Luotijuna vai villiviini – kumpi olet?

Syvät arvotason motiivit ohjaavat toimintaamme jatkuvasti: yhden syvä perusmotiivi on hallita, toiselle se on valloittaa, kolmannelle turvata ja säilyttää. Jalkapallossa hyökkääjän, puolustajan ja maalivahdin roolit ovat selvät, mutta perhe- ja työelämässä jostain syystä tuntuu varsin usein siltä, että toisen luontainen perusmotiivi on väärä. Kaikkien pitäisi olla vaikkapa hyökkääjiä.

Erilaisilla persoonallisuuksilla on erilainen suhde energiaan.

Luotijuna tiedottaa, minne on päättänyt lähteä. Se toivottaa matkustajat tervetulleiksi mukaan valitsemaansa kohteeseen. Juna valitsee oikeat raiteet, käynnistää moottorin ja kiihdyttää vauhtiin. Täydessä vauhdissa onkin leppoisaa nautiskella kahvit ja jutustella mukavia. Ripeästi vaihtuvat maisemat ja naseva huumori ovat luotijunan mieleen. Luotijuna ei ole herkkä olosuhteille, sade ja tuuli eivät sitä heiluttele. Luotijuna on lähtenyt asemalta huomaamatta asemarakennuksen seinällä kasvavaa villiviiniä. Edessä odottaa niin paljon mielenkiintoista uutta nähtävää!

Villiviinille puolestaan kaiken kasvun perusta ovat juuret, jotka työntyvät syvälle maahan. Se ei myöskään kasva ilman valoa, jota se saa auringosta. Se tuottaa herkkää, pitkävaikutteista elinvoimaa. Villiviinin köynnökset ulottuvat hitaasti kasvaen eri suuntiin, tutkailevat auringon suuntaa ja kääntyvät sitä kohti. Villiviinin varsi on hento. Se ei kestä myrskyä, mutta kantaa hyönteisiä. Jos se pystyisi, se väistäisi luotijunaa. Villiviinin katveessa on leppoisaa istuskella, havainnoida elämää ja maailman menoa.

Luotijuna ja villiviini ovat karrikoidut kuvaukset kahdesta ääripäästä. Toinen on itseriittoinen, energiaa löytyy omasta takaa muidenkin sytyttämiseen ja kyydittämiseen, toinen puolestaan vastaanottaa energian aineksia ulkopuoleltaan ja jalostaa niitä sellaiseen muotoon, joka lisää elinvoimaa.

Asemarakennus on rakennettu luotijunan liikennettä varten. Villiviini puolestaan tekee siitä viihtyisän, ilman sitä rakennus olisi kolkko. Luotijuna ei odota. Joko olet kyydissä, kun se lähtee, tai et ole. Villiviini taas on tutulla paikalla aina.

Luotijunalle jykevä runko on elinehto. Luotijuna pikemminkin kuluttaa energiaa, kun villiviini luo sitä. Mutta luotijuna voi kuljettaa villiviinin siemeniä nopeasti moneen uuteen paikkaan asemarakennuksen pihalta. Elinvoiman, jota villiviini tuottaa, luotijuna levittää laajalle.

Osaamme yleensä sanoa saman tien tuntemastamme ihmisestä, kumpia piirteitä hänessä on enemmän. Näiden energioiden liitto on elämän edellytys, mutta ääripäiden on vaikea jaksaa toisiaan kuin hetkittäin. Luotijuna viihtyy paikallisjunien kanssa, villiviini kukkien lähellä. Ja liian usein toinen on sitä mieltä, että juuri hänellä on suurempi olemassaolon oikeutus.

Tunnustan olevani jonkinasteinen luotijuna, työssä ja harrastuksissa: Löysin viime kesänä uuden lajin, SUP-melonnan, jota suosittelen muuten kaikille! Se näytti kiinnostavalta, joten etsin saman tien paikan, jossa lajia voisi kokeilla. Parin tunnin pituisesta starttikurssista lajin pariin oli kulunut vartin verran, kun totesin, että tässä on minun lajini! Seuraavana päivänä menin ostamaan lautaa – kisamallia, parin viikon päästä olinkin jo viivalla. Sopivasti haastetta ja veren makua suuhun, niin luotijunan endorfiinit jylläävät.

Entä miten toimii villiviini, kun hän kohtaa uuden lajin? Ensin hän katselee sitä etäältä pidempään ja arvelee sen olevan vaikeaa, ehkä vaarallistakin. Hyvän ystävän vakuutettua hänet lajin iloista ja turvallisuudesta hän rohkaistuu ajatukselle, että seuraavana kesänähän voisi kokeilla, jos sattuu sopiva tilaisuus kohdalle. Jos näin tapahtuu – hän ei ryhdy sitä erikseen järjestämään – hän kokeilee ja ehkä alkaa myöhemmin harkita laudan vuokraamista jonakin kauniina päivänä. Jos hän kovin intoutuu, parin vuoden kuluttua hänellä voi olla jo oma lauta, jolla silloin tällöin käy melomassa – tyynellä säällä. Kisat eivät villiviiniä kiinnosta, retkeily rauhalliseen tahtiin erilaisissa vesistöissä kylläkin.

Kesän päätteeksi luotijuna ja villiviini vertailevat ottamiaan valokuvia melontaretkiltä. Luotijuna on räpsinyt kännykkäkamerallaan vauhdikkaita tilannekuvia aaltojen roiskeista. Villiviini on kuvannut upeita lähikuvia lähiluotojen kasvillisuudesta, jota luotijuna ei ole ohi pyyhältäessään huomannut.

Elämme onnellisemmassa maailmassa niinä hetkinä, jolloin luotijunat ja villiviinit ovat avoimina ja myötätuntoisina läsnä toisiaan varten, kun he harjoittelevat katsomaan maailmaa vaihteeksi toisenlaisen linssin läpi.

Näissä kohtaamisissa stereotyyppinen kahtiajakomielikuva heikkenee. Kahtiajako näkyy nykyisin kahdella tavalla: Työelämässä luotijunat nähdään toisaalta dynaamisina johtotähtinä, villiviinit hitaina ja heikkoina. Mutta nykyisin kuva on entistä useammin myös toisinpäin stereotyyppinen – luotijunat on leimattu tyrannijyrääjiksi ja villiviinien kannustetaan ottavan valta harjoittaa pysähtymistä, niin maailmasta tulisi hyvä paikka. Vaan ei, maailmalla ei menisi hyvin, jos villiviinit ottaisivat vallan. He eivät halua, eivätkä jaksa kantaa vallan tuomaa painetta.

Molempia tarvitaan, heille parhaiten sopivilla paikoilla, ja ennen kaikkea tarvitaan enemmän kohtaamisia heidän välillään. Luotijunan on hyvä ottaa enemmän villiviinin siemeniä kyytiinsä ja muistaa kylvää niitä joka asemalla. Asemalta ei ole niin kiire lähteä, siellä voi viettää hiukan pidemmänkin hetken villiviinin alla – ja saada jouten ollessaan ehkäpä aivan loistavan idean kuin tyhjästä. Villiviinin puolestaan on hyvä antaa arvoa luotijunan luontaiselle, eteenpäin suuntautuvalle voimalle.

Hektinen työelämän tahti ei anna juuri tilaa näkökulmien vaihdon harjoittelulle. Otetaan oppia optimaalisista, keskenään hyvin erilaisista roolijaoista vaikkapa jalkapallosta kesän aikana ja tuodaan eväät mukanamme arkeen elokuussa.