Latistamassa vai kohottamassa?

Ihmiskäsitykseni ratkaisee läheisteni kohottavuuden! Kun ihminen saa vastuuta, häneen uskotaan ja häntä tuetaan sopivasti, niin jokainen meistä leimahtaa liekkeihin.

Eräs henkilökohtainen valmennettavani, Juha, sai juuri ennen joulua palautetta johdettavaltaan:

”Sinä olet ihminen, joka olet jo harjoitteluaikoina nähnyt, että minussa on potentiaalia.  Sillä, että olet uskonut minuun on ollut valtava merkitys. Olen oppinut, että aina ei tarvitse luottaa itseensä, riittää, että luottaa siihen, että toinen luottaa. Lopulta alkaa itsekin uskoa asioihin.”

Olen tuntenut Juhan jo pitkään. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun hän sai vastaavaa palautetta. Hänen suurimpia vahvuuksiaan ihmisenä on hänen ”potentiaaliuskoinen” ihmiskäsityksenä. Hän on vuosien saatossa saanut monet ihmiset kukoistamaan uskomalla heidän rajattomiin mahdollisuuksiinsa.

Juha uskoo loppuun asti siihen, että kun ihminen saa vastuuta, häneen uskotaan ja häntä tuetaan sopivasti, niin jokainen meistä leimahtaa liekkeihin. Juha osaa isänä, urheiluvalmentajana sekä omassa työssään johtajana tukea ihmisten oman minäkuvan myönteistä kehittymistä.

Valitettavasti aika monen muun johtajan ja esihenkilön kohdalla tilanne on päinvastoin. Törmään jatkuvasti valmentaessani johtajiin, jotka eivät usko omaan porukkaansa. Kuulen usein, että

”meidän yrityksen ihmiset ovat sellaisia ja sellaisia. He eivät ota vastuuta ja haasta itseään epämukavuusalueelle, jossa voisivat kehittyä ja kasvaa.”

Tai

”Meidän organisaation ihmiset ajattelevat aina niin negatiivisesti.”

Kun sitten tapaan näitä ihmisiä, niin usein saan todeta, että eihän nämä ihmiset ole lainkaan sellaisia kuin johtajat kuvaavat. Eivät he ole laiskoja. Heitä ei ole vain osattu kohdata ‘juhamaisella, potentiaaliin uskovalla ihmiskäsityksellä’.

Millä ajattelumallilla ja sävyllä kohtaan toisen?

Talouselämä-lehden tekemän kyselyn mukaan filosofi Esa Saarinen on eniten suomalaiseen yritysjohtoon vaikuttaneiden henkilöiden joukossa. Esalla ja valmennettavallani Juhalla on paljon yhtäläisyyksiä. Myös Esalla on upea kyky löytää toisesta ihmisestä aina hyvää. Hän uskoo ihmiseen ja etsii kaikista aktiivisesti ”ihanuuden siementä”.

Erityisesti johtajan tulee nähdä ihmisissä oleva voima ja uskoa heihin. Jorma Ollila on sanonut:

”Jokainen johdettava on hiomaton timantti. Johtajan tehtävä on rohkaista ja auttaa jokaista näkemään oma kyvykkyytensä ja mahdollisuusavaruutensa.”

Toisen ihmisen minäkuvan tukeminen ja potentiaalinen johtaminen lähtee ihmiskuvastasi. Oletko vanhempana, ystävänä, johtajana tai kollegana se nuoruutesi urheiluvalmentaja tai ala-asteen opettaja, joka näki sinussa potentiaalia, kehitysmahdollisuuksia ja vahvuuksia, vai se latistuksen mankeli, joka keskittyi ongelmiin ja heikkouksiin? Se, kummalla tavalla ajattelet, ratkaisee karismasi niin kasvattajana, ystävänä kuin kollegana ja johtajanakin.

Mielestäni ihmisen yksi merkittävimmistä tehtävistä on tukea ja auttaa toisiamme kukoistamaan. Kun ihmiseen uskotaan ja hän saa kehua ja vastuuta, hän puhkeaa kukkaan.

Valitettavan monesti törmään ajatukseen, että kehuminen on vaarallista. Osa ihmisistä luulee, että jos ihmisille annetaan liikaa kehuja ja kiitosta, heistä saattaa tulla ylimielisiä ja saattavat jopa laiskistua. Kyllä tämäkin on mahdollista, mutta hyvin harvinaista. Kannattaa mieluummin ottaa tämä hyvin pieni riski ja uskoa ihmisen potentiaaliin ja kannustaa liikaa, kun jättää kannustamatta.

Miten vaikuttaa ihmisen minäkuvaan ja kehittää potentiaalin johtamista

1. Tarkastele omaa ihmiskäsitystäsi ja kysy itseltäsi:

  • Minkälainen on ihmiskuvani?
  • Mitä ajattelen ihmisistä? Näenkö lähellä olevissa ihmisissä potentiaalia vai puutteita?
  • Mitä asioita arvostan perheenjäsenissä, kavereissani, johdettavissani ja kollegoissani?
  • Mitkä omista ajattelumalleista ja uskomuksista ovat hyödyllisiä? Mitkä niistä estävät muiden hyvinvointia, kasvua ja onnistumista?

2. Usko ja anna vastuuta

Kun ihmiselle annetaan ”kaatumaetäisyydellä” olevaa vastuuta, hän puhkeaa kukkaan. Muista: Kun annat vastuuta, niin älä kuitenkaan jätä ihmistä vastuun kanssa yksin. Ole tukena.

3. Muista henkilökohtaisuus

Nimi on ihmiselle tärkeä. Pelkästään henkilön nimen sanominen tietyllä äänenpainolla on pieni mutta merkittävä ele. Se kohottaa toisen omanarvontuntoa.

Kiinnitä huomiota kättelyyn ja tervehtimisen sävyysi ja tapaan jolla hyvästelet toisen. Tällaisilla pieniellä teoilla rakennamme ihmisten välistä tulevaisuuskoista kohtaamiskulttuuria.

– Miten voisin arvostaa ihmisiä uudella tavalla? Miten voin kohdata ihmiset uudella tavalla?

Lue lisää aiheesta Psykologinen pääoma -blogista.

6 thoughts on “Latistamassa vai kohottamassa?

Comments are closed.