Harry Potter -elokuvien hyveet

Elokuvien Harry Potter on kuin malliesimerkki Hyvejohtajuus-kirjan kirjoittajan Alexandre Havardin korostamista hyveistä. Myös kurkistus pimeän puolelle voi auttaa ymmärtämään luonteenvahvuuksia.

Katsoin vaimoni kanssa kaikki kahdeksan Harry Potter -elokuvaa peräkkäisinä iltoina. Kauniin audiovisuaalisen toteutuksen ja kerta toisensa jälkeen yllättävän juonen lisäksi minuun teki vaikutuksen tarinan sanoma hyvästä ja pahasta. Harry Potter -elokuvat ovat hedelmällistä maaperää hyveiden miettimiselle.

Harry Potterin hyveet

Elokuvien Harry Potter (Daniel Radcliffe) on joiltain osin kuin malliesimerkki Hyvejohtajuus-kirjan kirjoittajan Alexandre Havardin korostamista hyveistä.

Harry on ensinnäkin alusta asti nöyrä, vaikka hän tajuaakin pystyvänsä epätavallisiin asioihin ja vaikka hänelle valkenee ainutlaatuinen kutsumus ”valittuna”. Harryn nöyryys ei ole nöyristelyä, vaan hän tunnustaa totuuden itsestään: toisaalta hän on erityinen, mutta toisaalta vielä nuori poika, haavoittuvainen ja monissa asioissa tietämätön. Harry tunnustaa avuntarpeensa ja tukeutuu ystäviinsä, vaikka hän toki myös haluaa suojella heitä ja minimoida turhat marttyyrikuolemat.

Nöyryyden kanssa käsi kädessä kulkee suurisieluisuus. Harry asettaa korkeimman mahdollisen tavoitteen itselleen – hän on valmis uhraamaan oman henkensäkin pahan kukistamiseksi. Lordi Voldemort (Ralph Fiennes) on pelottava ja voimakas vihollinen, mutta Harry asettaa määrätietoisesti päämääräkseen lopullisen voiton. Harry ei tyydy pakoilemaan eikä pelastamaan vain omaa nahkaansa. Potter on siis rohkea. Hän toki tuntee pelkoa, mutta hän ei anna pelkuruuden voittaa itseään. Hän tietää tehtävänsä ja toteuttaa sen urheasti loppuun saakka.

Muitakin kardinaalihyveitä (eli itsehillintää, harkitsevaisuutta ja oikeudenmukaisuutta) Harry pääsee tai joutuu harjoittelemaan. Itsehillinnässä hän saavuttaa voiton, kun hän jättää tappamatta Bellatrix Lestrangen (Helena Bonham Carter). Harkitsevaisuus pistetään jatkuvasti koetukselle, kun Harryn täytyy vähän väliä miettiä, mitä, miten ja minne seuraavaksi – usein vain pienten johtolankojen avulla. Ystävät osoittautuvat tässä korvaamattomaksi avuksi. Oikeudenmukaisuus puolestaan on pohjavireenä koko taistelulle pahaa vastaan – pahan on saatava palkkansa ja sorretut vapautettava.

Korkeammat hyveet

Oikeudenmukaisuuden paradoksaalisena aisaparina on armollisuus. Harry osoittaa armeliaisuutta ”pahoille” koulukavereilleen pelastaessaan heidät tulelta.  Jopa itse Voldemortia kohtaan Harry tuntee vihan sijasta sääliä – yhdessä elokuvasarjan vaikuttavimmista kohdista Harry sanoo Pahalle säälivänsä häntä siitä, ettei hän koskaan tule tuntemaan ystävyyden ja rakkauden voimaa.

Tästä saadaankin aasinsilta luonnollisia hyveitä korkeammalle tasolle niihin hyveisiin, joita perinteisesti on kutsuttu teologisiksi: usko, toivo ja rakkaus. Rakkaus näistä suurimpana on myös Potter-elokuvien suuri sanoma. Harryn äiti oli pelastanut poikansa elämän uhraamalla itsensä Harryn puolesta. Vain rakkaus oli Voldemortia voimakkaampi.

