalaa kaikesta, mitä tapahtuu, kuten sairaalan syvyyksistä esiin kömpivä paholaismainen syöpäpotilas ehdottaa, ja antaa kaiken vain mennä?

Loistavasti asetellussa kohtauksessa, jossa takana näkyy lentokoneen törmäyksestä sortunut kirkontorni, Whitaker kysyy vastakysymyksen: ”Millainen Jumala sallisi tälläistä?”

Lopulta katsontakulma alkaa siirtyy ankarasta determinismistä Whitakerin tahtoon. Ehkä hän ei voi lopettaa juomista. Mutta voisiko hän edes myöntää tämän? Jatkamalla valheita ja kuuntelemalla Rollareita hän voisi jatkaa kulahtanutta elämäänsä kuten tähänkin asti. Mutta kuinka monta valhetta miehen selkä kestää?

Whitaker tajuaa, ettei voi omin voimin muuttaa sitä, mitä hän on, mutta hän voisi lausua ääneen sen, mikä hän on. Miehen mahalasku ei painakaan häntä pohjalle, vaan nostaa hänet tilanteeseen, jossa hänellä olisi mahdollisuus kerrankin puhua totta, itsestään ja rakkaistaan.

Flight on tyylikäs kokonaisuus, jossa ei ole mitään turhaa. Pienet, subtiilit yksityiskohdat, rikas ja monitasoinen symboliikka, vastakohdilla leikittely ja elämän varjopuolten armoton valaisu tekevät leffasta puhuttelevan ja oivalluksia tarjoavan katselukokemuksen.

Jos Sören Kierkegaard (1813-1855) olisi Kuolemansairauden kirjoittamisen sijasta päättänyt tehdä elokuvan, jälki olisi saattanut olla jotakin tämänkaltaista.

Just as every cop is a criminal 
And all the sinners saints
 
As heads is tails
 
Just call me lucifer
 
Cause I’m in need of some restraint
 
So if you meet me
 
Have some courtesy
 
Have some sympathy, and some taste
 
Use all your well-learned politesse
 
Or I’ll lay your soul to waste