Palasin sivistyksen parista

Isäni opetti, että asioista on puhuttava niiden oikeilla nimillä. Kieli välittää totuuden – tai vääristää sitä. Mökiltä palaavalle henkilölle on tapana sanoa: ”tervetuloa sivistyksen pariin”. Totuus voi kuitenkin olla päinvastainen.

Vietin suuren osan heinäkuusta ulkomailla, maaseudulla, kaukana suurista kaupungeista.

Ja kaukana internetistä.

Tarkkaan ottaen nettiyhteys oli olemassa. Mutta kyse oli maailman hitaimmasta langattomasta yhteydestä, jonka käyttöön oli jatkuvasti ruuhkaa. Kävin netissä kerran viikossa, ja silloinkin vain hetken verran.

Turhien ärsykkeiden puute oli kuitenkin yksinomaan positiivinen asia. Maailma ei kaatunut poissa ollessani. Eikä kaatunut eurostoliittokaan (vielä). Sen sijaan ehdin lukea satoja sivuja historiaa, filosofiaa ja muita sivistäviä aineita.

Niinpä: sivistäviä aineita. Miten vähän aikaa niille löytyykään täällä ”sivistyksen parissa”!

Kotiin palattuani olin kieltämättä iloinen. Oli mukava olla kotona. Jopa kaupungin vilinä tuntui miellyttävältä. Ja toimiva nettiyhteys.

Silti: onnistuin viettämään puolet ensimmäisestä kotiinpaluupäivästäni kirjoitellessa kaikenlaisia ”tärkeitä” viestejä ja lukiessa uutisia, joiden lukematta jättäminen ei olisi köyhdyttänyt minua millään tavoin.

Täytynee mennä useammin käymään maaseudulla, viettämään aikaa sivistyksen parissa.