V*ttu ei ole pilkku: Rakkaustohtorin avoin kirje Cheekille

Entinen päätoimittajamme palaa kynän ääreen kahden vuoden tauon jälkeen. Tällä kertaa hän ei juo työaikana, mutta kiroilee sitäkin enemmän.

Hyvä Jare Tiihonen,

Katsoin dokumenttisi Jare vs. Cheek parhaat palat. Joku voisi sanoa, että kiroilet paljon, joskus hyvin paljon, mutta et aina hyvin.

Tämä kirjoitus avaa kiroilemisen logiikkaa, pääteemoja ja pääfunktioita. Se luennoi kirosanojen oikeinkäytöstä ja saarnaa niiden väärinkäytöstä.

Jos mä olisin sä, mäkin lukisin mun tekstin. Continue reading

Jokin tulee, oletko valmis?

Ihminen on aina halunnut valmistautua tulevaan. Ongelma on kuitenkin se, että luulemme tulevaisuuden olevan kuin nykyisyys, joten varaamme lähellemme nykyajan aarteita. Jos haluat varautua tulevaan, älä säilö vanhoja tapoja saati vanhoja työkaluja, kirjoittaa Katleena Kortesuo.

Aina silloin tällöin uutisoidaan rahakätkön löytymisestä. Milloin kyse on 1980-luvun ryöstösaaliista, milloin viikinkiaikaisesta rahakätköstä. Joku on piilottanut aarteensa ja luullut hyötyvänsä siitä vielä joskus.

Entä haluatko löytää ruosteisia toimimattomia aseita? Käy koluamassa maalaiskuntien ikivanhojen pappiloiden ja koulujen ullakot. Joku on piilottanut aseet ja ajatellut käyttävänsä niitä vielä joskus.

Continue reading

Murhaajalla on hyvä tarkoitus

Olen tutkinut ihmisten alitajuisia motiiveja koko työurani. Aloitin opiskeluaikoina pohjalta, rikollisten motiiveista. Niistä siirryin sittemmin ostamisen ja mielihyväkuluttamisen motiiveihin. Mitä ihmeen tekemistä näillä on hyveiden kanssa? Paljonkin. Vasta kun ymmärrämme ihmisen syvempiä motiiveja paheisiin ja pahaan, voimme tarjota hänelle oikealla tavalla relevantin vaihtoehdon valittavaksi, siis osaamme vetää oikeasta narusta.

Olen vakuuttunut tämän neljännesvuosisadan aikana siitä, että kaikki toimintamme pyrkii pohjimmiltaan hyvään.  Continue reading

Etiketti ja käytöstavat – konservatismin kova ydin?

”Ovesta sisään käytäessä nainen menee aina ensin. Poikkeuksen tekee hissi, johon mies astuu ensin. Hissi on tekninen laite, jota mies käyttää”.

Näin kuului tapakouluttaja Kaarina Suonperän nimiin laitettu lainaus, joka kiersi kuvamuodossa internetissä maaliskuussa. Ihmiset pahastuivat: Suonperähän selvästi sanoo, että naisen ei kuulu käyttää teknisiä laitteita, koska ne ovat ”naiselle liian vaikeita”. Herätys, emme elä missään 1950-luvulla!

Oikeasti kyseessä ei ole Suonperän antama ohje. Ohjeesta ei myöskään ole suoraan luettavissa, että naiset olisivat liian tyhmiä käyttämään teknisiä laitteita. Voidaankin väittää, että tämä ajatus on muodostunut kunkin lukijan päässä, kuten Per-Looksin ymmärtäminen negatiivisesti. Suonperän itsensäkään mukaan ei ole edes selvää, onko moista ”hissisääntöä” ollut yleensäkään olemassa.

Mutta unohdetaanpa nyt nämä asiat. Entä jos kyseessä olisikin pätevä, etiketinmukainen käyttäytymissääntö? Continue reading