Vain yksi video riittää paljastamaan Trumpin pahuuden

Netissä on lähipäivinä pyörinyt video, jossa on listattu 24 asiaa, jotka Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on sanonut tekevänsä paremmin kuin kukaan muu maailmassa. Valittuja paloja: ”Kukaan ei kohtele vammaisia yhtä hyvin kuin minä”, ”Kukaan ei ole minua parempi puolustusasioissa”, ”Kukaan ei rakasta Raamattua enemmän kuin minä” ja ”Kukaan ei kunnioita naisia enemmän kuin minä”.

Maailman mahtavimman valtion johtaja on siis todistetusti sanonut tuhansien ihmisten ja miljoonien tv-katsojien edessä olevansa paras näissä 24 asiassa. Jos listaa jatkaisi, se kasvaisi vielä paljon 24:stä.

Kommentit ovat tuttua Trumpia, mutta erillään tarkasteltuna niiden irvokkuus korostuu, koska kommentit eivät jää vain nopeasti katoaviksi heitoiksi, jotka unohtuvat pian Trumpin sekavien puheiden alle.

Videolla esiintyvää omahyväisyyttä ja liioittelua voisi jotenkin ymmärtää, jos kyseessä olisi joku tavallinen henkilö kehuskelemassa puolitosissaan kavereilleen.

Videota katsoessa tämä onkin ensimmäinen ajatus, kunnes havahtuu siihen, että videon henkilö esiintyy täysin tosissaan tulevan presidentin ja presidentin ominaisuudessa.

”Toisin kuin tavallinen valehtelija, joka yrittää salata totuuden aliarvioimatta kuulijoitaan, liioittelija halveksuu totuutta täysin, seurauksista välittämättä.”

Sitten iskee kauhu: miten on mahdollista, että tällainen ihminen johtaa länsimaista sivistysvaltiota?

Liioitteluun tulee nimittäin suhtautua yhtä vakavasti kuin valehteluun tai oikeastaan vielä vakavammin, koska liioittelu on valehteluakin irvokkaampaa. Näin siksi, koska liioitteleva henkilö osoittaa käytöksellään, ettei häntä kertakaikkisesti kiinnosta totuus tai valheesta kiinni jääminen.

Toisin kuin tavallinen valehtelija, joka yrittää salata totuuden aliarvioimatta kuulijoitaan, liioittelija halveksuu totuutta täysin, seurauksista välittämättä.

Kun Trump esittää olevansa milloin missäkin asiassa maailman parhain, hän paljastaa olevansa totuuden ja valheen, hyvyyden ja pahuuden, tuolla puolen – aivan toisessa todellisuudessa kuin suuri osa ihmisistä.

Valtiolliset ja muut johtajat ovat valehdelleet ja jääneet kiinni valehtelusta jo iät ja ajat. Mutta se, että he kiinni jäädessään katuvat, osoittaa, että heillä on moraalista selkärankaa. He eivät toimi kuten lapset, jotka eivät edes ymmärrä tehneensä väärin. Tai kuten Trump, joka (toivottavasti) ymmärtää tekevänsä väärin, muttei yksinkertaisesti välitä siitä.

Ei ole liioiteltua sanoa, että totuudesta piittaamattomuus on vaarallisin piirre, joka ihmisellä voi olla, koska se tuhoaa luottamuksen täysin. Kun ihmiseen ei voi luottaa, kaikenlainen yhteys häneen häviää. Jokaisesta kohtaamisesta ja keskustelusta muodostuu tällöin petoksen ja arvuuttelun peli, jossa osapuolet pyrkivät minimoimaan heihin kohdistuvan vahingon.

Juuri näin on käynyt Trumpin ja lehdistön välillä. Trumpin mediasuhteet ovat historiallisen huonot ja tulehtuneet, ja lähes jokainen osapuolten kohtaaminen kääntyykin verbaaliseksi taisteluksi, jonka Trump puhaltaa lopulta itsevaltaisesti poikki sanottuaan viimeisen sanan.

”Trumpille on todellakin helppo nauraa – usein tosin pelonsekaisesti. Nauraminen onkin monesti vain suojareaktio, johon turvaudumme, vaikka asianmukaisempaa olisi itkeä.”

Tilanne on niin paha, ettei moni yhdysvaltalaismedia voi enää hoitaa tärkeää, neljännen valtiomahdin tehtäväänsä. Trumpin tavoitteena onkin eliminoida yksi kerrallaan hänelle epäsuotuisat mediat ja kommunikoida suoraan, tai suosikkimedioidensa kautta, kannattajilleen.

Kieroilla retorisilla keinoillaan ja kuuntelijat turruttavalla, manipuloivalla toistollaan hän pitää näin miljoonat kannattajansa otteessaan.

Trumpin toiminta on kaikessa huolestuttavuudessaan samalla myös huvittavaa, jopa siinä määrin, että räävittömän animaatiosarja South Parkin tekijät ovat todenneet huumorin tekemisen Trumpista lähes mahdottomaksi.

Todellisuudesta on Trumpin myötä tullut niin naurettavaa, etteivät sarjan tekijät voi enää laittaa paremmaksi. Siispä Trump saa hoitaa viihdyttämisen itse.

Trumpille on todellakin helppo nauraa – usein tosin pelonsekaisesti. Nauraminen onkin monesti vain suojareaktio, johon turvaudumme, vaikka asianmukaisempaa olisi itkeä. Maailman vaikutusvaltaisimpana ihmisenä on nyt nimittäin mies, joka kykenee selvästi suureen pahuuteen.

Sen tajuamiseen riittää vain yksi video, jossa Trump kieltää totuuden, kaikista tärkeimmän, 24 kertaa. Häpeilemättä, ylpeästi ja koko maailmaa silmiin samalla katsoen.

3 thoughts on “Vain yksi video riittää paljastamaan Trumpin pahuuden

  1. Ei voi tykätä… Kammottavaa. Tällainen ei silti ole harvinaista nykyaikana. ”Tämä on ainoa vaihtoehto” – vai onko todella?

  2. Trump käyttäytyy tyylilleen uskollisesti, oli presidentti tai ei. Tulokset jäävät nähtäväksi. Koska Clinton suhmuroi Sandersilta ehdokkuuden niin äänestäjille ei jäänyt vaihtoehtoja. Se miksi Clinton oli mahdoton vaihtoehto presidentiksi tullaan vielä Suomessakin ymmärtämään, mediastamme huolimatta.

  3. Näitäpä nyt riittää…Yksi ehti jo perustella Jungilaisittain että Trump on hänen kaikkien vastustajiensa luomus. No,ainakin tällainen sekoittelee hiukan levänneitä pohjamutia esiin.

Comments are closed.