Millaista oikeasti on olla hyväkroppainen ja menestyvä?

Tämä kertomus perustuu tositapahtumiin.

Olipa kerran kaksikymppinen opiskelija, joka kaikkein eniten olisi halunnut olla hyväkroppainen, hyvännäköinen. Sellainen muodokas vartalo, ryhdikäs ja kiinteä, vatsan kohdalla ei hyytelömäistä ainetta ilmapallon päällä. Hyvät pakarat ehdottomasti myös! Tiedättehän, sellainen Kalifornian rantabulevardilla rullaluisteleva, jota käännytään katsomaan. Jota ihaillaan, arvostetaan, rakastetaan.

Kerran pari vuodessa hän päätti ryhdistäytyä ja aina silloin tällöin uskoi löytäneensä vihdoin sen ratkaisevan jutun, joka tulisi räjäyttämään pankin. Välillä tämä kultainen avain oli valikoima ruoka-aineita, pillereitä tai jauheita, välillä se oli terveyslehti, välistä kuntoiluohjelma, jäsenyys kuntoklubilla, kuntoiluväline nurkassa. Ja silloin tällöin henkinen itsekurin skarppausohjelma.

Mutta vuodet kuluivat ja vahamainen aine löllyi hänen ympärillään mukana kaikkialle. Lohduttaakseen itseään kovasta yrittämisestä huolimatta tapahtuneista epäonnistumisista kaksi… eh… kolme… pian jo nelikymppinen ikuinen opiskelija söi suklaata. Välistä jäätelöä, sipsejä, juustoa ja viiniä.

Juustoa ja viinä nautittiin myös luokkakokouksessa, jossa nelikymppinen tapasi lukioaikaisia luokkatovereitaan. ”Olet muuten ihan tismalleen samannäköinen kuin silloin, paitsi tietysti vain vanhempi!” tokaisi eräs luokkatovereista.

Ikuinen opiskelija musertui täysin. Yhtäkkiä hän ymmärsi, kuinka käsittämättömän määrän aikaa, tahdonvoimaa, ajatusenergiaa, tunne-energiaa ja rahaa hän oli uhrannut vuosikymmenien aikana yrittäessään muovata vartaloaan – ja siis epäonnistunut. Ja vielä  väitetään, että aikuinen luovuttaa liian helposti! Bullshit! Lapsi oppii kävelemään hetkessä ja ihan itsekseen verrattuna aikuisen vuosikausia kestävään kropanmuovausprojektiin!

Tuossa hetkessä ikuinen opiskelija luovutti. Hän tilasi Irish coffeen – sitähän ei saa juoda, siinä on kermavaahtoa ja siis liikaa kaloreita – ja suklaajäätelöannoksen. Kun hän lopulta sai itsensä raahattua kotiin noista kamalista itsetunnon romuttajaisluokkajuhlista, hänen nelivuotias lapsensa oli eteisessä vastassa ilahtuneena yllättävän varhaisesta kotiinpaluusta. Ikuinen opiskelija kysyi lapseltaan iltasatua lukiessa, millainen äidin masu on. ”Ihanan pehmeä!” tämä vastasi. Entä millaiset äidin kädet ovat? ”Tosi vahvat, ne jaksavat kantaa minut sänkyyn kohta.”

Ikuinen opiskelija ymmärsi juuri omaavansa unelmansa täyttävän vartalon. Hän alkoi kohdella sitä hyvin eri tavalla kuin ennen. Lempeästi, arvostaen – kuin lastaan. Eihän hän lastaankaan yrittänyt väkisin pakottaa muuttumaan paremmaksi, tietenkään. Ei sättinyt ja mollannut, vaan kehui, helli ja rohkaisi oppimaan.

Tuosta päivästä eteenpäin hän seisoi peilin edessä aluksi mieli tyhjänä, vain katsellen hyväksyen ja arvostelematta itseään, kuin olisi tavannut tuntemattoman kehon joka päivä. Ei hän toki heti kyennyt näkemään itseään kauniina. Mutta eräänä erityisen hyväntuulisena päivänä hän näki yllättäen peilissä saman ihanan pehmeän masun ja vahvat kädet kuin hänen lapsensa oli taannoin nähnyt.

