Konkreettinen idea: Pihlajanmarjat voittavat kauniit sanat

Oli kuuma päivä, kun kettu huomasi rypäleitä korkealla puussa. Janoinen kettu hyppäsi napatakseen rypäleet, mutta ei aivan yltänyt. Kettu otti vauhtia ja hyppäsi uudestaan, mutta ei yltänyt vieläkään. Kettu yritti vielä kerran, ja vielä, mutta turhaan. Nenä pystyssä kettu jatkoi matkaansa. ”Ne olivat varmasti happamia.”

Tarinan opetus: on helppo halveksia asioita, joita ei voi saada.

Tarinassa on jotain syvällistä, sillä se on kiertänyt maailmaa jo 2500 vuoden ajan leviten kulttuurista toiseen. Tarinan kertoja Aisopos oli kreikkalainen, mutta Kiinassakin opetus tunnetaan sanontana ”rypäleet ovat happamia, koska et yllä niihin”. Pohjoismaisessa versiossa kettu tavoittelee pihlajanmarjoja.

Opetus on abstraktio, mutta kuinka hyvin opetus tarttuisi, jos se rajoittuisi itsetäänselväksi ohjeistukseksi ”älä ole katkera, kun epäonnistut”?

Tämä on kolmas osa tarttuvan idean tarkistuslistasta. Tarttuva idea on 1) yksinkertainen, 2) yllättävä, 3) konkreettinen, 4) uskottava, 5) tunteikas ja 6) tarina.

Riita puoliksi?

Kalifornian yliopiston tutkija Beth Bechky perehtyi koneisiin, joilla valmistetaan tietokoneteollisuuden käyttämiä komponentteja. Tai pikemminkin koneita suunnittelevien insinöörien ja kokoonpanolinjan kommunikointiin.

Bechky huomasi, että ongelmatapauksissa kokoonpanija saattoi pinkaista kertomaan asiasta insinööreille.

”Kun kantta nostaa, niin ruuvi jää jumiin”

Kokoonpanijan selitys ei kuitenkaan auennut insinöörille, vaikka kokoonpanija yritti kuinka puhua ja kuvata pulmaa käsillään. Kokoonpanija ei myöskään osannut kuvata tilannetta abstraktiotasolla, eli näyttää ongelmaa koneen monimutkaisista piirustuksista.

Pitäisikö molempien osapuolen oppia ymmärtämään toisiaan ja kohdata reilusti puolessavälissä? Ei, sillä molemmat puhuvat jo yhteistä kieltä. Molemmat ymmärtävät konetason konkretiaa.

Ongelma ratkesi, kun jumittava osa tuotiin insinöörille näytille.

Kaikki, myös asiantuntijat, tarvitsevat konkretiaa

Abstraktio on asiantuntijan etuoikeus. Jos tahdot kohdata asiaan vihkiytymättömät, sen on tapahduttava konkreettisella tasolla.

”Luonnonsuojelu” on abstraktia, ”roska päivässä” konkreettista.

Nordstromin tapauksessa ”maailmanluokan asiakaspalvelu” on abstraktia, ”paitaa silittävä nordis” on konkreettista.

Olemme kaikki ihmisenä olemisen asiantuntijoita, joten ”älä ole katkera, kun epäonnistut” on selvä ja ymmärrettävä abstraktio. Siitä huolimatta vasta konkreettinen tarina ketusta saa idean tarttumaan.