Tylsä totuus menestyksestä

Vaivaton ja pikainen supermenestys kuulostaa aikamme startup-huuman ilosanomalta. Lupaus kuuluu: ”Kaikki tämä voi olla sinun silmänräpäyksessä.” Menestys voi kohdatakin silmänräpäyksessä, mutta taustalla on usein vuosien ponnistelu läpimurron eteen. Sinnikkyys on hieltä tuoksuva tylsä menestyksen eliksiiri.

Menestyksen takana on pettymyksiä

Pinterest on yksi historian nopeimmin kasvaneista nettisivustoista. Heti sivuston julkaisun jälkeen sillä tosin oli surkeat luvut, ja Pinterestin toimitusjohtajan mukaan hän olisi lopettanut, jos olisi kuunnellut suosittuja ohjeita alkaville yrittäjille.

J. K. Rowlingin Harry Potter tuli torjutuksi 12 kustantajan toimesta, kunnes pieni lontoolainen kustantaja tarttui siihen. Decca Records torjui sopimuksen Beatlesin kanssa ilmoittaen, etteivät pitäneet heidän soundistaan.

Yhdysvalloissa Ernst & Youngin Entrepreneur of the Year -tunnustuksen saanut Josh Linkner kertoo, että menestyvien ihmisten ja organisaatioiden seuraaminen saattaa näyttää nerojen tasaiselta matkalta kohti luvattua maata.

Totuus on, että menestystarinoiden taustalla on lukemattomia epäonnistumisia ja musertavia tappioita. Linkner muistuttaa, että ennen kuin Steve Jobs oli Steve Jobs, hän oli vain väärin ymmärretty unelmoija.

Linkner kuvailee tietä menestykseen seuraavasti:

”Mahdollisesti sinulla on ollut elämässäsi muutama takapakki. Kun kompuroit, on houkuttelevaa heittää pyyhe kehään ja hyväksyä tappio.

Aina löytyy houkutteleva selitys, joka innokkaasti odottaa sinun valitsevan helpon pakoreitin. Kaikkein menestyneimmät ihmiset kuitenkin työntyvät eteenpäin. He ymmärtävät, että erehdykset ovat yksinkertaisesti dataa, joka tarjoaa uutta tietoa reitin säätämiseksi eteenpäin.”

Raajattoman miehen todistus

Nick Vujicic on motivaatiokouluttaja, joka syntyi ilman käsiä ja jalkoja.

Vujicic kertoo (Nicholas James Vujicic: Life without limits: inspiration for a ridiculously good life. New York: Random House, 2010), että tullessaan kouluikään hän pääsi ensimmäisten vammaisten joukossa normaaliin kouluun Australiassa vanhempiensa kovien ponnistelujen ansiosta.

Koska Vujicic menestyi koulussa hyvin, kiinnostui media ja valtion virkamiehet hänen tapauksestaan. Seurannut julkisuus auttoi Vujicicin vanhempia saamaan lahjoituksia, joilla oli tarkoitus hankkia Nickille tekoraajat.

Valitettavasti proteesi painoi kaksi kertaa yhtä paljon, kuin koko muu Nickin keho yhteensä. Hän oli jo oppinut toimimaan pienen jalantynkänsä, leukansa ja hampaidensa avulla, joten proteesi teki asioista oikeastaan vain hankalampia.

Yritys siis epäonnistui, mutta Nickin sitkeys ja optimismi auttoivat paikallista Lions Clubia keräämään 200 000 dollaria Vujicin uuteen pyörätuoliin ja sairaalakuluihin.

Kerätyillä varoilla hän pääsi myös Torontoon kokeilemaan kehittyneempää, elektronista tekoraajaa. Asiantuntijat arvioivat hänen kuitenkin pärjäävän paremmin ilman apuvälineitä.

Päättäväisyys ja uudelleen yrittäminen

Vujicic muistelee miten häntä innosti tiedemiesten kaavailut kyetä tarjoamaan hänelle joskus raajat.

Samalla hän tuli kuitenkin koko ajan päättäväisemmäksi tekemään itse mitä pystyi, ilman jatkuvaa toisten avun odottelua. Hänen täytyi löytää omat ratkaisunsa päivittäisiin toimintoihin.

