Etsitään: ikuisen kesän menekinedistäjä ja projektijohtaja vakituiseen työsuhteeseen

Nyt se on vihdoin käsissämme, kesä! Mutta päiväthän jo lyhenevät, apua… ei hätää, liian lyhyen kesän ongelma voidaan ratkaista tällä rekrytoinnilla! 

Kesän sarastaessa me suomalaiset siirrämme katseemme kaiholla ulos aurinkoon. Mieli on kuin ampiainen ikkunan sisäpuolella, se pyrkii kaikin voimin ulos kesään: pihalle, nurmelle, rantaan ja vesille, terassille ja jäätelölle. Keho istuu vielä vangittuna konttorin kolossa.

Mistä tämä jokavuotinen kesäfiiliksen aliravitsemustila johtuu?

Ihminen on sitä mitä hän syö, myös henkisesti. Miten ruokimme suurimman osan vuodesta arkiaherruksessamme elämän kauneutta ja päiviemme ainutkertaisuutta?

Ison osan ajasta syömme henkisesti suomalaiskansallista vatvomista, voivottelua ja itse lusikoituja sisäisiä käskytyksiä. Kuinka usein meillä on arjessa a wonderful tai a magnificient day? Milloin viimeksi koit normiarjessa jotain upeaa, loistavaa, ihanaa, mahtavaa? Etenkin syksyllä tai talvella? Amerikkalaiset ja australialaiset tämän osaavat, ruotsalaisetkin. Ovatko he vain kevytmielisiä?

Vai hyvällä tavalla kesänmielisiä?

Me jäyhemmät jököttäjät sen sijaan pukeudumme todennäköisimmin mustaan tai harmaaseen, brittien ja saksalaisten hengenheimolaisina. Hyppäämme mustaan tai harmaaseen autoomme ja siirrymme harmaanmustia katuja pitkin harmaisiin kivitaloihin. Tuijottelemme mustiin puhelimiimme, avaamme mustaan tuoliin istahdettuamme harmaan tai mustan läppärimme ja otamme kupin mustaa kahvia harmaasta tai mustasta kahvipannusta.

Pöh, sanon minä – ja moni muu!

”Mennäksemme suoraan asiaan” aloitamme harmaan-mustan agendan läpikäymisen ripeillä, monotonisilla, matalilla äänillä kokouksissamme. Pitää-täytyy-pitäisi. Vältetään turhia intoiluja ja elehtimisiä. Eletään pseudoelämää: huomaamatta varotaan iloitsemasta pienistä tai ”turhista”. Ehkä siksi, ettemme huomaisi harmaapukuisen massan ja maailman mielettömyyttä, suurta elämänilon puutetta ympärillämme? Suoritetaan, suoriudutaan.

Iloitaan sitten, kun on sen virallinen aika. Eli pikkujouluissa – pikkumustissa puvuissa –  vappuna ja kesäjuhlissa keskitetysti. Ei tosin surrakaan, pidetään semi-tehot käynnissä tarvittaessa masennuspillereillä.

Mutta kesä herättää ilon kaipuun väkisinkin.

Yhtäkkiä kaupoissa onkin oransseja, keltaisia, pinkkejä ja vihreitä vaatteita, niitä ilmestyy vaatekaappiinkin. Kesän ensimmäiset mansikat maistuvat, luonto kukkii. Radiossa soi kepeämpi poppi. Kahvi siirtyy värikkäämpään takeaway-mukiin, jota voi siemailla ulkona. Pihakalusteet, mökit ja veneet puhdistetaan hämähäkinverkoista. Polkupyöräkin kaivetaan varastosta toiveikkaana valmistautuen kesäyön siirtymätaipaleisiin. Aurinkolasit on sentään jo alkukeväästä otettu käyttöön, etteivät koloistaan nousseet kelmeänkalpeat myyrät liikaa häikäistyisi säteilystä.

Jatkuva etelän lomailu alkaisi kyllästyttää nopeasti, pelkkää hellettä. Mutta miltä tuntuisi ikuinen Suomen kesä virkistävine sateineen? Jättäisitkö ikuiset hyvästit mustalle ja harmaalle?

Muuttaakseen maailmaa on aloitettava itsestä, ei ole muuta tietä, opetti Krishnamurti. Kysymys, johon vastaat joko tietoisesti tai tiedostamattasi, kuuluu näin: Miten sinä haluat elää ainutkertaisia päiviäsi?

Rennosti? Elämänilolla? Lempeästi? Huumorilla? Ystävällisesti? Kesään sopivia hyveherkkuja kaikki! Kesä on hyvä aika harjoitella: uuden tavan juurruttaminen käytäntöön niin, että siitä tulee helppoa, vie noin 21 päivää.

Suomen kesä riittää mainiosti siihen.

Palataanko lomalta mukanamme vähän aussimeininkiin viritetty, uusi tapa elää? Irrotellaan, yllätetään itsemme, iloitaan rennommasta elämästä? Se ei edes vie enempää aikaa eikä rahaa.

Minä skeittaan kesällä vaaleanpunaisella Hello Kitty -laudallani, siellä 5-vuotias ei vielä onneksi osaa tylyttää ”mutsi toi on niin noloo!” Mitä vanhemmaksi tulee, sitä paremmin menee. Eletään kesää, täältä ikuisuuteen!

PS. CV:n voi lähettää itselleen ja suorittaa haastattelun peilin edessä.

One thought on “Etsitään: ikuisen kesän menekinedistäjä ja projektijohtaja vakituiseen työsuhteeseen

Comments are closed.