Rakkaudella johtaminen pesee pirulliset kollegat

”Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.” Nämä tutut sanat rakkaudesta kaikuvat usein, kun pariskunta vihitään avioon kirkossa. Ne sopivat myös yllättävän osuvasti johtajan ohjenuoraksi.

”Sä oot kyllä pirullisin pomo, mitä mä oon ikinä tavannut! Eipä tarvitte luulla, että ikinä tuun takasin!”

Täräytin mielipiteeni perusteluineen rouva yrittäjälle 16-vuotiaan ehdottomuudella, pudotin sitten jäätelökauhan rommirusinapönttöön, kiskaisin esiliinan yltäni ja läimäytin kioskin oven perässäni kiinni.

Kovin monesta pomosta ei ollut kokemusta, mutta tunnistin kyllä kohtuuttomuuden. Kaksi kesää olin pyörittänyt jäätelöpalloja ranteet kipeinä ja epäreiluilla työehdoilla.

Sadepäivänä piti toimia palkatta takapäivystäjänä sen varalta, että pilvet väistyvät ja aurinko alkaa paistaa. Pesuvesitankkien kuljetus hoidettiin vapaa-ajalla, ja polkupyörän tarakka oli jo rahtauksesta vääntynyt.

Nyt sinisennuuka yrittäjä oli kytännyt salaa kioskin takana vahtimassa jäätelötötteröiden runsautta ja putkahti sitten luukulle haukkumaan ne ”joulukuusiksi”.

Parin viikon joutilaisuuden jälkeen aloin kaivata mukavaan asiakastyöhön. Jäätelöäkin teki mieli. Palkka oli pieni, mutta luontoisetu maistuva ja runsas. Poljin pomon pakeille.

”Terve. Ajattelin, että oliskohan vielä hommia?”

”Mikäs siinä”, pomo heläytti kuin ei muistaisi äkäistä lähtöäni vain pari viikkoa aiemmin. Kuuma jäätelökesä jatkui.

Olen muistellut hyvällä pitkämielistä pomoa. Ei katkeroitunut eikä muistellut kärsimäänsä pahaa. Olin kiitollinen armollisuudesta, siitä etten tullut nolatuksi.

Pomoja on tuon jälkeen ollut lukuisia, ja toimittajana olen 25 vuoden aikana kuullut kymmenien ihmisten johtajuuskokemuksia yrityksissä, järjestöissä ja seurakunnissa. Johtajien parhaimmisto on kuin aineellistunut rakkauden käsite, jonka ominaisuudet apostoli Paavali kuvaa 1. korinttilaiskirjeessä. Kääntöpuolena on kukin hyveen yliviljely tai sen puute, joista molemmista seuraa pirullista johtajuutta.

Hyvä johtaja on kärsivällinen, hyvä johtaja on lempeä.

Aito kärsivällisyys ja lempeys perustuvat korinttilaisen johtajan kypsyyteen ja harkintaan. Häntä kunnioitetaan ja häneen sitoudutaan. Valitettavasti se, mikä näyttää kärsivällisyydeltä on yliviljeltynä pelkkää piittaamattomuutta, lempeys selkärangattomuutta. Alati hymyilevä lepsuilija sotkee asiat, väistää vastuunsa ja jättää alaiset hoitamaan sotkut.

Pirullinen johtaja on kärsimätön ja julma. Hän herättää pelkoa alaisissaan, mutta lojaalius loppuu kun pomo kääntää selkänsä. Koston pelossa monet alaiset mieluummin vaihtavat maisemaa kuin puolustautuvat.

Ei kadehdi, ei kersku, ei pöyhkeile.

Korinttilaisen pomon töissä saa innostua ja pärjätä, sillä hän ei kadehdi. Hän kestää tiiminsä jäsenten menestyksen ja yllyttää heitä onnistumiseen. Hän ei kersku katteettomasti eikä toisten kustannuksella, mutta ei myöskään ole ankean nöyrä. Hän hehkuttaa onnistumisia ja jakaa kunnian koko tiimille.

Pirullinen pomo kadehtii tähtiosaajia, omii kerskuen kunnian heidän työstään, siirtää heidät uhkana syrjään, korvaa heidät keskinkertaisilla hännystelijöillä ja pöyhkeilee vallallaan. Hän kaatuu usein vasta huipulla, jos silloinkaan, sillä röyhkeys näyttää usein itsevarmuudelta ja luo illuusion vahvasta johtajuudesta.

Ei käyttäydy sopimattomasti.

Tahdikas johtaja on taivaan lahja, limanuljaskat hornan palvelijoita.

Ei etsi omaa etuaan.

Korinttilainen johtaja arvottaa työnsä ja harkitsee etunsa oikeudenmukaisesti, ahne rikkoo yhteisen vastuun tunnon.

Ei katkeroidu, ei muistele kärsimäänsä pahaa.

Korinttilainen johtaja kestää kritiikin, ottaa opikseen ja armahtaa sen antajan. Pirullinen muistaa piikkinä ja uhmana jokaisen kritiikin, ja näkee suurta vaivaa vaikeuttaakseen palautteen antajan työtä, elämää ja myöhempää uraa.

Ei iloitse vääryydestä vaan iloitsee totuuden voittaessa.

Korinttilainen johtaja etsii totuutta itsestään ja yhteisöstään, kestää sen ja luotsaa ratkaisujaan sen mukaan. Pirullinen johtaja muuntaa totuuden estotta omaksi edukseen, elää paljastumisen pelossa ja vihaa työyhteisön totuudentorvia.

Kaiken se kestää, kaikessa uskoo, kaikessa toivoo, kaiken se kärsii.

Hyvä johtaja kestää painetta, sitoutuu päämäärään, kannustaa toivottomia ja jää viimeisenä kantamaan vastuuta. Pirullinen johtaja haistaa ongelmat kaukaa, järjestää muut syyllisiksi, pelastaa itsensä kuiville ja nopeuttaa tuhoa viemällä tuhkatkin kuolinpesästä.

Korinttilainen johtaja ei hallitse pelolla eikä häpeällä. Hän palvelee, antaa anteeksi epäonnistumisen ja nostaa häpeästä. Hän ei tarvitse liehittelijöiden hovia, vaan kysyy uskollisuutta ja sitoutumista. Hän ei hae tottelemista, vaan luotettavuutta.

Korinttilainen johtaja tähtää tinkimättä yhteiseen päämäärään, ei henkilökohtaiseen suosioon. Hän ei anele eikä mielistele, vaan ottaa hylkäämisen riskin.

Sellainen johtajuus on lähellä palvelevaa rakkautta. Ei, siihen ei kukaan täydesti yllä. Suokoon Luoja kuitenkin pyrkimisen rohkeuden, ja johtajillemme viisautta vastustaa pirullisen pomoilun kiusausta.

6 thoughts on “Rakkaudella johtaminen pesee pirulliset kollegat

Comments are closed.