Ole vapaasti riippuvainen!

Me modernit digi-ihmiset kaipaamme työssä ja elämässämme kahta vastakkaista asiaa: lisää vapautta ja valikoitua sitoutumista.

Emme halua sitoutua itse, haluamme olla riippumattomia. Kaipaamme lisää vapautta rooleihin, tapoihin, perinteisiin. Haluamme juuri minulle sopivan asiakaskokemuksen, ammatin, ihmissuhteen, juhlat ja lomat – ja koko elämän. Ja vapauden muuttaa sitä, kun siltä tuntuu.

Tosin samalla toivomme, että muut ovat sitoutuneita omiin valintoihinsa, kun ne koskevat meitä.

Työssä kaipaamme vapautta työaikoihin ja työn tekemisen paikkaan. Haluamme vapaammin valita tavoitteitamme, muovata työn sisältöä. Kunhan samaan aikaan työnantaja sitoutuu olemaan muuttamatta työntekijän kanssa tehtyjä valintoja ja luonnollisesti palkan maksuun!

Samalla mietimme enemmän kuin koskaan, miten saamme asiakkaat sitoutumaan. Asiakkaat kun ovat meitä ihmisiä, he kaipaavat entistä enemmän vapautta. Konttorin ulkopuolella toimimme itse samoin, konttorissa vaihdamme hattua.

Johto miettii, miten saamme työntekijät sitoutumaan joskus hyvinkin haasteellisiin ja työläisiin tavoitteisiin. Vaikkapa ylläpitämään voittajafiilistä ja innostusta samaan aikaan, kun osa työtovereista sai juuri lähteä ja jätti tehtävät meidän harteillemme.

Huomaamattamme olemme jääneet vapauskoukkuun. Kaipaamme itse vapautta ja kaiken lisäksi vapautta valita, missä tilanteissa ja suhteissa tulisi olla lisää sitoutumista, missä lisää vapautta. Se ei onnistu. Me nimittäin emme pyöritä maailmaa yksin, onneksi.

Emme voi kaivata liikaa yksilönvapautta, sillä muuten jäämme yksin.

Riippuvuus vapaudesta on vaarallista, sillä pohjimmiltaan olemme silloin riippuvaisia tunteesta. Ihminen ei voi vapaasti valita tunteitaan, vaan tunteita herää olosuhteiden myötä satunnaisesti, meiltä kysymättä.

Niinpä riippuvuus vapaudesta aiheuttaa meille paljon ahdistusta ja stressiä monin tavoin.

En mahtunutkaan tänään juuri sille liikuntatunnille, jonne olisi juuri tänään halunnut. Ohjaaja vaihtui. Harmittaa. Vaihdetaan kuntosalia! Nuori aikuinen ei halua sitoutua perheen perustamiseen, jos hänen olisi osin luovuttava vapaudesta toteuttaa unelmiaan harrastuksissa tai tavoitteitaan työssä.

Alkoholisti haluaa riittävän pitkään juoda vapaasti, ilman että toiset puuttuvat hänen juomiseensa. Lopulta vapaus juoda johtaa tuhoisiin seurauksiin. Niinpä onnekseen raitistunut alkoholisti kokee suurta vapautta ymmärtäessään riippuvuutensa, kuinka paljon se rajoitti hänen elämäänsä – aiempi vapaus olikin harhaa.

Vapaus valita itse halujensa mukaan mielihyvää tuottavista asioista ei tee elämästä merkityksellistä. Se ei ole aitoa vapautta. Sen vaikutus haihtuu pian ja se aiheuttaa riippuvuutta, joka päin vastoin kaventaa aitoa, syvää vapautta.

Onko sittenkään hienoa, jos saisi valita työnsä sisällön, tavan tehdä töitä ja tavan olla suhteessa päivä kerrallaan? Moni valitsee personal trainerin, jottei valitsisi vapaasti olla kuntoilematta. Kunhan löytää juuri itselleen sopivan sparraajan, joka luonnollisesti sitoutuu meihin asiakkaina.

On myös hyviä riippuvuuksia. On rehellistä tunnustaa, että olemme riippuvaisia toisistamme. Ihminen tarvitsee toisia ihmisiä. On tietenkin hyvä olla ripustautumatta vain yhteen lähimmäiseen, mutta meidät on tarkoitettu elämään yhdessä. Yksin onnistuminen ei edes tunnu kovin hienolta, yksin epäonnistuminen on surullista.

Se, että tarvitsemme toisiamme ja uskallamme sitoutua toisiimme, olemme riippuvaisia toisistamme, tuo toisenlaista, syvempää ja pitkälle elämän horisonttiin ulottuvaa vapautta. Ei tarvitse kantaa taakkaansa yksin, eikä iloita itsekseen. Ihmisenä kasvamiselle ei tee hyvää saada aina vapaasti valita seuransa itse. Sitoutumalla yhteiseen matkaan työssä, parisuhteessa tai perheenä, yhteisiin tapoihin, jotka ovat monilta osin erilaisia kuin itse vapaasti valitsisin, vapaudun omavoimaisuudesta.

Se onkin suurin vapaus, jonka ihminen voi elämässään saada.