Miksi ruokaa heitetään pois?

Syömäkelpoisen ruuan heittäminen roskiin on huutava vääryys. On aika tehdä asialle jotakin.

Tutustuin ryhmään opiskelijoita, jotka ovat huhtikuussa menossa opiskelijatapahtumaan Roomaan. Tapahtuman aiheena on Cosmos: The Ecology of the Person and his Environment. Opiskelijat näyttivät minulle pari videota siitä, kuinka paljon syömäkelpoista ruokaa heitetään päivittäin pois ravintoloista ja ruokakaupoista.  Vielä järkyttävämpää on se määrää ruokaa, joka ei pääse kauppojen hyllyille, koska se ei vain kelpaa.

Continue reading

Kenelle tuli kasvis? Yhdessä syöminen hyve-etiikan näkökulmasta

Ihminen on sosiaalinen eläin, jonka on syötävä. Yhdessä syöminen on muokannut meitä lajina historian alkuhämäristä lähtien. Pöytätavat ja ruoan arvostaminen ovat osa kulttuuriamme ja lautasemme heijastaa etiikkaamme. Mutta pystymmekö yhä aterioimaan yhdessä?

Tarkkanäköinen tuttavani totesi kerran terävästi, että tarjoilijoiden kysymykset antavat hyvän kuvan ajastamme. Kenelle tuli kasvis? Kenelle maidoton? Ja karppaajalle… ja fenno-ugri-vegaanille? Entä kuka ei syö tänään jauhelihaa? Kala tulee hetken kuluttua, ja jokaiselle on varattu omat jälkiruoat. Hyvää ruokahalua!

Continue reading