Mitä uskoon ja toivoon tulee, Harry säilytti nämä hyveet loppuun asti luottaessaan vankasti siihen, että Voldemort vielä kukistuu, vaikkei hän itse pääsisikään sitä näkemään. Hän pysyi myös äärimmäisen lojaalina rehtorilleen velho Dumbledorelle (Richard Harris/Michael Gambon). Dumbledore ei ollut Potterille epäjumala – hänkin saattoi Potterin mielestä erehtyä – mutta tiukan paikan tullen Potter oli kuuliainen. Kuuliaisuus kuolemaan asti johti lopulta Potterin korottamiseen uuteen elämään niin, että pahankin polven oli notkistuttava.

Kavereiden hyveet ja pahan paheet

Harry Potterin lähimmät ystävät Hermione Granger (Emma Watson) ja Ron Weasley (Rupert Grint) tarjoavat myös mielenkiintoisia esimerkkejä hyveistä.

Hermione on poikkeuksellisen ahkera opiskelija, joka ei kuitenkaan taitojensa vuoksi ylpistele, vaan pikemminkin hän käyttää tietojansa muiden palvelemiseen. Ron ei ehkä ole hyveiden ruumiillistuma, mutta hänkin kasvaa loppua kohti ja osoittaa ratkaisevalla hetkellä sankarillista uskollisuutta ystävilleen. Samaa on tietysti sanottava myös Harrysta ja Hermionesta: molemmat kasvavat elokuvien aikana sekä fyysisesti että henkisesti kypsemmiksi persooniksi.

Lyhyt kurkistus pimeän puolelle voi myös auttaa ymmärtämään hyveitä negaation kautta.

Elokuvat osoittavat vaikuttavasti, kuinka pahojen ilo ei ole onnellista iloa, heidän naurunsa on räkänaurua, heidän ”ystävyytensä” pelolla alistamista. Paha ei ole läpensä pahaa, tai ainakaan se ei ole aina ollut sitä – pahassa on jotain hyvänkaltaista vetovoimaa, vinoon mennyttä hyvää. Draco Malfoy (Tom Felton) on koskettava esimerkki siitä, kuinka monet lapset ajautuvat ympäristönsä vaikutuksesta pahan pauloihin, vaikka heidän sydämessään voisi olla paljon potentiaalia hyvään.

Syvällä piilevä sydänpoloinen nousee ratkaisevilla pahuuden hetkillä pintaan ja aiheuttaa kantajassaan eksistentiaalisen kriisin.

Johtajuutta jokamiehelle

Potter-elokuvien hyveet ja paheet antavat paljon pohdittavaa itse kullekin johtajalle. Kuten Havard muistuttaa Hyvejohtajuus-kirjan johdannossa, johtajiksi ei ole kutsuttu vain managereita, vaan kaikki: vanhemmat, ystävät, opettajat…

Johtajuus ei ole varattu vain jollekin eliitille. Se ei ole harvojen, vaan monien kutsumus.”

Harry Potter ei ole paras esimerkki sääntöjen noudattamisesta (vrt. Havardin sääntöetiikkakritiikki kirjan IV luvussa), hänethän löydetään aivan liian usein yöaikaan koulun käytäviltä. Mutta Harry on siellä loppujen lopuksi hyvästä syystä – pelastaakseen ystävänsä. Ystävät kiittävät ja kumartavat ja pelastavat vastalahjaksi Harryn kertaan jos toiseenkin.

Ystävyys, rakkaus, rohkeus, luottamus – näihin sanoihin kiteytyy Harry Potterin ja hänen nimellään kulkevien elokuvien pääsanoma. Niillä pahinkin paha kukistetaan. Ei tosin yksin, vaan yhdessä.