Ihmiskauppa on hyvää bisnestä

Ihmiskeskeisyys ja palveleminen kasvattavat yrityksen merkitystä sekä liiketoimintaa. Henkilötön sähköpostiosoite paljastaa enemmän johtajuuden olemuksesta kuin voisi uskoa.

Jari Parantainen ottaa itsensä näköisen lähestymistavan asiakaskeskeisyyteen artikelissaan Sinustakin ihmiskauppias?. Parantainen korostaa asiakkaiden mieluummin lähestyvän ihmistä, ei yritystä.

Artikkelissa esitetään johtajien pakkomielle rakentaa organisaatio siten, että ihmiset ovat vaihdettavia osia – esimerkkinä sähköpostiosoite info@musta-aukko.fi (sen sijaan, että posti osoitettaisiin rehellisesti Maijalle maija.huimala@yritys.fi). Parantaisen purnaus on perusteltu.

Oletetaan, että olet ostamassa jotain. Otatko mieluummin yhteyttä osoitteeseen myynti@yritys.fi, vai osoitteeseen maija.huimala@yritys.fi? Itse ottaisin yhteyttä Maijaan.

Mutta ihmiskaupalla on myös toinen puoli. Oletetaan, että hoidat koko yrityksen myyntiä. Tunnetko saavasi luottamusta esimiehiltäsi enemmän työskennellessäsi myynti@yritys.fi-osoitteen takana vai oman nimesi takana?

(Luonnollisesti organisaatio olisi rakennettava ihmisten varaan olettaen, että ihmiset eivät pysy töissä ikuisesti, mutta se ei ole ongelma, kunhan sen tiedostaa.)

Kun suunnitellaan organisaatiota, tai palveluita, tai tuotteita, tai liiketoimintaa yleensä, on asiakaskeskeisyys nykyään kova sana. Väittäisin, että ihmiskeskeisyys on vielä kovempi sana, kun puhutaan johtamisesta. Se sisältää myös oman organisaation ihmiset ja heidän kohtaamisensa arvostavalla tavalla. Se on asiakkaiden sekä alaisten palvelua. Sitä on todellinen johtajuus.

Ja kuten onnellisuusprofessori Markku Ojanen toteaa, yksi onnellisuuden salaisuus liittyy palvelun ideaan. Laitahan kaikkien onnellisuuskäyrä ja bisneksesi huimaan kasvuun – ryhdy ihmiskeskeiseksi!