Miksi pomosi on välinpitämätön, kommunikointiin kykenemätön idiootti?

Kuntosalin naistenlehden otsikoista yksi pisti silmään: ”Miksi pomosi on huono?” Innostuneena avasin lehden ainoastaan löytääkseni artikkelin, joka ihan tosissaan kävi läpi tekijöitä, miksi nykypomot ovat niin huonoja. Olin odottanut toisenlaista lähestymistä.*

Ajattelin naiivisti ettei kukaan voi kirjoittaa suoraan otsikon aiheesta, joten sen olisi käsiteltävä asenteita pomoja kohtaan. Esimerkiksi esittämällä kysymyksen mikä pomossa ärsyttää. Ja miksi.

Syy siihen, että enemmän ihmisiä kuolee murehtimiseen kuin työntekoon on se, että murehtijoita on enemmän kuin tekijöitä.
— Robert Frost

Johtajan päivätyö on ihmissuhteiden hoitamista ja ihmissuhteissa on aina useampi osapuoli. Ultimatesuhde, avioliitto paljastaa paljon muista suhteista. On hyödytöntä märehtia miksi aviopuoliso on välinpitämätön, kommunikointiin kykenemätön idiootti.

Sen sijaan järkyttävän hyödyllistä on kysyä miksi se tuntuu siltä, mikä on kyseessä tarkemmin, ja miksi se ottaa hermoon.

Myönnettäköön, että pomon saa vaihdettua, puolisoa ei. Jotkut vaihtavat silti puolisoa, ainoastaan huomatakseen että oma onni ei vaihtamalla kasva. Väitän, että tilanne on hyvin pitkälti sama työpaikalla.

Ja toisaalta, tapa, jolla suhtaudut omaan pomoosi, ei häviä kun pohdit suhdettasi työtovereihisi tai alaisiisi. Tai puolisoosi — työtä ei voi erottaa tässä mielessä muusta elämästä. Minä olen minä, sinä olet sinä, töissä ja kotona. Jos asia on toisin, vaikea pomo on ongelmista pienin.

Päivän teesi: on tuottavampaa mennä itseensä kuin märehtiä.

(Huom. jos ajattelit parantaa pomosi, lue ensin opetus kalastuksesta.)

* Toki on hyvä käsitellä johtajuutta ja sen vaatimuksia yleensä — kehittyminen tapahtuu (itse)tutkiskelun kautta — mutta huono johtaja on huono syy olla toimimatta oman (ja johtajan) edun mukaisesti.

4 thoughts on “Miksi pomosi on välinpitämätön, kommunikointiin kykenemätön idiootti?

 1. Amen. Ei se mun vika oo..

  Kun itsetutkiskelu on tehty ja monet syytökset on karsiutunut, pomoa pitäs kaikin tavoin auttaa olemaan parempi johtaja. Kehityskeskustelut on mainio kanava palautteen antamiselle.

 2. Hei Jussi.

  Erityisesti kohta ”Minä olen minä, sinä olet sinä, töissä ja kotona. Jos asia on toisin, vaikea pomo on ongelmista pienin” on hyvin sanottu.

  On eri asia hoitaa erilaisia tehtäviä ja toimia eri rooleissa töissä ja kotona kuin vaihdella suhtautumistapaa ja asennoitumista ihmisiin. Tämä vaan tahtoo joskus mennä sekaisin. Mutta kenenkähän tahdosta?

  Siinä on tosiaan meille tavoitetta olla ihmisenä ihmisille niin kotona kuin töissäkin kuitenkin huomioiden ammatillisuus.

 3. Tulee mieleen C. S. Lewisin lausahdus:

  Ihminen, jolla on tapana unohtaa hyvät käytöstapansa saapuessaan kotiin, ei itse omista hyviä käytöstapoja, vaan hän ”apinoi” niitä kodin ulkopuolella.

Comments are closed.