Hyvä johtaja lepää ja hoitaa samalla työt

Hyvä johtaja lepää missiossaan. Mitä vaativampi tehtävä, sitä vankemmin tähän tulisi pyrkiä. Resepti on hämmentävän yksinkertainen, mutta joissakin tapauksissa hankala toteuttaa.

Keskustelin hiljattain vapaa-ajasta Alexandre Havardin kanssa. Myönsin hänen olevan oikeassa siinä, ettei johtajan tule käyttää aikaansa mihin elokuviin tahansa tai mihin kirjallisuuteen tahansa, mutta että tämä näkemys oli puutteellinen. Ihminen tarvitsee silti lepoa*, sanoin.

Tunsin suurta mielihyvää siitä, että olin löytänyt viisaan miehen sanoista puutteen, vaikkakin pienen.

Alexandre palautti minut maanpinnalle ystävällisesti muistuttamalla, että johtajuus vaatii mission, ja johtaja lepää missiossaan. Kapinahenkeni ei välittömästi laantunut — kuten se viisaammalla olisi tehnyt — mutta myöhemmin asiaa pohdittuani jouduin omakohtaisen esimerkin myötä toteamaan asian olevan juuri näin.

Syvä, henkilökohtaisen mission tunne on tehnyt työstäni ennemminkin energisoivaa kun kuluttuavaa. Ei tällä luonnonlakeja rikota: esimerkiksi työn aiheuttama univelka on pidemmän päälle raskas kantaa, siinä missä muukin univelka, mutta työ itsessään ei ole luonut tarvetta levolle.

Me emme löydä lepoa muusta kuin ponnistuksesta, samoin kuin liekki on olemassa vain palaessaan.
— Henri Amiel

Jokaisella meistä on henkilökohtainen missio, kutsumus — tiedostimme sen tai emme. Hyvä johtaja on tunnistanut missionsa ja toteuttaa sitä. Työn merkitys ja merkityksen hyvyys tuo levon. Periaate ei ole ihmeellinen tai uusi, mutta kuten kaikesta yksinkertaisesta, myös tästä on hyvä muistuttaa itseään välillä.

Elämä on vain kivempaa, jos tuntee sen tarkoituksen. Sama pätee työhön.

* Huom: Oskari Juurikkala otti aiemmin rentoutumiseen kantaa: lepo on eri asia kuin laiskottelu.

3 thoughts on “Hyvä johtaja lepää ja hoitaa samalla työt

  1. Sisäinen väsymys (sitä kutsutaan myös turhautuneisuudeksi) ei koskaan synny hyvin tehdystä työstä vaan se syntyy usein siitä, ettei ole tehnyt sitä mitä piti tehdä.

    Jussi, kirjoituksesi osuu hyvin vuoden loppuun, nyt kun pitää asennoitua alkavaan vuoteen. Kiitos.

Comments are closed.