Välinpitämättömän Suomen pelastus (alkaa kohtaamisista kaupan kassalla)

”Muistisairas vanhus haahuili yöpaitasillaan läpi talvisen kaupungin — kukaan ei estänyt.”

”Kukaan ei auttanut pahasti pyörällä kaatuneita tyttöjä.”

Kukaan ei välitä! Mitä yhteiskunnallemme on tapahtunut?

Ei mitään.

Piittaamattomuus ja ajattelemattomuus eivät ole uutta tai ihmeellistä. Historia on täynnä piittaamattomuutta, aina Laupiaasta samarialaisesta Kitty Genoveseen.

Hyvä on, laupiaan samarialaisen tapauksessa joku auttoi, mutta se onkin keksitty juttu. Genovese on täyttä totta.

Kitty Genovese ja 38 sivustakatsojaa

Vuonna 1964 New York Times julkaisi laajaa julkisuutta saaneen artikkelin newyorkilaisen Kitty Genovesen murhasta. Tekstissä ihmeteltiin kuinka ”38 lainkuuliaista queensilaista” seurasi puolen tunnin ajan murhanäytelmää sormeaan nostamatta. Kuinka apaattista! Kovasydämiset kaupunkilaiset!

Genovese oli herkullinen oppikirjaesimerkki sivustakatsojaefektistä: kaikki näkevät, kukaan ei auta. Esimerkki oli itse asiassa niin herkullinen, että monissa yhteyksissä puhutaan Kitty Genovese -efektistä ja tarina tosiaan lukeutuu edelleen alan oppikirjojen perusmateriaaliin.

Myöhemmin on kuitenkin osoitettu, että väitteet piittaamattomuudesta olivat hataria. Todellisuudessa todistajien määrästä ei ollut tietoa ja ainakin yksi todistaja oli soittanut poliisille. Ehkä piittamattomuuden epidemia ei olekaan levinnyt niin laajalle kuin luullaan?

”Kukaan ei auttanut.” Jonkin puuttumista on vaikea osoittaa. Kenties joku auttoi — tai ainakin yritti auttaa.

Olisi silti tyhmää väittää, että aina joku auttaa. Kompastu vaikka keskellä Mannerheimintietä viideltä iltapäivällä ja jää maahan pitelemään nilkkaasi.

Kun olen epävarma, muut tietävät kyllä

Eräs vaikuttamisen tehokeino on sosiaalinen side.

  • ”96% lukijoista suosittelee Hyvejohtajuutta!” Ehkä sinunkin pitäisi tutustua tarkemmin?
  • ”Vain tyhmät maksavat veroja!” Ja sinähän kuulut viisaiden ryhmään?

Epävarmoina hetkinä luomme nopean silmäyksen ympärillemme, tarkkailemme kaltaistemme toimintaa ja imitoimme heitä — tiedostamatta niin tekevämme.

Emme yksinkertaisesti voi tietää kaikkea ja yleensä tämä toimii erinomaisesti. Kun kaikki muut juoksevat hätääntyneinä yhteen suuntaan, kun kymmenet ihmiset jonottavat suljetun oven takana koskematta kahvaan tai kun edelläsi ajavat autot kaartavat tien sivuun, saattaa tosiaan olla viisasta matkia, vaikket tiedäkään vielä miksi.

Mutta aina tämä malli ei toimi.

Kuinka monta kertaa olet pysähtynyt moottoritien varteen tarjoamaan apua toiselle autolle? Kun kukaan ei pysähdy, matkimme muita ja järkeilemme jälkeenpäin, että ”joku on varmasti soittanut poliisin” tai ”kyllä joku on käynyt tarkastamassa tilanteen”.

Kuinka monesti olet ylipäänsä oma-alotteisesti tarjonnut apua toiselle? Itse tarjosin pari viikkoa sitten apua haavojen puhdistukseen pyörällä kaatuneelle, mutta nyt huomaan, että silloin olinkin yksin. Ympärillämme ei ollut muita, joiden välipitämättömyyttä olisin voinut imitoida. Turha tässä on itseään selkään taputella.

