Shepard

Hyveet roolipeleissä

Tietokonepelit ovat kaukana hyveellisyydestä. Ne tekevät lapsista aggressiivisia ja opettavat nuoret miehet joukkomurhaajiksi. Vai onko näin?

Tietokone- ja videopelien hyvepuoli ei ole mediassa kovinkaan kummoisessa huudossa. Milloin pelit aiheuttavat lapsissa rauhattomuutta, milloin ne tekevät jostain massamurhaajan. Peleistä harvoin kirjoitetaan positiiviseen sävyyn – puhumattakaan siitä, että niiden kerrottaisin kasvattavan ihmisistä hyveellisiä.

Vaikka kaikki ihmiset eivät sitä aina tulekaan ajatelleeksi, hyveet toimivat kuin lihakset. Jos hyvettä ei harjoita, hyve surkastuu. Hyveellinen toiminta taas vahvistaa hyvettä.

Hyvejohtajuuden lukijoille tämä on tietysti selvää. Jotta hyve olisi vahva, sitä tulee harjoittaa. Toinen ryhmä, joille tämä on myös selvää, ovat tietokonepelaajat.

Varsinkin roolipeleihin kuuluvat useimmiten jonkinlaiset ominaisuusmittarit, jotka vaikuttavat hahmon toimintaan: pelihahmon fyysinen voima on 25, älykkyys 22, nopeus 17 ja niin edelleen. Mitä enemmän hahmo saa kokemusta, sitä enemmän nämä statit (kuten ammattilaistermi kuuluu) nousevat.

Usein nämä ominaisuudet kasvavat niitä harjoittamalla: fyysisiä asioita tekemällä nousee fyysinen voima, älyä käyttämällä äly. Mitä suurempi statti, sitä useampia ongelmia hahmo pystyy sillä kyvyllä ratkaisemaan.

Vahvempi hahmo pystyy käyttämään raskaampia varusteita ja murtamaan ovia sekä nostamaan isompia esteitä pois tieltä. Näppärämpi hahmo pystyy tiirikoimaan vaikeampia lukkoja auki. Älykäs hahmo kykenee lukemaan hankalampia loitsukirjoja.

Vaikka hahmon mitattavat ominaisuudet vaihtelevat pelistä toiseen, usein mukana on myös jonkinlainen hahmon moraalisuutta tai hyveellisyyttä mittaava ominaisuus. Ja hyvettä käyttämällä hyve kasvaa ja sitä useampia ongelmia pystyy ratkaisemaan hyveellisesti.

Peleissä tuleekin usein valintoja, haluaako ratkaista tilanteen hyveellisesti vaiko vähemmän hyveellisesti. Usein hyveellinen lähestymistapa tarkoittaa ongelmien ratkaisemista rauhanomaisesti: vakuuttamalla rosvot palaamaan kaidalle tielle, tarjoamalla kyläläisille apua tai neuvottelemalla panttivankitilanteissa vangit vapaaksi.

Vähemmän hyveellinen tapa taas tarkoittaa yleensä kuulaa kalloon tai miekkaa rintaan.

Pelaajien keskuudessa moraalimittareista on puhuttu paljon ja niitä on kritisoitu. Useimmiten närää aiheuttaa se, että valinnat ovat korneja. Pelastanko bussilastillisen nunnia ja kissanpentuja vai poltanko orpokodin maan tasalle? Autanko alistettua ja orjuutettua kansaa, joka koostuu söpöistä pupuista, vai tapanko ne viimeiseen karvaturriin?

Jos valinnat ovat yksiselitteisen hyviä tai pahoja, pelaajat useimmiten valitsevat yksinkertaisesti sen vaihtoehdon, mistä saa eniten kokemuspisteitä, rahaa ja varusteita. Siis tilanne, jossa pelaajalta edellytettäisiin moraalista harkintaa, muuttuukin pelkäksi hyötylaskelmoinniksi, josta moraalinen harkinta on kaukana.

Toisaalta hyveellinen reagointi on lähes poikkeuksetta ei-väkivaltainen ja ei-hyveellinen lähestymistapa tarkoittaa melkein aina tappamista, vaikkei se olisi järkevää. Miksei laskelmoiva rikollispomo voisi tehdä jostakusta käskyläistään tai jättää kyläläisiä henkiin, jotta näiltä voisi kerätä suojelurahoja?

Moraalimittarit tuntuvatkin yksinkertaistavan hyveitä liikaa. Hyvyys ja pahuus muuttuvat yksiselitteisiksi, mitä ne tosimaailmassa harvoin ovat.

Joissain peleissä näihin ongelmiin onkin onneksi panostettu. Pääasiallisia ratkaisutapoja ”moraalimittareiden ongelmaan” on kaksi.

