Riitele reilusti

Oletko joskus ollut eri mieltä jonkun kanssa? Luuletko, että niin voi käydä joskus uudelleen? Seuraamalla seuraavia ohjeita seuraavasta yhteentörmäyksestä on mahdollista tehdä vähemmän verinen. 

Pyri ymmärtämään toisen perusteet omalle kannalleen.

Pidä huoli, että todella ymmärrät nämä perusteet sillä muuten keskustelu on kaikkien kannalta ajanhukkaa. Sinä hyökkäät olematonta näkemystä vastaan ja vastustajasi joutuu selittämään, miksi ei kannata kantaa, jota väität hänen edustavan. Kukaan ei voita mitään ja kaikki hukkaavat aikaansa.

Pyri vastaamaan täsmällisesti siihen, mitä toinen esittää.

Älä vaihda puheenaihetta. Jos et täysin ymmärtänyt kysymystä, pyydä selvennystä.

Lausu julki ne perusteet joille rakennat oman kantasi.

Usein erimielisyydet johtuvat erilaisista syvemmän tason sitoumuksista, joita väittelyssä ei suoraan nosteta esiin. Usein jo pelkästään näiden perustavien uskomusten julkilausuminen on ajattelua selkeyttävää.

Tunnusta avoimesti oman kantasi heikot kohdat.

Usein ihmiset pitäytyvät omiin kantoihinsa sokeasti, näkemättä kuinka ne tai niiden seuraukset voivat olla monella tapaa ongelmallisia. Uusiin näkemyksiin voi myös sisältyä aivan uudenlaisia ongelmia.

Tunnusta avoimesti toisen kannan vahvuudet

Harha meistä jaksaa ajaa aivan päättömiä ideoita. Yleensä kaikissa kannoissa onkin jotakin hyvää. Pyri näkemään tämä vahvuus ja anna sille tunnustusta.

Kohtele toisen näkemystä samalla tavalla kuin toivoisit omaa näkemystäsi kohdeltavan.

Kyvyttömyydestä noudattaa tätä sääntöä seuraa paljon pahaa mieltä ja sekaannuksia. Jos teet pilaa toisesta, annat myös hänelle luvan tehdä pilaa itsestäsi. Tämän jälkeen kukaan ei enää ole kiinnostunut totuudesta, vaan siitä kuka keksii nokkelimman solvauksen.

Pyri selvittämään se mistä olette samaa mieltä.

Monet kiistat ja erimielisyydet ovat turhia ja johtuvat vain puutteellisesta kommunikaatiosta.

Pidä tunteesi kurissa.

Tunteilla on oma paikkansa ihmiselämässä, mutta ristiriitatilanteissa niistä on vain haittaa. Vaikka tunteet voisivat olla oikeutettujakin, ne estävät helposti ongelman rationaalisen käsittelyn.

Älä sorru käyttämään virhepäätelmiä.

Opettele tunnistamaan yleisimmät virhepäätelmät ja vältä niitä. Käytä apuna esimerkiksi sivustoa yourlogicalfallacyis.com

Osoita suhteellisuudentajua

Kaikki kysymykset eivät ole aina sen energian arvoisia joita niille suomme. Keskitä voimasi olennaiseen. Älä jankkaa mitättömyyksistä.

Ja lopuksi:

Opettele elämään sen tosiasian kanssa, että kaikkia ristiriitoja ei voida koskaan poistaa. Maailmassa tulee aina olemaan todella paljon ihmisiä, jotka ovat kanssasi lähes kaikesta eri mieltä.

One thought on “Riitele reilusti

Comments are closed.