Eräs tutkijaryhmä lavasti sairaskohtauksen, jota vain yksi ihminen todisti. Harva jätti toimimatta. Ihmiset ovat oikeasti hyväntahtoisia.

Mutta kun sama sairaskohtaus lavastettiin kaupungin ruuhkaan, vain harva auttoi. Lieväkin epävarmuus saa meidät uskomaan, että muut tietävät enemmän ja paremmin kuin me. Häpeän pelossa emme halua toimia oudosti tai vaikuttaa typeriltä.

Väenpaljoudessa joku toimii toisin

Kun olet pidellyt pari minuuttia nilkkojasi Mannerheimintiellä — nyt sitä toistakin, jota ihmiset ovat ohikulkiessaan talloneet — astuu esiin Petri Poikkeus ja kysyy voiko auttaa. Mitä Petri tekee toisin? Mikä saa Petrin auttamaan?

On turha pohtia onko tämän päivän kaupunki apaattisen piittaamaton ja onko näin ollut aina. Sen sijaan tulisi pohtia millainen kaupunki on huomenna. Vastaukseen meidät saattelee myös runoilijana tunnetun Muhammed Alin oiva runo:

Me,
We.

Minä, me. Me olemme tuo kaupunki. Minä olen tuo apaattinen kaupunki. Tahdon auttaa, mutta kuinka voitan taistelun sosiaalista todistetta vastaan?

Vastaus on hyveessä. Oma tapa elää, ja tällä kertaa tapa auttaa, on vahvempi kuin yleinen toimintamalli.

Kassatreeni

Avuliaisuuden ja huomaavaisuuden hyve voi alkaa vaikka kaupan kassalta. Uusi olemiseni on helpompaa kun valitsen roolimallin.

Jonottaessani olen Mahatma Gandhi.

Uusi kassa avautuu ja käynnistää kilpajuoksun jonojen ohitse. Ihmiset sinkoilevat uudelle kassalle joka jonosta, jonojen aluista ja lopuista, mutta minä olen Gandhi. Annan edessäni olevien valita ensin kassansa.

Tämä treenin ensimmäinen osa on minulle vielä helppoa. Seuraavat eivät.

Kun saavun lähemmäs kassaa, olen äiti Teresa. En katso jonoa, katson ihmistä. Pitkän ja hermostuneen jonon läpi näen yksinhuoltajaäidin koettavan päästä kassalta läpi pitäen samalla pienokaisensa hyväntuulisena.

Autan ostoksien nostamisessa hihnalle. Olen äiti Teresa — ja teen överit: kysyn nostanko pakastetavarat ensiksi.

Ystäväni kertoi kohtaamisestaan maailman ykkösjohtajien valmentajan, Tony Robbinsin kanssa. Robbins keskittyi jopa lyhyessä kättelyhetkessä kohtaamaan toisen täydellä intensiteetillä. Muut katosivat. Siispä kun oma vuoroni tulee astua kassalle, olen Tony Robbins.

Kassalla minua on vastassa harmaa mököttäjä. Ei haittaa, sillä olen Robbins ja annan mökölle voimaa kohdata seuraava asiakas, ehkä edes vienolla virneellä. Paketoin kaiken ystävällisyyteni ja iloni aitoon hymyyn ja muutamaan sanaan. Kassa palvelee minua. Vain minua. ”Kiitos.”

Jos olet kuten minä, kassalla jonottaminen on ollut kurjuuden huipentuma. Se voi olla myös palkitsevaa harjoittelua, joka tekee meistä laupiaita samarialaisia. Ihmisiä, jotka huomaavat muut, muiden tarpeet ja ovat valmiita auttamaan.

Me tahdomme välittää, tahdomme auttaa. Siispä harjoittelemme.

Me olemme tämä kaupunki. Ja huomenna se on taas vähän parempi paikka.