Jäisitkö sinä henkiin Titanicilla?

Titanic edusti äärimmäisyyteen viritettyä matkustusluksusta: kaviaaria ja samppanjaa hopealautasilta häikäisevän kullankiiltävässä ruokasalissa. Titanicilla oli edistyksellisesti jopa kuntosali, josta löytyi brittimatkustajille sopivasti soutulaite ja peräti ratsastuslaite glamour-juhlien välissä virkistäytymiseen.

Matkustajat ehtivät nautiskella hulppeasta matkasta, johon monet heistä olivat investoineet huiman summan työllään ansaitsemaansa rahaa, kunnes törmäys jäävuoreen joko päätti tai muutti hetkessä jokaisen pahaa aavistamattoman matkaajan elämän.

Elämme paraikaa länsimaissa Titanic-elämää, joka tarjoaa kaikki mahdollisuudet unelmien toteuttamiseen, mutta samalla hengenvaarallinen jäävuori odottaa näkymättömissä pinnan alla.

Liian moni työikäisistä seilaa omassa elämässään kohti henkilökohtaista jäävuorta. Työelämässä täysi vauhti päällä, monilla ainakin osin itsestä riippumattomista syistä. Vastineeksi  tai lohdukkeeksi – on tarjolla rahalla hankittavia äärimmisyyksiin ulottuvia, yksilöllisiä nautintoja stressistä palautumiseksi ja työelämän tyhjyyden, merkityksettömyyen kompensoimiseksi.

Jäävuoremme rakentuu uupumuksesta ja tahattomasta välinpitämättömyydestä. Entistä harvempi kokee työnsä merkitykselliseksi. Harva jaksaa enää tosissaan välittää tavoitteiden toteutumisesta työssä, saatika uskoo niihin. Toivo siitä, että tämän vuoden tsemppi johtaa parempaan, on kuolemassa sukupuuttoon.

Kiitoksille ja ansaittujen onnistumisten hedelmistä nauttimiselle on liian vähän aikaa. Esimies ja tiimi ovat saattaneet vaihtua kesken projektin. Tuttu porukka hajoaa, vastuu ja sitoutuminen sen mukana. On vaikea innostua, vaikka haluaisi. Luonnollisille levähdysajoille projektien välissä, joita urheilussa kutsutaan ylimenokaudeksi, ei kvartaalimeno jätä tilaa.

Piilevä turhautuminen kroonistuu ja muuttuu vähitellen tahattomaksi välinpitämättömyydeksi. Sähköisiä viestejä tulee liikaa, niihin ei pysty ja ehdi enää vastaamaan. Lupaukset haihtuvat ilmaan kuin Titanicin savupiipun savu, laivalla on kiire ja moottori käy täysillä kierroksilla. Ei kukaan muukaan näytä kantavan huolta laivan turvallisuudesta.

Kollektiivisen välinpitämättömyyden ja väsymyksen lonkerot ulottuvat vähitellen terveyteen, elinvoimaan ja ihmissuhteisiin, emme jaksa ja ehdi panostaa niihin. Altistumme valitsemaan mieluummin nopeaa tyydytystä ja nautintoa kompensaatioksi tyhjyydelle ja stressille. Viihde ja materiaaliset mielihyvän lähteet valtaavat aikaa ja voimia – ja vaativat rahaa. Kierre on valmis.

Titanicin matkustajista pelastui lopulta kolmannes. Luonnon lakien mukaan vahva pelastuu hätätilanteessa todennäköisimmin. Arjen Titanic-elämässämme erityinen vahvuus, joka kantaa, on usko hyvään. Kun huomaan pienen mahdollisuuden tai varoitussignaalin, joko reagoin siihen tai ohitan sen.

Hiljainen signaali voi tulla läheiseltä ihmiseltä, joka reagoi läsnäolon puutteeseen yrityksellä tervehtiä ja jutella. Signaali voi leijua työpaikan kahvihuoneessa sumun lailla odottaen, että joku tarttuisi lamaantuneeseen työilmapiiriin maalaisjärjen työkaluin.

Eniten mahdollisuus- ja varoitussignaaleja tulee sisältämme. Ohitanko tämän tilanteen, vai teenkö juuri nyt pienen valinnan kohti hyvää, vaikka en näe tämän teon vaikutusta, perhosefektiä? Joskus valinta tarkoittaa sen myöntämistä, että ei jaksa, tai että on avuton, riippuvainen.

Hyvin todennäköisesti joku pelastui Titanicilta siksi, että oli jättänyt pari drinkkiä juomatta. Joku eli hetkeä aistit ja ajattelu valppaampana kuin muut. Joku puolestaan oli fyysisesti paremmassa kunnossa kuin toinen. Raadollista, mutta myös Titanicin törmäyksessä tapahtui asioita, joihin matkustajat pystyivät vaikuttamaan.

Miten sinä nostat pelastumisen todennäköisyyttäsi tämän päivän arjen Titanicissa? Joku pelastuu painamalla jarrua keltaisissa valoissa, toinen kävelemällä portaita ja juomalla pari lasia enemmän vettä päivittäin. Joku puolestaan jättämällä sanomatta kritiikkinsä ääneen ja keskittymällä sen sijaan edistämään itselle oleellisinta, hyvää. Hyvä voi voittaa vain, jos uskomme siihen.

Elämän ratkaisevat valinnat tehdään henkäyksen lailla ohikiitävissä hetkissä.

One thought on “Jäisitkö sinä henkiin Titanicilla?

Comments are closed.