Seitsemän tekniikkaa ja 15 kirjoitusta hyvään johtamiseen

Richard Wisemanin kirja Minuutissa muutokseen sopii hyvin kenelle tahansa johtajalle. Kirjassaan psykologi-professori pyrkii vastaamaan ystävänsä Sophien kysymykseen tekniikoista, joiden avulla ihmiset voivat parantaa elämäänsä minuutissa.

Kirjan lopussa esitetään kymmenen minuutin tekniikkaa. Ohessa näistä tekniikoista muokattuna seitsemän sellaista, jotka sopivat mielestäni hyvälle johtajalle.

Seitsemän tekniikkaa hyvään johtamiseen

1. Kehitä kiitollinen asenne. Kun luettelee asioita, joista on kiitollinen tai muistelee tapahtumia, jotka ovat sujuneet erityisen hyvin edellisellä viikolla, lisää se huomattavasti onnellisuutta ja auttaa asennoitumaan tulevaisuuteen optimistisemnin.

2. Hanki toimistoon ruukkukasveja. Kun työpaikalle hankitaan kasveja, luovat ideat ja ongelmaratkaisukyky paranee sekä stressi vähenee. Kasvit tuottavat myös hyvää mieltä.

3. Kosketa ihmistä kevyesti olkavarteen. Ihminen suostuu pyyntöösi todennäköisesti paremmin jos kosketat häntä samalla kevyesti olkavarteen. Kosketus mielletään merkiksi korkeammasta statuksesta.

4. Kirjoita ihmissuhteista. Kirjoita viikottain muistiin syvimpiä ajatuksia ja tunteita läheisistä ihmisistä tai kollegoista. Tämän seurauksena käytät positiivisempaa kieltä puhuessasi heille.

5. Älä kehu työntekijöiden taitoja vaan ponnistelua. Näin voit rohkaista ihmistä yrittämään ja välttämään epäonnistumisen pelon.

6. Visualisoi itsesi tekemässä eikä saavuttamassa. Näin onnistut todennäköisemmin kuin silloin, jos vain haaveilet unelmien toteuttamisesta. Tehokkainta on visualisoida itsensä sellaisena kuin toiset sinut näkevät.

7. Ajattele itsesi jälkeenjäävien näkökulmasta. Kuvittele ystävääsi, joka pitää sinulle puheen hautajaisissasi ja muistelee sinun henkilökohtaista elämääsi. Näin tunnistat paremmin pitkän tähtäimen päämäärät ja sen missä vaiheessa niiden toteutuminen on.

Olen kirjoittanut viime syksynä 15-osaisen kirjoitussarjan Hyvästä johtamisesta. Tekstit ovat luettavissa täältä:

1. Tavoitteet. Ihmiset, jotka tavoittelevat jotain merkityksellistä ovat tutkimusten mukaan onnellisempia. Oheisessa kirjoituksessa kuvataan kuusi syytä asettaa itselleen tavoitteita sekä viisi vinkkiä, miten niissä voi edetä.

2. Palaute. Palautteen antaminen on johtajan yksi tärkeimpiä tehtäviä. Yhden kriittisen huomautuksen aikaansaama vahinko vaatii vastapainokseen viisi yksimielisyyden ja tuen ilmaisua. Kannattaa kiittää yrittämisestä – ei lahjakkuudesta tai onnistumisesta. Oheisessa kirjoituksessa on 18 vinkkiä, jotka kannattaa pitää mielessä kun antaa palautetta

3. Sähköposti. Ihmisiä johdetaan läsnäololla. Silloin kun joudutaan turvautumaan sähköpostin käyttöön, kannattaa olla huolellinen. Oheisessa kirjoituksessa on viisi vinkkiä sähköpostin lähettämiseen.

4. Ajankäyttö. Meillä kaikilla on vuorokaudessa 24 tuntia aikaa. Valitamme kuitenkin usein, että aikaa on liian vähän. 2010-luvun johtamisessa aika on yksi tärkeimpiä resursseja. Ohessa on viisi ajatusta ajanhallinnasta.

