Näin sinusta tulee huipputyyppi

Hyvä ihminen on hyväntahtoinen ja ystävällinen. Itsekeskeinen elämä on lopulta tyhjää. Menestymisen edellytys ei ole toisten nujertaminen. Tämä kirjoitus tarjoaa nopeita ja yksinkertaisia keinoja siihen, kuinka sinusta voi tulla parempi ihminen.

Hyveet voivat helposti jäädä epämääräiseksi hötöksi. Ne kuulostavat hyvältä, mutta niistä voi olla vaikeaa saada kiinni. Tarvitaan konkreettisia tekoja, ei vain kauniita ideoita.

Lopulta kyse on kuitenkin erittäin yksinkertaisista asioista, jotka varmasti jo tiedätkin. Konkreettisina tehtävinä hyveistä tulee helposti toteutettavia. Yksittäinen hyvä teko ei ole liian ankara tavoite kenellekään.

Luonteen kasvu voi välillä tuntua lähes ylivoimaiselta tavoitteelta. Kuitenkin jokainen voi päättää, juuri tässä hetkessä, tehdä jotain hyvää. Jokainen pienikin ystävällinen teko muovaa luonnettasi ystävällisempään suuntaan – ja silloin sinusta tulee parempi ihminen.

Huipputyypin työkalupakki

Seuraavassa esittelen konkreettisia ystävällisyyden ja hyväntahtoisuuden tekniikoita. Ne eivät vaadi paljon aikaa, vaan useimmat niistä ovat toteuttavissa jopa sekunneissa. Ota tavoitteeksi soveltaa näitä tekniikoita aina kuin mahdollista. Näiden tekniikoiden avulla sinusta tulee huipputyyppi!

 1. Älä puhu pahaa kenestäkään.
 2. Puhu jokaisesta kaikkea hyvää mitä tiedät

Dale Carnegien mukaan Benjamin Franklin oli nuorena tahditon, mutta kasvoi niin taitavaksi ihmisten kanssa, että hänestä tehtiin Yhdysvaltain suurlähettiläs Ranskaan. Franklin sanoi menestyksensä salaisuuden: ”Minä en puhu pahaa kenestäkään. Puhun jokaisesta kaikkea hyvää mitä tiedän.”

 1. Älä puhu töykeästi kenellekään.
 2. Puhu ihmisille rohkaisevasti ja kannustavasti.

Johtajuusguru Marcus Buckinghamin laajojen tutkimusten mukaan yksi hyvän johtajan tärkeimpiä ominaisuuksia on jakaa alttiisti kehuja, kannustusta ja arvonantoa. Vaikeista asioista on toki tärkeää puhua, mutta se tulee tehdä kunnioittavasti ja arvokkaasti.

 1. Kokoa vanhat ystäväsi yhdessä kokoon.

Minulle jäi viime vuodesta mahtavat muistot, kun sain koottua vanhaa ystäväporukkaa päiväksi kokoon yhdessä urheilun, syömisen ja saunomisen ympärille. Ihmissuhteet helposti väljähtyvät hektisessä arjessa, mutta niitä voi helposti elvyttää.

 1. Ota yhteyttä vanhaan ystävääsi tai sukulaiseesi.

Sinulla on takuulla vanhoja ystäviä tai sukulaisia, joista et ole vuosiin kuullut yhtään mitään. Mitä jos vaikka soittaisit heille?

 1. Kiitä – perusteellisesti

Onko joku joskus tehnyt sinulle jotain sellaista, joka merkitsi sinulle valtavan paljon? Onko joku antanut sinulle joskus rohkaisua tai ohjeita, joiden ansiosta elämäsi muuttui? Kerro ja kiitä siitä, niin hän takuulla jatkaa hyvän tekemistä jatkossakin (ja sinä olet siihen vähintäänkin osasyyllinen). Hyvin harvoin muistamme huomioida ja kiittää siitä hyvästä, mitä meitä kohtaan on elämän mittaan osoitettu.

 1. Suhtaudu toisiin myönteisesti

Rabbi Zelig Pliskinin mukaan ihmiset ovat sellaisia, millaisina sinä heidät näet. Negatiivisesti toisiin suhtautuvat ihmiset tuovat ihmisistä esiin heidän pahimmat puolensa. Positiivisesti toisiin suhtautuvat tuovat toisista esiin heissä olevan hyvän. Älä nuoleskele, vaan yritä vilpittömästi löytää toisista heidän hyvät puolensa.

 1. Tee työsi mahdollisimman hyvin.

Valitettavasti ihmisillä on tapana usein arvostella työnantajaansa. Ei ole myöskään tavatonta tehdä töissä vain välttämätön minimitaso ja sekin huonolla asenteella. Mitä jos olisit hyväntahtoinen työnantajaasi kohtaan ja tekisit vain työsi mahdollisimman hyvin? Se olisi takuulla hyväksi myös urakehityksellesi.

 1. Kutsu vieraita kylään luoksesi.

Tätä ei nykyisin enää paljon harrasteta, mutta sinä voit olla ystävällinen poikkeus. Valmista ruokaa, avaa kotisi ja osoita vieraanvaraisuutta toisille.

 1. Jos sinulta pyydetään apua, niin auta.

Voit yrittää tehdä toiselle hyvää, mutta ehkä se onkin hyvää vain sinun mielestäsi. Jos sen sijaan joku suoraan pyytää sinua auttamaan, niin ainakin silloin apusi on todella tervetullutta. Tällainen tilanne on mahdollisuus olla aidosti ystävällinen.

 1. Auta hyvällä mielellä.

On parempi auttaa velvollisuuden tunteesta kuin kieltäytyä auttamasta kokonaan. Parasta on kuitenkin päättää auttaa hyvällä asenteella. Silloin sekä auttajalla että autettavalla on vielä parempi fiilis. Lisäksi sinun on seuraavalla kerralla ehkä helpompaa auttaa, vieläpä hyvällä mielellä.

 1. Anna anteeksi.

Olet takuulla kohdannut vääryyttä. Elämäsi on kuitenkin liian arvokas tuhlattavaksi vihaan ja katkeruuteen. Väärintekijä voi elää piittaamattoman onnellisena tai häneltä saattaa puuttua hyveitä pyytää anteeksi, mutta anna silti anteeksi. Älä jää odottamaan anteeksipyyntöä. Teet itsellesi hyvin täyttäessäsi mielesi hyväntahtoisuudella ennemmin kuin katkeruudella ja vihalla.

 1. Kuuntele ja ole läsnä.

Juuri mikään ei tunnu niin kunnioittavalta kuin täysin keskittynyt kuuntelija. Älypuhelinten kulta-aikana kuunteleminen on yhä harvinaisempaa. Entä jos laitat ensi kerralla puhelimen täysin syrjään ja keskityt toiseen?

 1. Mieti ja toteuta.

Mitä ystävällisiä tekoja sinulle on joskus tehty? Voisitko itse tehdä niitä myös toisille? Mitä ideoita sinulla nousee? Pohdi ja laita käytäntöön.