Mikä on elämäsi ihmearvo?

Muistan joskus lukeneeni sanonnan, jonka mukaan ihmeitä ei ole olemassakaan, on vain hämmästyneitä ihmisiä. Maistele sitä hetki, mieti miltä se tuntuu: ”Ihmeitä ei ole olemassa, on vain hämmästyneitä ihmisiä.”

Aika masentava ajatus, eikö?

Mutta eikö se tietyllä tapaa mene näin? Ihmeeseen ei vaaditakaan varsinaisesti mitään ihmeellistä, tarvitaan vain joku hämmästymään.

Annan esimerkin: Kuvittele kulkevasi älypuhelin kourassa 2000 vuotta ajassa taaksepäin. Etsit nuoren puusepän käsiisi, pysäytät hänet, otat kännykän esiin, painat mitä tahansa nappia, ja valo syttyy. ”Se on ihme!”, huudahtaa puuseppä. Hän hämmästyy, sinä et. Hän näkee ihmeen, sinä et.

Joskus napani, tai oikeastaan sen löytyminen, on ollut minulle ihme. Enää en hämmästy siitä, joten se ei ole minulle enää ihme.
Kun valoa väläyttää tarpeeksi monta kertaa peräkkäin, katoaa myös puusepän hämmästys ja samalla ihme kuolee. Kännykkä on kiva aluksi, uudet vaatteet virkistävät ja Usain Bolt on ihmeellinen mies, kunnes joku juoksee häntäkin nopeammin. Näinhän se on.

Vai onko?

Olin ikään kuin pureskellut tämän ajatuksen loppuun ja päätynyt samaan tulokseen kuin sanonnan alkuperäinen sanoja. Varmaan parin vuoden ajan aina, kun kuulin jonkun puhuvan ihmeistä, tiesin mielessäni, että kyseessä on vain inhimillinen reaktio johonkin ärsykkeeseen, ei muuta. Ihmeistä puhuminen tuntui melkein jopa naiivilta.

En kuitenkaan ollut tämän ajatuksen kanssa ihan niin valmis kuin luulin. Tekisi mieli sanoa, että löysin jotain käänteentekevää meditoidessani Intiassa tai joogatessani metsässä puron varrella auringon noustessa, mutta ei – tällä kertaa maailmani mullistui Facebookissa.

Ystäväni Jaakko oli saanut lapsen. Satoja peukkuja saanut päivitys sisälsi kuvan lisäksi tekstin, joka meni suurin piirtein näin: ”En edes tiennyt, että ihmiseen voi mahtua näin paljon rakkautta.”

”Voiko kukaan rakastaa niin paljon, että siitä tulisi vain arkipäiväinen tunne? Toivottavasti ei. Ihmearvoltaan korkeat asiat ovat siis sellaisia asioita, jotka eivät lakkaa hämmästyttämästä edes toiston, ajan, tai sijainnin myötä.”

Tajusin, että Jaakko oli kokenut ihmeen. Elämässä onkin siis pakko olla jotain, jonka ”ihmearvo” ei kärsi inflaatiota kännykän tapaan tarpeeksi toistettaessa. Ihmearvoon ei saisi vaikuttaa toistojen lisäksi myöskään aika eikä maantieteellinen sijainti.

Periaatteessa ei tarvitse mennä ajassa tuhansia vuosia taaksepäin – riittää että menee tarpeeksi syvälle Amazonin sydämeen vaikka jo tänään, niin kännykän valo on taas ihme.

Lapsen syntymä sen sijaan on aina ihme, syntyi lapsi tuhansia vuosia sitten ensimmäistä kertaa tai tänään Helsingissä. Itselläni ei ole vielä lapsia, mutta käytännössä jokainen lapsen saanut kenet tunnen kertoo sen olevan mahtavin, onnellisin ja iloisin asia, jonka he ovat koskaan kokeneet.

Tämän kuulleena täytyy myöntää, että on vaikeaa kuvitella, että joku voisi saada niin paljon lapsia, ettei se tuntuisi enää miltään.

Tämä tarkoittaa myös sitä, että sinäkin olet jonkun ihme.

”Mitkä ovat omat kestävät ihmeesi? Mitkä asiat ovat niitä, joita voisit kokea, nähdä ja tuntea loputtomasti ja silti nauttia joka sekunnista?”

Jos tämä on totta, niin täytyy olla muutakin. Esimerkiksi on vaikeaa kuvitella, että voisin nauraa niin paljon ettei se tuntuisi enää miltään.

On vaikeaa kuvitella, että minulla voisi olla niin paljon ystäviä, ettei se tuntuisi enää miltään.

Voiko kukaan rakastaa niin paljon, että siitä tulisi vain arkipäiväinen tunne? Toivottavasti ei.

Ihmearvoltaan korkeat asiat ovat siis sellaisia asioita, jotka eivät lakkaa hämmästyttämästä edes toiston, ajan, tai sijainnin myötä.

Itseasiassa nopein tapa joutua oravanpyörään on keskittyä kestämättömiin ihmeisiin. Tällaisia asioita ovat esimerkiksi juuri kännykät, vaatteet ja televisio. Pian tuleekin taas entistäkin tehokkaampi tietokone, kestävämpi hylly tai kiiltävämpi auto, jotka on vain pakko saada.

Mitkä ovat omat kestävät ihmeesi? Mitkä asiat ovat niitä, joita voisit kokea, nähdä ja tuntea loputtomasti ja silti nauttia joka sekunnista? Keiden seura saa sinut tuntemaan samoin? Minkälaisia asioita tehdessäsi unohdat syödä ja nukkua?

Kun löydät omat kestävät ihmeesi ja mietit, kuinka paljon käytät niihin aikaa joka päivä, viikko ja kuukausi, saat summaksi elämäsi ihmearvon.

Ikävä tosiasia on että liian moni ”–ostaa asioita, joita ei tarvitse, rahoilla joita heillä ei ole, tehdäkseen vaikutuksen ihmisiin, joista he eivät pidä”, kuten elokuvassa Fight Club todetaan.

Kaikki tarvittavat palaset ihmeelliseen elämään ovat jo käsissäsi.

Kaikki tarvittavat palaset paskaan elämään ovat jo käsissäsi. Kumpiin keskityt ja kumpia käytät – kuka sen päättää? Sinä.

Millon? Nyt. Eikä itseasiassa ainoastaan nyt, vaan aina.

Käyttäydy sen mukaan.