”Kiire on sitä ku juoksee puuhun” (Kiire ja ajanhallinta: 1/2)

Kun yritys laittaa yhden henkilön tekemään kahden työt, niin kiirehän siinä tulee. Mutta miksi myös pitkällä sapattivapaalla tulee niin julmettu kiire?

Kiire-sarjan ensimmäinen osa pohjustaa lukijan kiireen poistamista varten. Tämä on lyhyt, jotta jokainen ehtii sen lukea. 🙂

Kiire on hieno homma

En nyt puhu ulkoisista tekijöistä johtuvista kiirepiikeistä, vaan jatkuvasta henkilökohtaisesta kiireestä, joka tuntuu syövän lailla vaivaavan kaikkia yhteiskunnan jäseniä — eläkeläisestä toimariin. Tämä kiire on samaa sarjaa kännitoilailujen kanssa. Sekä kiire että kännitoilailut nähdään virallisesti huonoina asioina, mutta käytännössä molemmilla ylpeillään.

Kiire on ylpeyden aihe, koska se kertoo kuinka tärkeä kiireen esittäjä on. ”Katso nyt, huomenna on tuossa kohden kolme palaveria päällekkäin. Ja katohan, tuossa neljän tunnin asiakaskäynnin aikana tuli sata sähköpostia.”

Kiireen esittäjä on tärkeä ja korvaamaton. Eihän sitä muuten kiire olisi.

On mielenkiintoista havaita, kuinka moni käyttää hurjasti resursseja rahojensa hallitsemiseen, mutta ajanhallinta on jo sanana vieras. Rahaa saa kuitenkin lisää. Aikaa ei.

Pidin hiljattain alustuksen ajanhallinnasta. Siellä eräs tarkkaavainen kuulija huomautti, että nykytrendi on ehkä pikemminkin menossa kohti hitautta. Vaikka en näe tuota trendiä kovin laajana käytännön työssä tai arkielämässä ympärilläni, toivon että mahdollisimman moni haastaa ”kiireestä kunniamerkki”-ajatusmallin. Väitän silti että kyse on enintään ohimenevästä trendistä, jälleen yhdestä ajanhallintatekniikasta, eikä yksikään tekniikka riitä korjaamaan syvimpiä ongelmia.

Kiire on puuhun juoksemista

Juttelin poikani (3v) kanssa kiireestä. Kerroin, että minulle oli tullut kiire töissä.

– ”Miks sulle tuli kiire?”
– “Koska mulla on ajanhallinnallisia ongelmia.”
– “Mitä on hallinta?”
– “Ajanhallinta, se on sitä kun tekee vääriä asioita ja sit tulee kiire.”
– “Niin! Niinku juoksee keittiöön tai puuhun!”

Vähän tuo poika kärjisti, mutta osui naulan kantaan. Lopulta aika moni tekemistämme asioista on puuhun juoksemista — varsin hullua toimintaa suhteessa lopulliseen tavoitteeseemme olla onnellisia sekä tämän välitavoitteisiin.

Mikä on sinun tavoitteesi? Aloita (ja toimi kaikessa) tavoite mielessäsi. Muista, että kiire on oire, ei kunniamerkki.

Kiireen poistaminen vaatii nöyryyden hyvettä. Et yksinkertaisesti ehdi tehdä kaikkea mitä haluaisit. Olet tärkeä ja arvokas, mutta se ei ole seurausta kiireestäsi. Seuraavassa osassa pureudutaan tarkemmin kiireen syihin ja korjaaviin toimenpiteisiin.