Ensimmäinen vaihtoehto on poistaa ”moraalimittari” kokonaan. Tätä käyttää puolalaisen Projekt Red -pelitalon The Witcher -pelisarja. Andrzej Sapkowskin samannimiseen kirjasarjaan (julkaistu Suomessa nimellä ”Noituri”) perustuva fantasiaseikkailu kertoo noituri Geralt Rivialaisesta, joka kulkee pitkin maita ja mantuja tappamassa hirviöitä maksusta.

The Witcherin yhtenä kantavana teemana ovat moraaliset valinnat, jotka ovat kaikkea muuta kuin helppoja. Autanko ihmisiä sissisotaa käyviä haltioita vastaan? Siitä vain, mutta ihmiset ovat toisaalta rasisteja, jotka alistavat kaikkia muita: niin haltioita, kääpiöitä kuin metsänhenkiäkin.

Voit tietysti auttaa haltioitakin. Nämä vain haluavat maansa takaisin, jotka ihmiset ovat heiltä vääryydellä vieneet. Toisaalta samalla saatat joutua osalliseksi massamurhaan, kun kostonhimoiset haltiat pääsevät höykyttämään maalaiskylää oikein olan takaa ja verta vuodatetaan niin syylliseltä kuin syyttömältäkin.

Milloinkaan valinnat eivät ole helppoja. Peli ei tekoja tuomitse tai palkitse, mutta niillä on seurauksensa ja teot muistetaan. Kuten elämässä yleensä, seuraukset saattavat näkyä vasta pitkän ajan päästä. Pelaajan harkintaan jää, tekikö hän oikean valinnan.

Toinen vaihtoehto löytyy scifitoimintaeepos Mass Effectistä, jossa komentaja Shepardin tulee pelastaa galaksin tunnettu älyllinen elämä jättimäisiltä, eläviltä hirviöroboteilta, eräänlaiselta kosmiselta pahalta. Peli sinällään käyttää totutunkaltaista moraalimittaria: hyvät teot kasvattavat pelaajahahmon paragon-arvoa, kun taas pahat teot kasvattavat renegade-arvoa.

Paragon ja renegade eivät kuitenkaan käänny aivan suoraan hyväksi ja pahaksi, vaikka ”esikuva” (paragon) ja ”luopio” (renegade) antavatkin ymmärtää, kumpi on kumpi. Paragonina pelaaminen ei kuitenkaan tarkoita ainaista päänsilittämistä. Päinvastoin, paragon-Shepard pistää kovan vastaan kun tarpeen tulee.

Toisaalta renegadenkaan vastaus ongelmiin ei välttämättä ole ”ammu se”, vaan luopio-Shepard voi hoitaa asiat myös käyttämällä ”oletko ajatellut, että olisi kiva elää huomiseen” tai ”kootkaa itsenne, senkin nössöt” -tyylistä kieltä.

Mass Effectin käyttämä malli näyttääkin sen, että hyveellinen toiminta ei välttämättä ole vain pääntaputusta. Pahuutta kohdatessaan hyveellisen ihmisen ei tarvitse pysyä rauhallisena, vaan tilanteen ratkaiseminen ja hyvyyden palauttaminen maailmaan voi vaatia voimankäyttöä.

Järjestelmiä hyveellisyyden mittaamiseksi siis on monia ja jotkut niistä onnistuvat paremmin kuin toiset. Yleisesti niistä voidaan vetää kaksi johtopäätöstä.

Ensinnäkin se, että hyve on tärkeä osa pelejä. Hyvemittareiden yleisyys taas kertoo, että hyveen harjoittamisen merkitys tunnustetaan vähintäänkin implisiittisesti. Ne kertovat myös siitä, että ylipäätään hyve on ihmisellä oleva ominaisuus, jota voi harjoittaa ja jolla on merkitystä.

Toinen, piilevä merkitys on kuitenkin tärkeämpi. Aiemmin sanoin, että varsinkin pelien ei-hyveelliset ratkaisut ovat saaneet paljon kuraa niskaansa siitä, että ne ovat epäloogisia. Usein ”paha ratkaisutapa” tarkoittaa ainoastaan toisen osapuolen tappamista, vaikkei siinä olisi mitään järkeä.

Koko ihmiskunnan kannalta tämä on kuitenkin lohdullista.

Syy tähän on se, että ihmiset eivät tietenkään pysty kirjoittamaan pelin käsikirjoitukseen mitään sellaista, mitä nämä eivät itse osaa ajatella. Epäloogiset pahistelut ovat siis seurausta siitä, että ihmiset ovat lopultakin pohjimmiltaan niin hyveellisiä, etteivät nämä osaa keksiä ”fiksuja tapoja” olla pahoja.

Hyvyys voittaa.