Kohti kesää elettäessä ihanan pehmeä masu pieneni. Keho ei tarvinnut enää suurta rumpua kaikupohjakseen huutaessaan arvostuksen ja lempeän kohtelun perään, jollaista ei vielä koskaan ollut saanut kokea. Ja ikuisen opiskelijan ryhti parani silmissä, sillä ei enää hävennyt kehoaan, vaan sai kokea olevansa rakastettu päivittäin oman itsensä taholta.

Kun ikuisen opiskelijan vartalo tunsi olonsa turvalliseksi ja ihanteelliseksi juuri sellaisena kuin oli, sen ei tarvinnut enää lohduttautua rasvalla ja sokerilla jatkuvasti. Housut puristivat hiukan vähemmän. Ei hänen peräänsä sentään vislattaisi Kaliforniassa, mutta so what, eipä hän sinne ollut menossakaan, ei ainakaan bikineissä rullaluistelemaan.

Itsensä ja erityisesti kehonsa rakastaminen – lempeä ja hyväksyvä, rakentava suhtautuminen – on valtava voimavara, joka vapauttaa myös turhasta janosta saada ihailua muilta. Se on useimmille hyvin vaikeaa, mutta – ja siksikin – siitä on hyvä tehdä yksi elämän prioriteeteista. Itsekurin teho on aivan naurettavan pieni verrattuna itsensä rakastamisen voimaan! Mieli ja keho ottavat ilomielin vastaan lisää ystävällistä ja hyvää kohtelua, mutta sen puuttuessa eivät onnistu pysyttelemään erossa herkuista, ainoista saatavista lohdukkeista.

Miten sinä kohtelet kehoasi? Miten puhut sille? Välinpitämättömästi, ankarasti tai arvostellen kohdeltu lapsi ei kukoista elämäniloisena onnistujana. Sinun kehosi vastaa kuin lapsi siihen, miten kohtelet sitä. Anna sille roppakaupalla juuri sitä parasta, mitä se kaipaa: rakkauden lisäksi reilusti happea ja paljon hyvää, elinvoimaavaa ravintoa. Hellitty vatsa täynnä vihanneksia voi rauhallisin mielin istahtaa herkkupöydän ääreen, eikä tilanne riistäydy käsistä.

Entä menestyminen? Mitä arvelette, että ikuiselle opiskelijalle tapahtui sen jälkeen, kun hän alkoi käyttää päivittäin sammiollisen ajatusenergiaa aivan eri tavalla? Kaksikymmentä vuotta hän oli ajatellut useita kertoja päivässä omaa napaansa – lannistaen. Hän oli muistuttanut itselleen olevansa ruma, väärän muotoinen, epäkelpo ottamaan vastaan elämältä kaikkea sitä hyvää, jota sillä olisi tarjottavana.

Näiden rapauttavien ajatusten tilalle tuli rakkautta, arvostusta, lempeyttä ja leikkisyyttä paitsi häntä itseään, mutta myös elämää ja muita ihmisiä kohtaan. Se johti hienoon loikkaan eteenpäin myös työelämässä.

Palataksemme takaisin otsikon kysymykseen, miltä tuntuu olla hyväkroppainen ja menestyvä? Ehdottomasti kokeilemisen arvoiselta! Mene vaikka heti peilin ääreen ja riisu paitasi. Silitä lempeästi kehoasi ja kerro sille, kuinka paljon arvostat ja rakastat sitä. Kuuntele ja kohtele sitä kuin pientä lasta. Tee tämä rauhassa päivittäin ja katso, mitä tapahtuu. Tulet yllättymään siitä, miten kehosi vastaa tähän uudenlaiseen kohteluun, jonka se todella ansaitsee.

P.S. Vielä hyväkroppaisuutta ja menestymistäkin paremmalta tuntuu olla rakastettu ja arvostettu, T. Keho, mieli & sielu ; )

27 thoughts on “Millaista oikeasti on olla hyväkroppainen ja menestyvä?

Comments are closed.