Tuhlaatko elämääsi?

Olet käyttänyt elämästäsi jo suuren osan. Oletko haaskannut sitä, vai elänyt viisaasti? Myös epäonnistumiset ja elämän sakkokierrokset voivat lopulta paljastua yllättävän arvokkaiksi kokemuksiksi! 

Epäonnistuminen on lahja

Pääsin Jyväskylän yliopistoon opiskelemaan kauppatieteitä vuonna 2005. Asiat eivät menneet niin kuin olin alun perin suunnitellut. Minun olisi suunnitelmissani pitänyt päästä kouluun jo paljon aiemmin, pian valmistua, löytää vaimo ja kohta menestyä työelämässä. Nyt oli käynyt toisin.

Hain Jyväskylän yliopistoon jo joitakin vuosia aiemmin, mutta tuolloin en läpäissyt pääsykokeiden soveltuvuuskoetta. Kirjalliset kokeet menivät hienosti, mutta soveltuvuuskokeissa olin heikko. Ylpeyksissäni julistin, että Jyväskylään en enää hae, kun eivät kerran ymmärtäneet hyvän päälle!

Niinpä lähdin nuorena miehenä Helsinkiin tekemään myyntityötä ja verkostomarkkinointia menestystä etsien. Epäonnistuin, ja tulokset jäivät kovin laihoiksi. Vuoden 2004 keväällä olin jälleen pääsykokeissa, tällä kertaa pyrkimässä Helsingin kauppakorkeakouluun. Laiskuuksissani luin liian vähän ja olin myös liian huono laskemaan. En päässyt kouluun.

Lopulta nöyrryin ja päätin yrittää keväällä 2005 uudestaan Jyväskylän yliopistoon. Tuona vuonna soveltuvuuskokeet yllättäen peruttiin, ja minut valittiin kouluun pelkän kirjallisen kokeen perusteella.

Aika ja paikka osuivat kannaltani täydellisesti nappiin: Näiden vuosien aikana Jyväskylässä tutustuin nykyiseen vaimooni. Minulle avautui mahdollisuuksia tehdä opintojen ulkopuolella asioita, joista olin vain haaveillut. Sain paljon loistavia ystäviä. Tutustuin opintojeni loppuvaiheen kurssilla Hans-Peter Siefeniin, joka pyysi minut mukaan Nordic Business Forumiin. Nykyisin kyseinen yritys tuo minulle leivän pöytään ja paljon muutakin arvokasta elämääni.

Onneksi epäonnistuin niin pääsykokeissa, myyntityössä kuin verkostomarkkinoinnissakin. Onneksi sain harjoitella nöyryyttä, yrittää uudestaan ja päästä opiskelemaan vasta vuonna 2005. Kaikki ”haaskattu aika” oli sen arvoista. Henkilökohtaiset epäonnistumiset ja ylimääräiset sakkokierrokset toki harmittivat, mutta tekivät minusta lopulta paremman ihmisen. Nöyryyden, sinnikkyyden ja ahkeruuden opiskelu olivat korvaamattoman arvokas läksy ja epäonnistumiset tarjosivat siihen tilaisuuden. Sakkokierrokset auttoivat minua onnistumaan ajoituksessani täydellisesti.

Elämä on aivan liian monimutkaista ja rikasta, että se mahtuisi meidän pieniin suunnitelmiimme. Monesti olen luullut tuhlanneeni aikaani vain myöhemmin huomatakseni, että kyse olikin todellisesta huippuinvestoinnista tulevaan. Tavoitteissa epäonnistuminen voi paljastua suureksi onnistumiseksi. Aina emme nimittäin edes tiedä, mitä oikeastaan tulisi syntyä!

Elä hetkessä

Onnistuminen on toki mukavaa ja tavoiteltavaa. Epäonnistuminen voi olla jopa musertavaa. Itselleni tavoitteissa suurin anti on kuitenkin nykyisin siinä, kuinka matka niitä kohti muovaa minua toisenlaiseksi mieheksi. Arvokkaita päämääriä kohti kulkeminen tekee minusta paremman ihmisen, vaikka epäonnistuisinkin. Enää tavoitteissa epäonnistuminen ei ole ajanhukkaamista. Olen ymmärtänyt, että matka muokkaa minua ja se on minulle hyväksi. Parempi minä on hyödyksi myös toisille, kunhan tavoitteeni ovat tavoittelemisen arvoisia.

Meille tavoitteellisille ihmisille voi helposti käydä niin, että vain tavoitteiden täyttyessä saatamme kokea tyytyväisyyttä. Kun tavoite lopulta saavutetaan, on aika asettaa uudelleen uusi tavoite ja jatkaa eloa lievässä rauhattomuudessa uuteen täyttymykseen saakka.

Kirjassaan Life Is Now rabbi Zelig Pliskin tunnistaa tämän haasteen ja muistuttaa jokaisen elämän hetken olevan lahja. Hän kirjoittaa: ”Muista iloita siitä, että olet elossa. Muista se ennen kuin saavutat tavoitteitasi. Älä odota ennen kuin saavutat tavoitteesi, vaan salli itsesi iloita koko prosessista mitä tahansa tavoitettasi kohti.”

Aivan joka paikkaan ei välttämättä ole pakollista tunkea mukaan hyötynäkökulmaa. Hyvään elämään kuuluvat arvokkaat hetket, joissa voi vain olla kiitollinen elämästä. Jokaista kirjaa ei tarvitse lukea tullakseen guruksi. Jokaista treeniä ei tarvitse tehdä tullakseen huippu-urheilijaksi.

Hyvään elämään kuuluu hetkiä, jotka ovat mukavia sellaisenaan. Hetkiä, joissa vain yksinkertaisesti kokee elävänsä. Elämästä tulee nauttia! Vaikuttaa siltä, että monet arvokkaat asiat syntyvätkin silloin, kun itse tekeminen koetaan mielekkäänä. Ei ole elämän tuhlaamista tehdä asioita tekemisen ilosta.

Voisinkin oikeastaan lähettää kiitoskirjeen heille, jotka aikanaan hyllyttivät minut pääsykokeissa. He auttoivat minua niin paljon. Tätä en tosin vielä tiennyt reilut 10 vuotta sitten. Nyt tiedän.