Pikatesti: Millainen mokaaja olet?

Errare humanum est (suom. tervetuloa mokaajien klubiin), sanotaan. Mutta me kaikki epäonnistumme hieman eri tavoin ja on tärkeää tiedostaa omat tapansa mokata. Näin voit mokata ensi kerralla entistä paremmin!

Tunnistatko itsesi seuraavien mokaajien joukosta?

1. Mitä tapahtui?

A) Projekti pyörii kivasti, kuten aiemmatkin onnistuneet projektit. Odotetaan vielä vähän aikaa. Olet harhapositiivinen kieltäjämokaaja.

B) Yksikään projektin kymmenestä tavoitteesta ei ole vielä täyttynyt ja otamme jatkuvasti lisää turpiin. Jatka seuraavaan kohtaan.

2. Ongelman perspektiivi?

A) Projekti epäonnistui surkeasti tuoden sietämätöntä häpeää kaikille osallisille ja heidän suvuilleen. On vain yksi kunniallinen tapa hyvittää tapahtunut… Olet säälimätön kamikazemokaaja.

B) Elämä jatkuu.  Jatka seuraavaan kohtaan.

3. Kuka mokasi?

A) Annettu aikataulu oli mahdoton toteuttaa, ainakin siltä osin syytän pomoani. Lisäksi alaiseni mokasivat melkein joka vaiheessa. Minä en tee virheitä. Olet täydellisyyden keskittymä, Suuri Aurinkomokaaja XIV.

B) Vastuu oli minun. Jatka seuraavaan kohtaan.

4. Tuliko vahinkoja?

A) Käytännössä ei mitään merkittäviä. Olet kuurosokea mahtimokaaja.

B) Firman ERP meni rikki, eikä toimi vieläkään. Tarkempi selvitys käynnissä. Jatka seuraavaan kohtaan.

5. Raportti pomolle?

A) Ei, turha vaivata, sillä on niin vaikeaa muutenkin. Ei tämä ollut iso ongelma. (Jos jotain tarvetta on, niin kyllä se tieto jotenkin perille menee ja pomo on fiksu, se ymmärtää.) Olet vastuuton pelkurimokaaja.

B) Pikakatsaus toimitettu, tarkempi selvitys valmis huomenna. Jatka seuraavaan kohtaan.

6. Miksi mokattiin?

A) Tosi huono tuuri, ei voi millään tapahtua toistamiseen. Olet lottomokaaja.

B) Ehkä jotain korjattavaa on… Jatka seuraavaan kohtaan.

7. Mitä pitää korjata?

A) Eiköhän se riitä, kun laitetaan seuraavaan projektiin vähän ylimääräistä aikaa. Olet sadistinen masokistimokaaja.

B) Joillekin työntekijöille annettiin liikaa tehtäviä, eikä lainkaan koulutusta. Lisäksi prosessissa on korjattavaa tuotantoon siirrossa. Kannustimien toimivuus myös tarkistettava. Jatka seuraavaan kohtaan.

8. Kuka korjaa?

A) Minä korjaan kaiken. Olet superihmiskompleksinen mokaaja.

B) Tarvitsen Mattia prosessin hiomiseen, Minna auttaa koulutuksen suunnittelussa ja Jarmo voi kokeneempana auttaa ensi kerralla tehtävien pilkkomisessa ja delegoinnissa. Yhdessä pohdimme ovatko kannustimet oikein suunnattuja. Olet oppiva mokaaja.

Vinkkejä mokaajille:

6 thoughts on “Pikatesti: Millainen mokaaja olet?

 1. Taidan olla lottomokaaja.

  Mutta itsearviointi on aina vaikeaa. Lähimmäisillä ystävillä ja työtovereilla saattaisi olla eri käsitys.

 2. Ihan mahtava kirjoitus! 😀

  itse kuvittelen jo vähän oppineeni pois siitä, että jokaisen epäonnistumiseni jälkeen en enää nykyään välittömästi ala suunnitella uutta elämää Burmassa tai Eritreassa (kamikazemookaaja), mutta superihmiskompleksinen mokaaja, se valitettavasti olen niin minä!!

 3. Mokaaminen on tärkeää:

  ”We see talent as something inborn. But it’s not inborn at all. Anyone can learn to write headlines or draw cartoons, or do anything to an exceptional degree—if they make enough mistakes and proceed to eliminate the mistakes.

  But how can you eliminate mistakes if you don’t make them in the first place? The only way out of this trap is to have a system to make mistakes.”

  http://www.psychotactics.com/blog/science-making-mistakes/

Comments are closed.