Maailman paras uraohje?

Mistä löytyy kestävä onni? Kuinka yhdistää ammatillinen menestys ja intiimit ihmissuhteet? Miltä näyttää elämäsi strategia?

Sain työni kautta hienon tilaisuuden osallistua marraskuussa Thinkers50-gaalaan Lontoossa. Tapahtumassa julkaistaan joka toinen vuosi arvovaltaisen raadin mielestä tämän hetken maailman johtavat management-ajattelijat.

Paikalla iltagaalassa oli ehkä reilut 200 ihmistä, joista suuri osa oli maailman johtavia bisnesajattelijoita. Lopulta maailman kärkiajattelija managementin saralla julkaistiin ja kyseessä oli tuttu nimi, Clayton Christensen.

Kun Christensen piti kiitospuhettansa, minuun teki vaikutuksen suuri nöyryys, jolla hän suhtautui saavutukseensa. Mies ei paukutellut henkseleitään, vaan vilpittömästi toivoi hänen jälkeensä tulevan muita, jotka löytäisivät virheet hänen tutkimuksistansa.

Clayton ei koskaan itse olisi uskonut saavuttavansa eläessään mitään tuon kaltaista tunnustusta. Hän toivoi vilpittömästi, että joku veisi hänen löydöksiänsä pidemmälle kuin hän on itse vienyt. Paras anti oli kuitenkin hänen ohjeissaan gaalan muille vieraille. Tämä osa puheesta sai kunnianhimoisten akateemikkojen silmät kostumaan – ja osan väestä vaivautumaan.

Christensen sanoi:

”Jos sinun täytyy valita 10 tuntia viikossa enemmän urallesi tai 10 tuntia enemmän läheisille ihmissuhteille, valitse ihmissuhteet. Se on hyvä vaihtokauppa, kahdestakin syystä: Ensiksi, olet onnellisempi. Toiseksi, teet työsi paremmin. Ihmissuhteet ovat suurin onnellisuuden lähde ja niihin on kätkettynä siunaus. Se on hyvä vaihtokauppa.”

Näillä sanoilla hän saatteli arvovaltaisen kuulijakunnan syviin mietteisiin. Oli koskettavaa kuulla, kuinka kenties maailman johtava liiketalousakateemikko uskoi perheeseen ja läheisiin ystävyyssuhteisiin kunnianhimoisten urarakettien keskellä.

Päätöksesi paljastavat elämäsi strategian

Kirjassaan How Will You Measure Your Life Clayton Christensen avaa lisää ajatuksiansa. Hänen mukaansa ajan ja energian sijoittaminen lasten kasvattamiseen ja rakkauden syventämiseen puolison kanssa ei välttämättä tarjoa takaisin selkeää todistetta menestyksestä moniin vuosiin. Voi mennä 20 vuotta kunnes voit todeta kasvattaneesi hyviä lapsia.

Tämä johtaa liialliseen uraan panostamiseen ja liian vähäisiin sijoituksiin perhe-elämässä. Se näännyttää siten yhden kukoistavan elämän tärkeimmistä osista. On suuri kiusaus sijoittaa voimavaransa sinne, mistä saa selkeimmän välittömän todisteen saavuttamisesta ja usein ura tarjoaa todisteita saavutuksista nopeasti.

Monesti uskomme ja sanomme ihmissuhteiden olevan elämämme keskiössä. Aikomuksemme voivat täysin vilpittömästi olla hyvät ja oikeat. Christensenin mukaan tämä ei kuitenkaan riitä.

Hänen mukaansa monet pitävät perheitänsä heille erittäin tärkeinä, mutta todellisuudessa resursseja kohdistetaan vähemmän ja vähemmän asioihin, joiden sanotaan olevan niitä kaikkein tärkeimpiä. Elämä ja aikomukset eivät kohtaakaan.

Monet pienet vähäpätöisiltä tuntuvat päätökset kasvavat koko elämää koskevaksi strategiaksi, joka onkin lopulta toisenlainen kuin oli alun perin suunniteltu. Christensenin mukaan sadat päivittäiset päätöksemme koskien aikamme, voimiemme ja rahojemme käyttöä kertovat siitä, mikä meille on oikeasti tärkeää. Hyvät aikomukset jäävät vain hyviksi aikomuksiksi, jos emme toteuta niitä oikeasti käytännössä.

Menestys on ihme

Entäpä sitten se menestyminen työssä, jos panostaa paljon perheeseen ja ystäviin? Tämä osa meni Christensenin mukaan ihmeen piiriin. Näin hänelle oli käynyt.

Jollain selittämättömällä tavalla hän oli elämässään kokenut, kuinka voimavarojen antaminen ihmissuhteisiin on ollut avain myös menestykseen työssä. Siunauksen ulottuvuutta on vaikeaa todistaa, mutta sen verran jo melko aukottomasti tiedämme ihan tutkimustenkin nimissä, että onnellinen ihminen tekee työnsä hyvin ja menestyy.

Menestys ei välttämättä tarkoita onnellisuutta, mutta onnellisuus usein edistää menestystä. ”Työ voi antaa sinulle tyydytyksen tunteen, mutta se kalpenee vertailussa perheestä ja läheisistä ystävistä löytyvän kestävän onnellisuuden rinnalla”, kirjoittaa Christensen.

Lopulta kyse on kuitenkin siitä, mikä on todellista vaurautta elämässämme. Mitkä asiat ovat sinun elämässäsi niitä tärkeimpiä? Käytätkö elämäsi voimavaroja kaikkein arvokkaimpina pitämiisi asioihin?

Uskon, että Clayton kysyisi:

”Sinulla on valitettavasti rajallinen määrä käytössäsi aikaa, voimia, lahjoja ja varoja, kuinka siis käytät resurssisi? Jos mietit resurssiesi käyttöä viimeisten viikkojen ajalta, vastaavatko ne sitä, mitä pidät todella tärkeänä?”

Sinä tiedät vastauksen. Meille voi olla tarpeen jopa hetkeksi pysähtyä ja miettiä.

Usein kiireinen arki nielaisee meiltä perspektiivin ja kyvyn katsoa elämämme strategista suuntaa. Kysymys kuuluu: kuljenko sinne, minne elämäni arvot ja ihanteet minua veisivät? Jos et kulje, olisiko aika korjata suuntaa?

11 thoughts on “Maailman paras uraohje?

Comments are closed.