Onnen ja onnistumisen avaimet käteen

Tässä peräti kolme avainta onneen ja onnistumiseen siltä varalta, että arvelet oven olevan varmuuslukittu!

Olen läpikäynyt odottamattomia asioita viime viikkoina. Rankkoja, jopa julmia, mutta – ja häkellyttävästi juuri nämä samat asiat – myös fantastisia, huikeita. Mieli kun nimittäin odottaa, että asiat kulkevat samoja latuja, joita ne ovat tähän asti kulkeneet, omalla painollaan. Vaan kun niin ei yleisesti ottaen käykään. Äkkiarvaamatta eteen pudotetaan odottamatonta hyvää – tai yllättävää tuskaa. Kuten työtarjous, salamarakastuminen, irtisanomiset, sairastuminen, jonkun puoliso haluaa avioeron.

Maalaisjärjen Yliopiston peruskurssi tarjoaa avaimen numero yksi: älä oleta. Älä oleta hyvää pysyväksi, pahaa huonoksi ja toisinpäin. Mitä vähemmän oletat, sitä rikkaampaa elämää sinun on mahdollista elää.

Anthony de Mello antaa esimerkin kirjassaan Uudistuminen: ”Brooklyniläinen mies käveli Saharan autiomaassa uimahousuihin pukeutuneena pyyhe olallaan. Hän kohtasi arabin ja kysyi, miten kaukana meri on. ’Merikö? Voi hyvänen aika’, arabi sanoi, ’sinne on täältä tuhat mailia.’ Brooklynin mies sanoi: ’Oho. Onpa teillä melkoinen ranta!’ Avoin mieli, avoin mieli.”

Elämän traaginenkin yllättävyys on usein myös vapauttavaa ja vahvistavaa. Ja toisaalta: ”Mikä onni, en olisi ikinä uskonut!” Etkä tietenkään usko vastaavaa tapahtuvaksi tästä eteenpäinkään, vaan oletat sen olleen ainutkertaista. Ja kuinka ollakaan, taas pian kolahtaa, hyvässä tai pahassa.

Avoimin mielin siis kohti seuraavaa kohtaamista elämän kanssa! Onnellisuus ei ole koskaan pikavoitto, toisin kuin mielihyvä, nautinto. Onnellisuus rakentuu säästämällä ja tuhlaamalla.  Säästämällä kokemuksia ja havaintoja, jotka kertyvät viisaudeksi. Tuhlaamalla uteliaisuutta, avoimuutta,  armollisuutta ja uskoa hyvään. Avoimin mielin vahvasti ja myötätuntoisesti läsnäolo auttaa aina ja kaikkeen, usko pois!

On ihmisenä kasvamisen kannalta lähes elämää tärkeämpää jättää itselleen jatkuvasti tilaa uudenlaisille kohtaamisille ihmisten ja asioiden kanssa, tuttujen ja uusien. Jos yleensä kohtaat tilanteen suoraan edestä, kohtaa se tällä kertaa sivulta tai takaa. Jos kohtaat yleensä asiat tietyllä tempolla, hidasta tai nopeuta sitä. Kuuntele erilaista, rauhallisempaa tai voimakkaampaa musiikkia kuin yleensä. Onnen ja onnistumisen kaksi ensimmäistä avainta ovatkin:

1.    Oleta aina niin vähän kuin mahdollista!

2.    Kohtaa avoimin mielin asioita ja ihmisiä, tuttujakin uusin silmin. 

Mene tilanteeseen tai tilaisuuteen, joka ei vaikuta ilmeisen kiinnostavalta tai tärkeältä juuri sinulle, juuri nyt. Piipahda vaikkapa taidenäyttelyyn, josta et tiedä mitään. Etsi kirjahyllystä silmät kiinni jokin kirjan tai lehdestä sattumanvaraisesti jokin sivu ja etsi sieltä silmät kiinni yksi sana tai lause. Anna sen elää mielessäsi, älä pikaruokaile sitä. Kuuntele keskittyen keskustelua, joka ei kiinnosta sinua, vaikkapa sinulle vieraalta radiokanavalta.

Ravista aistisi hereille ja malta hetki, ravistat mielesi ja ihmisenä kasvusi hereille! Sitä on elämän rikkaus. Jotta tämä onnistuu, on muistettava kolmas avain:

3. Raivaa aikatilaa. Jos kalenteri on ahdettu täyteen suoritelistoja ja mitä-minä-haluaisin-mutten-ehdi -toiveoptioita, mieli kapenee. Ihminen kasvaa pahimmillaan vuosien myötä karikatyyrihahmoksi omista vahvimmista hyvistä ja huonoista piirteistään.

En kykene näkemään kaikkea elämän tarjoamaa hyvää, jos sen sisältö marssii ohi pikaruokailtuna. Enkä osaa nähdä tuskallisen tapahtuman avaamia mahdollisuuksia, jollen en ehdi astumaan henkisesti monta askelta sen molemmille sivuille, taakse ja eteen. Moni meistä toistaa samoja kuvioita yhä uudelleen eri ilmentyminä ja kiirehtii lukitsemaan tulkinnan tapahtuneesta aina samanlaiseksi. Takki auki uusia pettymyksiä, miten taas minulle kävi näin!

Vaikka onnen ovi olikin aina auki.

One thought on “Onnen ja onnistumisen avaimet käteen

Comments are closed.