Kuinka saavutat parhaan potentiaalisi?

Jos et pidä jostakin elämässäsi, muuta se. Ota vastuu elämästäsi. Katkeruuden, vihan ja itsesäälin sijaan kannattaa päättää itse tehdä aktiivisesti asioille jotakin. Kun sinä muutut, kaikki sinun elämässäsi muuttuu.

Jack Canfieldin mukaan on perverssi myytti, että olemme oikeutettuja suurenmoiseen elämään. On kieroutunutta ajatella, että pelkkä olemassaolomme oikeuttaa meidät jonkun, ei itsemme, toimesta nauttimaan jatkuvasta onnellisuudesta, jännittävistä uravaihtoehdoista, hoitavasta perheajasta tai autuaista ihmissuhteista.

Todellisuudessa olet itse se, joka kantaa vastuun elämäsi laadusta. Ajattelemmeko kuitenkaan näin? Useimmat meistä syyttävät jotain henkilöä, tekijää tai olosuhdetta asioista, joista emme elämässämme pidä.

Syytämme vanhempiamme, pomojamme, taloussuhdannetta, puolisoamme, poliitikkoja ja niin edelleen; eli kaikkea mahdollista, mitä vaan voimme syyttää. Emme koskaan tahdo katsoa todelliseen ongelmaan, itseemme.

Voit vaatia ja suuttua, mutta vaatimalla ja suuttumalla et saa hyvää elämää. Kaikenlainen kurjuus ja puute on tosiasiassa ihmisen luonnollinen olotila, joka ei juuri selityksiä kaipaa. Kurjuus tulee luoksemme pyytämättä, jos vain olemme emmekä toimi.

Sen sijaan hyvä elämä vaatii ponnistelua, vaivannäköä ja hyveitä. Hyvä elämä vaatii selitystä – sen takana on jotain.

Jim Rohn kiteytti totuuden mainiosti:

Kun sinä muutut, kaikki sinun elämässäsi muuttuu. Sinun täytyy ottaa henkilökohtainen vastuu elämästäsi. Et voi muuttaa olosuhteita, vuodenaikoja tai tuulen suuntaa, mutta voit muuttaa itsesi.”

Sinulla on vastuu valinnoistasi

Voi olla, että olet joutunut kärsimään täysin syyttä. Ehkä sinulla ei ole osaa eikä arpaa siihen, mitä sinulle on tapahtunut.

Voi myös olla, että kärsit omien valintojesi seurauksista. Totuus kuitenkin on, että parempaan tulevaisuuteen ei myönnetä pääsylippua valittamalla, antamalla selityksiä ja syyttämällä muita.

Kaikkein tärkeintä on päättää, mitä teet seuraavaksi. On helpompaa kulkea mielenosoituksissa huutolausebanderollien kanssa vaatien valtiota korjaamaan vääryydet, kuin toimia itse.

Parempi maailma on kuitenkin lähempänäkin ulottuvillasi kuin poliitikkojen pähkäilyissä: jos et pidä jostain elämässäsi, muuta se.

Voimme elää elämämme syyttäen kaikkea mahdollista meidän ulkopuolellamme. Toinen vaihtoehto on, että otamme itse vastuun elämästämme.

Elämä ei todellakaan ole aina reilua. Monilla on ihan oikeasti hyvät perustelut omaan kurjuuteensa. On kuitenkin erittäin huono vaihtoehto elää elämänsä itsesäälissä, vain valittaen omaa kurjaa osaansa.

Parempi vaihtoehto on tunnistaa lähtökohtansa, katsoa totuutta suoraan silmiin ja tehdä asialle jotakin. Syyttömästi kärsinyt voi päättää elää olosuhteiden uhrina tai tehdä kaiken sen, minkä voi tehdä ja parhaansa mihin pystyy.

Anthony Robbins on sanonut, että kipu tarjoaa meille käytännössä kolme vaihtoehtoa.

Ensimmäinen on, että aluksi et kiinnitä kipuun lainkaan huomiota ja lopulta syytät siitä tapahtumia, toisia ihmisiä tai itseäsi.

Toinen vaihtoehto on, että valitset muuttaa elämäntilanteesi. Teet jotain muuttaaksesi asiat, jotka eivät miellytä sinua.

Kolmannessa vaihtoehdossa muutat suunnitelmiasi sen suhteen, kuinka asioiden mielestäsi tulisi olla ja sopeudut vähitellen kipuun.

Jos haluat elämässäsi muutoksia, minkä vaihtoehdon valitset? Valitsetko syyttää olosuhteita? Päätätkö yrittää muuttaa tilanteen? Vai muutatko näkökulmaasi hyväksyen jotkin asiat osana elämääsi?

Valinta on sinun, mutta sinun on otettava vastuu siitä. Vain kantamalla vastuuta omasta elämästäsi, voivat elämäsi tilanteet muuttua.

Asiat voivat muuttua paremmiksi, mutta parempi tulevaisuus ei ennalta määrättynä vain kävele luoksemme. Meidän täytyy itse luoda parempi tulevaisuutemme.

Kun sinä muutut, maailma muuttuu 

Maailmasta tulee parempi paikka, kun sinusta tulee parempi ihminen. Hyvin usein haluamme kuitenkin parantaa maailmaa osoittamalla mieltä, olemalla poliittisesti aktiivisia ja taistelemalla yhteiskunnassa näkemäämme vääryyttä vastaan.

Tälle on paikkansa, mutta kaikkein tärkein taistelu käydään oman moraalimme ja keskeneräisyytemme kanssa.

Aktivismi ei ole sama asia kuin hyveellisyys. Poliittiset iskulauseet eivät vielä tee hyvää ihmistä.

Tarvitsemme esimerkiksi enemmän yksilötasolta lähtevää aktivismia ehjien perheiden ja sitoutuneen rakkauden puolesta sen sijaan, että heilutamme banderolleja. Tällainen hyveellisyys lähtee jokaisesta meistä, ei jälleen yhdestä uudesta lainsäädännöstä.

Rikkinäisiin koteihin ei löydy vastausta poliittisesta aktivismista tai kantaa ottavasta Facebookin taustakuvasta, vaan ihmisten sisäisestä moraalisesta vallankumouksesta.

Vapaassa ja vauraassa maassamme suurin muutospotentiaali löytyy meidän sisältämme. Tämä tarkoittaa yksilötasolla päivittäistä ponnistelua luonteen kanssa, työtä hyveiden ja moraalisen potentiaalin parissa.

Yhteiskunnan ongelmien ratkaisemiseksi esitetään helposti hienoja suuria suunnitelmia. Olisi helppoa, jos kukoistus olisi vain poliittisen taikasauvan heilautuksen päässä. Paljon hitaampi ja vähemmän vallankumoukselliselta kuulostava hanke on tehdä töitä omien ja jälkeläistensä luonteen kasvattamiseksi.

Lukuisat vakavimmat yhteiskunnalliset ongelmamme johtuvat siitä, että hyveet eivät asu meissä. Hyveiden köyhyys on taloudellista köyhyyttä vakavampi ongelma.

Jos haluat sosiaalisen vallankumouksen, niin sinun oman luonteesi kasvun parissa ponnistelu on jokseenkin parasta, mitä voit tehdä.

Hyveellinen yhteiskunta syntyy hyveellisistä ihmisistä, mutta silloin jokaisen on otettava henkilökohtainen vastuu kovasta työstä oman luonteensa parissa.