Maanantai-myönteisyyden mullistava merkitys

Maanantai on yleinen synkistelypäivä, jos ei muuten, niin ainakin vitsin tasolla. Mutta maanantai-inholla on syvällisempi vaikutus kuin mitä helposti tulee ajatelleeksi.

Työpaikalla maanantai-aamuna:

– ”Hyvää huomenta!”

– ”Mitä hyvää? Nyt on maanantai. Maanantaissa ei ole mitään hyvää.”

Tutun kuuloista?

Uskon että osa maanantai-inhoilijoista on huumorilla liikenteessä, mutta tosikkojakin varmasti on. Ehkä jopa huumori-ihmisiä enemmän. Ja toisaalta näiden kahden ryhmä ero voi olla hiuksen hieno.

Vaarana on huumorin unohtuminen, vitsin sisäistäminen totuudeksi, negatiivisuuden omaksuminen.

Mutta ongelma jatkuu syvemmälle. Miksi maanantai, ensimmäinen työpäivä, on niin surkea päivä? Viikonloppu on kaukana, paljon työtä välissä? Näin työstä tehdään huono ja inhottava asia. Tällainen asenne on outo, sillä työllä on merkittävä, positiivinen vaikutus onnellisuuteen, niin miesten kuin naisten maailmassa.

Kaikki toivovat merkitystä elämäänsä, myös työhönsä. Maanantaivitsi voi toimia ilman negatiivisia vaikutuksia, jos sillä on vastapaino, mutta harva jaksaa lähteä taistelemaan yleistä ilmapiiriä vastaan (”Maanantait ovat inhottavia. Piste”), erityisesti yhden totuuden Suomessa.

Kuten monissa muissakin asioissa, myös nyt kysymys ”miksi?” paljastaa paljon, jos siihen uskaltaa/osaa vastata rehellisesti ja oikein. ”Miksi maanantait ovat inhottavia?”

Mitä itse vastaisit?

Työterveyslääkäri Ilkka Saarelainen, kysymykseen miksi maanantai tuntuu aina maanantailta:

”Maanantaiangsti alkaa usein jo sunnuntai-iltapäivänä. Maanantai koetaan työviikon ahdistavimmaksi päiväksi koska […] koko tulevan viikon painet kohdistuvat aina työviikon aloituspäivään. […] Nykyisellä työtahdilla arkisin ei jää aikaa harrastuksille ja muulle mukavalle. Siksi viikonloppuihin ladataan usein aivan liikaa odotuksia, jolloin viikonloppukin menee suorittamiseksi ja pää kolmantena jalkana kiitämiseksi.” (Talouselämä 15/2010)

Asenteemme ja valintamme luovat todellisuutta. Negatiivinen asenne maanantaita kohtaan luo negatiivista asennetta työtä kohtaan ja siten käsitys omasta työstä ja sen merkityksestä kärsii.

Voimme valita toisin.

Työllämme palvelemme muita, palveleminen on merkityksellistä, merkityksellisyys on hieno juttu ja maanantait ovat kuin ovatkin hienoja päiviä!

Hyvää huomenta! Meillä on hieno viikko edessämme!