Ystävällisyyden vallankumous

Haluatko nautinnollisempaa ja parempaa elämää? Jätä self-help ja ryhdy sen sijaan tekemään hyvää toisille. Paremman elämän vallankumous on siinä, että alat ajattelemaan enemmän toisia ihmisiä. Sen vahvistavat tiede ja arjen kokemukset. Ystävällisyys on nautinnollinen hyve.

Tee hyvää toisille – tule itse onnelliseksi

Hyvän tekeminen kuulostaa helposti raastavalta itsensä venyttämiseltä. Sen ei tarvitse todellakaan sitä olla. Jos tekeminen on vastenmielistä, et todennäköisesti jaksa sitä kauan ja säännöllisesti tehdä. Älä siis aloita hyvän tekemistä hampaat irvessä, vaan juuri sinulle mieluisalla tavalla. Sillä tavoin olet todennäköisesti kestävämmällä polulla.

Ystävällisyydessä ilo ja hauskanpito on sallittua, jopa vahvasti suositeltavaa. Hyvän tekeminen voi olla hyvin tyydyttävää ja nautinnollista puuhaa. Myös tiede vahvistaa tämän.

Harvardin psykologian professori Daniel Gilbert on vakuuttunut ystävällisyyden voimasta. Hänen mukaansa toisten auttaminen on yksi itsekkäimmistä asioista, mitä voit tehdä.

Gilbert antaa mielenkiintoisen käytännön esimerkin: jos esimerkiksi tarjoat suojaa kodittomalle, saatat auttaa häntä tai sitten et, mutta sinä lähes varmasti autat itseäsi. Gilbert kertoo, että pienet, säännölliset ystävälliset teot tuottavat onnellisuutta. Kun teet hyvää, niin voit itsekin paremmin. Seuraavaksi tarjoankin joitakin käytännön ehdotuksia sinulle ystävällisyyden vallankumoukseen.

Rohkaise

Muutama sana voi muuttaa koko elämän suunnan. Sopivaan hetkeen lausutuilla rohkaisevilla sanoilla on vuoria liikuttava voima. Sanat eivät ole vain sanoja, vaan niillä muutetaan maailmaa. Joskus sanat ovat täynnä yliluonnollista voimaa.

Rabbi Zelig Pliskin (Kindness) on todennut: ”Voi kestää muutaman sekunnin rohkaista jotakuta, joka on luovuttamassa. Tuolla henkilöllä on potentiaali vaikuttaa suuresti moniin elämiin. Nuo tulevaisuuden saavutukset eivät ehkä olisi tapahtuneet, jos sinä et olisi tarjonnut rohkaisun sanoja.”

Pliskin jatkaa: ”Kun sanasi on tarkoitettu nostamaan, rohkaisemaan, vaikuttamaan, motivoimaan ja inspiroimaan, niin sanasi voivat kantaa vuosien ajan.” Sanojesi hyödyt voivat koskettaa lukemattomia ihmisiä sukupolvien ajan. Sanoillasi on potentiaalisesti uskomaton voima.

Muistatko itse elämässäsi hetkiä, joissa sanat ovat olleet äärimmäisen tärkeitä? Onko sinua kukaan koskaan nostanut, rohkaissut, motivoinut? Onko joku muulla tavoin myönteisesti vaikuttanut sanoillansa sinuun? Oletko muistanut kiittää?

Kiitä

Itse muistan elämästäni monen monituista hetkeä, jolloin sanat ovat merkinneet tavattoman paljon. Läheisten sanat ovat auttaneet kääntämään monta uutta sivua. On täysin selvää, että olen velkaa kaikesta siitä inspiroinnista ja rohkaisusta, jota olen vanhemmiltani ja ystäviltäni saanut. Ilman nostamista, rohkaisua ja viisaita ohjeita, en olisi päässyt minnekään.

Joskus olen vuosia myöhemmin kertonut minua rohkaisseelle, kuinka paljon hänen sanansa tietyssä tilanteessa ovat merkinneet. Reaktio on muuten aina ollut erittäin inspiroiva. Kun toinen osapuoli on kuullut, kuinka tärkeä hän onkaan ollut, hänen silmänsä ovat kirkastuneet ja elämään on tullut suuri annos lisää merkityksellisyyttä.

Kokeilepa joskus kertoa jollekin, kuinka hänen sanansa ovat kantaneet sinut mahtaviin tapahtumiin. Kerro, kuinka sanat veivät sinut läpi pimeän jakson. Kerro, kuinka rohkaisun myötä uskalsit tehdä tarvittavan askeleen ja miten elämäsi sen ansiosta muuttui. Kerro viisaista ohjeista, joiden ansiosta vältit onnettomuuden.

Älä tyydy vain kevyisiin kiitoksiin, vaan kerro seikkaperäisesti, miten merkityksellisiä sanat ovat olleet. Mitä sellaista sinulle on sanottu, joka on parantanut elämääsi? Mitä sellaista sinulle on myös joskus tehty, jota et koskaan unohda? Kerro ja kiitä siitä! Niin saat takuulla itse mahtavat fiilikset ja inspiroit toista edelleen jatkamaan hyvän tekemistä. Sinun kiitoksesi voivat inspiroida muuttamaan jälleen jonkun elämän suunnan.

Suhtaudu positiivisesti

Rabbi Pliskinin mukaan ihmiset ovat sellaisia kuin sinä heidät näet. Sinulla on suuri vaikutus henkilöön, jonka kanssa olet vuorovaikutuksessa. Jos sinä säteilet positiivista energiaa, tämä positiivisuus heijastuu sinuun takaisin uudestaan ja uudestaan.

Tämä on tietysti kärjistys, mutta sillä on kiistatta suuri vaikutus, kuinka näet toiset ihmiset. Jos etsit vikoja, virheitä ja puutteita, niin varmasti löydät niitä. Positiivisella ja avuliaalla asenteella on kuitenkin kyky vaikuttaa ja aikaansaada toisissa myönteistä muutosta.

Monesti toiset ovat uskoneet minuun enemmän kuin minä olen uskonut itseeni. Se on ollut mitä suurenmoisin lahja. Kun minuun on uskottu, en ole lannistunut enkä pysähtynyt. Olen pystynyt ylittämään itseni. Toivottavasti joku on joskus uskonut sinuun.

Näe ihmiset myönteisessä valossa. Etsi heistä hyviä puolia. Usko toisiin. Sinun ei tarvitse olla naiivi, mutta kannattaa etsiä sitä, mikä on hyvää. Jos etsit virheitä, puutteita ja huonoja puolia toisista ihmisistä, olet todella huonoa seuraa. Lisäksi sinun on todennäköisesti raskasta elää omissa nahoissasi.

Pliskin toteaa, että negatiivisesti toisiin suhtautuvat ihmiset tuovat toisista esiin pahimmat puolet. Vastaavasti positiivisesti toisiin suhtautuvat tuovat toisista esiin heissä olevan hyvän.

Lopuksi

Et voi muuttaa maailmaa, mutta voit muuttaa yllättävän paljon. Kaikkea et näe, mutta ystävällisillä sanoilla ja teoilla on potentiaalisesti valtavia vaikutuksia. Lähde mukaan tähän ystävällisyyden vallankumoukseen. Se tuo elämääsi sisältöä ja nautintoa. Eikö kuulosta hyvältä? Eikä edes maksa mitään!