Työpaikan ihmeneloset

Fantasia on tyylilaji, joka antaa meille mahdollisuuden tarkastella oman todellisuutemme ilmiöitä uudesta näkökulmasta. Se mikä on päällisin puolin vierasta ja outoa, voi avata silmämme näkemään uusin silmin sen mikä on meille jokapäiväistä ja tuttua. Tämä pätee esimerkiksi tunnettuun supersankarisarjakuvaan Ihmeneloset.

Ihmeneloset koostuu (yllättäen) neljästä hahmosta, jotka altistuttuaan avaruussäteilylle saavat erilaisia käteviä supervoimia. Sue Storm kykenee liikuttelemaan esineitä ajatuksen voimalla sekä tekemään itsensä näkymättömäksi. Ben ”Möykky” Grimmon hirvittävän vahva ja luonnollinen likaisen työn tekijä. Kääntöpuolena on hänen rujo ulkomuotonsa. Johnny ”Liekki” Storm on komea, nuori hurjapää, jolla on kovasti kysyntää naisten keskuudessa ja joka osaa muuttua lentäväksi tulenlieskaksi. Reed Richards eli Herra Fantastinen on kirjaimellisesti kaikkeentaipuva nero. Hänen raajansa venyvät ja jo ennen säteilyannosta hän oli yksi planeetan fiksuimmista kavereista. Ikävä kyllä hän samalla kärsii pahanlaatuisesta asperger-syndroomasta.

Jokaisella vähänkin suuremmalla työpaikalla on omat ihmenelosensa. Näkymätön nainen (tai mies), joka saa asiat tapahtumaan ilman, että kukaan huomaa mitään. Uskollinen puurtaja, ”heavylifter”, joka ei koskaan saa kunniaa työstään. Nuori tyhjäpää, jota kaikki ihailevat, joka osaa kyllä muutaman hienon jutun, mutta ei juuri muuta. Ja lopuksi kaikkien ihailema tehotykki, joka venyy ihan mihin vaan, mutta jonka lähellä on hankala olla.

On tietenkin rikkaus, että ihmisillä on erilaisia lahjoja ja kykyjä. Mutta jokaisella on omat haasteensa, ja samoin yhteisöltä vaaditaan erilaista asennoitumista sen erilaisia jäseniä kohtaan.

Näkymättömän naisen on uskallettava tuoda itseään esiin ja yhteisön on osattava antaa hänelle kiitosta. Möykyn sekä hänen tovereidensa on kyettävä arvostamaan tekemäänsä työtä – työtä, jota kukaan muu ei pysty tekemään. Liekin on opittava nöyryyttä ja uusia taitoja sekä vastuullisuutta. Herra Ihmeellisen on tiedostettava heikkoutensa ja hänelle on löydettävä sellainen tila, jossa hän voi hyödyntää kykyjään siten, että hänen haittansa muita ihmisiä kohtaan minimoidaan.

Ihmenelosia yhdistää yhteinen päämäärä, yhteinen vihollinen eli Dr. Doom. Parhaiten he toimivat juuri ryhmänä, jossa kukin tekee parhaiten sen minkä osaa. Kun kukaan ei yritä tehdä sellaista, mikä ei tule luonnostaan. Kun kaikki tietävät tehtävänsä ja sen missä he ovat hyviä. Silloin tavallisista nelosista tulee ihmeellisiä nelosia.