5. Priorisointi. Päätöksenteko on asioiden asettamista tärkeysjärjestykseen. Priorisointi on helppoa, mikäli visiot, tavoitteet, tarpeet ja velvollisuudet ovat selvillä. Oheisessa kirjoituksessa on neljä vinkkiä priorisointiin.

6. Työhaastattelu. Hyvä johtaja pakkaa päteviä, sopivia ja innostuneita ihmisiä tekemään merkityksellisiä asioita. Oheisessa kirjoituksessa on seitsemän vinkkiä työpaikkahaastatteluun tulevalle.

7. Epäonnistuminen. Hyvä johtaja ei pelkää epäonnistumisia vaan oppii niistä. Oheisessa kirjoituksessa esitän syyt sille, miksi kannattaa epäonnistua ja miten voi epäonnistua kaikkein parhaiten.

8. Vuorovaikutus. Asioiden edistäminen on tekemistä yhdessä muiden kanssa. Oletko sinä se henkilö, joka saa ihmiset tuntemaan itsensä onnellisiksi ja merkityksellisiksi? Oheisessa kirjoituksessa on viisi vinkkiä rikastavaan vuorovaikutukseen.

9. Motivaatio. Tekemisen energia syntyy motivaatiosta. Motivaatio on peräisin unelmista. Motivaation ja tavoitteiden saavuttamista varten tarvitaan suunnitelma. Oheisessa kirjoituksessa on viisi ajatusta motivoivan suunnitelman tekemisestä.

10. Aikataulut. Haasteena on usein sovitussa aikataulussa pysyminen. Eteen tulee aika usein yllättäviä esteitä ja viiveitä. Juuri siitä syystä asioita ei kannata jättää viime tippaan. Tärkeimmät asiat kannattaa tehdä silloin kun niillä ei ole vielä kiire. Oheisessa kirjoituksessa on kymmenen syytä sille, miksi sovituista asioista/aikatauluista on niin vaikea pitää kiinni sekä jokaiseen kohtaan ratkaisuehdotus.

11. Ihmiset. Johtamisella voi vaikuttaa merkittävästi ihmisten tyytyväisyyteen. Hyvä johtaja on mm. teeskentelemätön ja suora. Oheisessa kirjoituksessa on seitsemän vinkkiä ihmisten johtamiseen ja hyvään johtamistyöhön.

12. Onnistuminen. Epäonnistuminen luo hyvän pohjan onnistumiselle. Onnistumisen perusta on tunne oman elämän hallinnasta. Oheisessa kirjoituksessa on nimetty viisi osa-aluetta, joihin erityisesti kannattaa kiinnittää huomiota.

13. Lisää aikaa. Miltä kuulostaisi, jos sinulla olisi 42 tuntia viikossa ja 2184 tuntia vuodessa ylimääräistä aikaa? Tässä kirjoituksessa on neljä vinkkiä, jolla voi saada kuusi tuntia lisää aikaa jokaiseen päivään.

14. Päätökset. Hyvä johtaja pystyy tekemään nopeita päätöksiä vaikeassa tilanteessa lukemattomien eri vaihtoehtojen väliltä vajavaisin tiedoin. Hyvä johtaminen on jatkuvaa päätöksentekoa ajelehtimisen sijaan. Oheisessa kirjoituksessa on viisi ajatusta päätöksenteosta.

15. Tekniikat. Kirjoituksen viimeisessä osassa esittelen Richarrd Wisemanin seitsemän tekniikkaa hyvään johtamiseen.

One thought on “Seitsemän tekniikkaa ja 15 kirjoitusta hyvään johtamiseen

  1. Harvinaisen hyvä blogikirjoitus täynnä tiivistä tavaraa. Ja tästä on hyvä lähteä erilaisille sekkailupoluille linkkien kautta. Kiitos!

Comments are closed.