Tahtomisen taito

Epäonnistumista on kehuttu aika menestyksekkäästi. Sillä on jopa oma nimikkopäivä. Silti kukaan ei tahdo epäonnistua. Paras keino siihen on oppia tahtomaan. Miten tahtoa voi vahvistaa?

Keskustelen usein nuorten kanssa heille tärkeistä arvoista. Yllätyn usein huomatessani, että nuorille tärkeät arvot ovat melko perinteisiä. Ensimmäisenä listassa on monesti velvollisuuksien täyttäminen.

Vähän aikaa sitten keskustelin toisen aikuisen kanssa, joka oli pannut merkille saman. Meillä molemmilla oli ristiriitaisia tunteita. Aina on ilouutinen se, että velvollisuuksien täyttäminen on nuorille tärkeää. Toisaalta on laajaa näyttöä siitä, ettei tuo arvo aina toteudu nuorten elämässä. Continue reading

Epäonnistumisen taito

Lokakuun 13. vietetään kansainvälistä epäonnistumisen päivää. Kyseessä on suomalaislähtöinen hanke, joka tarjoaa mahdollisuuden pohtia epäonnistumisten mahdollisuuksia. Mitä hyötyä mokaamisesta on?

Epäonnistuminen kaiketi sopii suomalaiselle luonteelle.

Suomessa saa epäonnistua, koska Suomessa annetaan anteeksi. Silti meidän on vaikea sanoa äänen, että olemme epäonnistuneet. Miksi?

Koska epäonnistuja on luuseri. Vai onko? Continue reading