Vujicic muistuttaa:

”Meidän täytyy ottaa itse vastuu omasta onnellisuudestamme ja menestyksestämme. Ystäväsi ja perheesi voivat tukea sinua, kun se on tarpeen. Ole kiitollinen siitä.

Toivota heidän ponnistelunsa tervetulleiksi, mutta suuntaa aina eteenpäin myös omillasi. Mitä enemmän ponnistelet, sitä enemmän luot uusia mahdollisuuksia.”

Vujicicin mukaan tappio osuu vain niiden kohdalle, jotka eivät suostu yrittämään uudestaan. Hän on havainnut, että meitä koettelevat haasteet tekevät meistä lopulta vain vahvempia. Hän tietää, mistä puhuu.

Nykyisin Nick Vujicic asuu Etelä-Kaliforniassa, matkustaa ympäri maailmaa ja välittää ihmisille sanomaa toivosta.

Nickin lähtökohdat elämään eivät todellakaan olleet helpot, mutta hän on kääntänyt heikkoutensa vahvuudeksi ja päässyt sinnikkyydellään tavattoman pitkälle. Häntä eivät vastoinkäymiset ole pysäyttäneet.

Sinnikkyydessä voi edistyä

Joillekin ihmisille sinnikkyys on luontainen ominaisuus. Jos et kuulu tähän onnekkaaseen porukkaan, sinullekin on kuitenkin toivoa.

Voit kehittää sinnikkään mielenlaadun missä tahansa iässä”, vakuuttaa Robert Brooks, joka on Harvard Medical Schoolin psykologi.

Hänen mukaansa yksi avain sinnikkyyteen on välttää tappiollisia olettamuksia itsestään.

Jos ihastuksesi kohde on torjunut sinut, älä paisuttele kielteistä vastausta ja oleta, että et enää koskaan pääse treffeille.

Toiseksi, Brooksin mukaan torjunnan pelon ei tulisi antaa tulla esteeksi unelmillemme.

”Yksi suurimmista esteistä elämälle on nöyryytyksen pelko”, tiivistää Brooks. Hän kertoo työskennelleensä ihmisten parissa, jotka eivät ole 30 vuoteen ottaneet mitään riskejä tai haasteita elämässään, koska ovat pelänneet tekevänsä virheitä.

Tylsä totuus

On tylsää todeta, että edes sinnikkyys ei takaa menestystä. Kaikista ei kuitenkaan tule huippu-urheilijoita, muusikoita tai näyttelijöitä, vaikka sinnikkyyttä riittäisi kuinka paljon tahansa.

Jokaisen tulisikin rehellisesti arvioida, kuinka hyväksi kovalla ponnistelulla ja sinnikkyydellä voi oikeasti tulla. Sinnikkyys antaa kuitenkin erinomaisen mahdollisuuden todellisiin onnistumisiin. Kuka sitä paitsi tietää, milloin yrittäminen tulisi lopettaa?

Rovio onnistui luomaan hittipelin 52. yrityksellään. Eikö olisi ollut suuri vahinko, jos Rovion väki olisi luovuttanut 51. ponnistuksen jälkeen?

Harva olisi aikanaan uskonut, että huonosti koulussa menestynyt lukihäiriöinen Richard Branson työllistää joku päivä kymmeniä tuhansia ihmisiä Virgin-yrityksissään. Kuka oikeasti tietää, mitä kaikkea sinusta voi vielä tulla?

Jos siis haluat menestyä, niin tässä sinulle sinnikkyyden tehtävälista:

  1. Älä luovuta. Jos tavoittelet jotain tavoittelemisen arvoista, niin älä anna periksi. Yritä uudestaan.
  2. Älä suurentele ongelmiasi. Yksi epäonnistuminen ei tee sinusta ikuista häviäjää. Voi olla, että onnistut jo seuraavalla kerralla.
  3. Ota riskejä ja tartu haasteisiin. Tiedosta, että menestyminen syntyy lukuisista epäonnistumisista. Nöyryytyksen pelko estää elämästä unelmia todeksi.

4 thoughts on “Tylsä totuus menestyksestä

Comments are closed.