Opettajalleni, Lokki Lempeälle

On ensimmäisiä lämpimiä kesäaamuja. Ajan oranssilla Esteri-Jopollani tapaamaan asiakasta poikkeuksellisesti rantakahvilaan. Hiekka rapisee pyrän renkaiden alla ja lokit kirkuvat. Kesän ääniä, joita mieli tulkitsee huomaamattamme. 

Istumme aivan veden tuntumaan auringon lämmittämälle rantakalliolle pahvimukeinemme ja voileipinemme. Pari lokkia lähestyy meitä välittömästi. Keskustellessamme huomaan samalla työstäväni tiedostamattani suhdetta lokkiin, joka tepastelee edestakaisin lähellämme.

Puhumme usein ilkeistä ja röyhkeistä lokeista, millä tarkoitamme yksinkertaisesti sitä, että lokki tarttuu pelottomasti ja nopeasti mahdollisuuteen, jonka se huomaa auenneen, vaikkapa pahvilautaselle katetun pullan muodossa. Lokki ei kysy lupaa. Ei koirakaan. Jos koira nappaa pöydältä ruokaa, kun emäntä kääntää selkänsä, syytän itseäni. Mitäs jätin ruuan valvomatta. Mutta ulkosalla syytämmekin lokkia.

Missä on kannustettavan, ihailtavan ja toisaalta tuomittavan, röyhkeän rohkeuden raja?

Eräässä kansainvälisessä rahaan liittyvässä menestysseminaarissa puhuja heitti yllättäen seteleitä ja kolikoita lavan eteen lattialle. Harva ponnahti tuolistaan ja ryntäsi heti keräämään niitä, valtaosa jäi istumaan paikalleen.

Opimme, että on tyhmää jättää tarttumatta mahdollisuuteen. He, jotka nousivat nopeasti ja rohkenivat kyykkiä lattialla poimimassa rahaa, saivat mukavan saaliin sillä välin, kun enemmistö piti kiinni tavoista, joilla käsittääksemme kuuluu toimia, vaikka ne edustaisivat täysin turhia rajoitteita: Seminaarissa kuuluu istua paikoillaan. Intoutuminen altistaa nolostumiselle. Lattialle kumartuminen on nöyryyttävää.

Setelit olivat tuossa tapauksessa kuin pulla kahvilan pöydällä lokin silmin. Lokin – ja lähes jokaisen eläinlajin – tapoihin ei kuulu päästää otettaan ruoasta, jota on aikeissa syödä. Ruokaa puolustetaan, jos se on arvokasta. Irrallaan oleva ruoka on vapaata riistaa.

Tukevasti hyvinvoivalle kansalle, joka heittää tonneittain syömäkelpoista ruokaa kuljetettavaksi kaatopaikalle joka päivä, pulla ei ole missään määrin tärkeä ja oleellinen hyödyke, sehän on silkka turhake.

Meitä harmittaa eniten se, että joku nappaa äkkiarvaamatta ison osan mielihyvästämme, jota kohti mielemme oli orientoitunut juuri nyt. Härski, ilkeä lokki! Anna mielihyväni takaisin! Vielä samana päivänä saatamme lähteä varta vasten puistoon ruokkimaan lammen sorsia tai ”suloisia” oravia. Ja seuraavana päivänä maksaa rutkasti valmennuskurssista oppiaksemme vastustamaan mielitekoja.

Tulin tietoiseksi siitä, että lokin lähestyminen herätti minussa lievää pelkoa ja ärtymystä, jotka leijailivat kesätuulen mukana ulapalle pian sen jälkeen, kun tunnistin nuo rantakallion kaunista hetkeä häiritsevät tunteet.

Onko lokeilla erilaisia luonteita? Miksi ei olisi, onhan koirilla ja kissoillakin. Tuo lokki, joka oleili lähellämme, oli ainakin hyvin ystävällisen, varovaisen uteliaan oloinen. Lokki katselee merelle, välistä meitä. Se vaikuttaa rauhalliselta, peräti ystävälliseltä. Heitän sille leivänmuruja, se nokkii ne nopeasti ja siirtyy takaisin omalle kivelleen. Kuinka harvoin olenkaan edes katsellut lokkeja näin myötätuntoisessa mielentilassa, avoimin mielin tarkkaillen.

Ehkä peilaammekin vain vanhoja tunnemuistojamme lokeista aina nähdessämme niitä.

Ehkä elämme koko elämäämme juuri näin. Spontaani, stereotyyppinen tunnekokemus kapteenina, joka on liian kauan seilannut vain yhtä ja samaa saaristoreittiä.

Kesäisellä torilla minua lähestyy leveähameinen romani. Hän on seurakunnasta tuttu.

Lapsi solvaa toveriaan puistossa. Oppi vanhemmiltaan eilen.

Perjantai-iltana kadulla kävelee horjuva mies. Hänellä on ollut aivoinfarkti.

Nainen seisoo yksin bussipysäkillä ja puhelee itsekseen. On jo aloittanut palaverin nappikuuloke korvassaan.

Ajelen Jopollani takaisin kotiin kiitollisena opettajilleni, Lokki Lempeälle ja Anthony De Mellolle, kohti lempeää, myötätuntoista kesää, avoimin mielin.