4×4 minuuttia myönteistä ajattelua vuorokaudessa

Mitä on myönteinen ajattelu? Sitäkö, että ajattelee kivoja asioita ja yrittää lakaista vähemmän kivat ajatukset maton alle? Vai oleellisen näkemistä ainakin hetkittäin?

Olipa asia niin tai näin, myönteinen ajattelu ei lyhennä matkaa pisteestä A pisteeseen B.  Se voi kuitenkin merkittävällä tavalla vaikuttaa siihen, kuinka valoisaa matkanteko on. Valoisuuteen voi vaikuttaa jo huomattavasti päivittäinen 4×4 minuutin myönteinen ajattelu.

Ensimmäinen neljän minuutin jakso ajoittuu aamuiseen heräämiseen.

Kun tänä aamuna heräsit, mitä puhuit itsellesi ja millä äänensävyllä?

”Taas samaa loskaa ja räntää. Sinne vain sekaan kolmen sadan kilometrin työmatkalle. Voiko ihmistä enää pahemmin kiduttaa?”

Herääminen ”pienestä kuolemasta” uuteen päivään on kohtaamisen hetki ensin itsesi kanssa. Ei ole samantekevää, miten kohtaat itsesi. Tärkeintä kommunikointia on kommunikointi itsesi kanssa. Kannattaa ajatella, mitä puhuu itselleen ja millä äänensävyllä. Sitä saa, mitä tilaa.

Vaikka myönteisiä ajatuksia ja sanoja sisältävä aamuinen kohtaaminen vieressä heräävän puolison kanssa ei muuta säätilaa eikä työmatkan pituutta, se voi vaikuttaaa merkittävällä tavalla molempien mielentilaan. Tämä puolestaan vaikuttaa myönteisesti päivittäisiin asioihin suhtautumiseen ja käyttäytymiseen, jopa terveyteen.

Toinen neljän minuutin jakso ajoittuu hetkeen, jolloin astut työpaikkasi ovesta sisään ja tapaat työtovereitasi.

”Kaikille ne kortin antaa. Eukko meinasi ajaa päin punaisia suoraan päälle. Jotkut eivät koskaan huomioi edes liikenteessä toisia ihmisiä.”

Kun näillä ajatuksilla ja sanoilla kohtaat työtoverisi, alat myrkyttää varmasti koko työyhteisösi ilmapiiriä.

On ymmärrettävää, että toisen törttöily liikenteessä ärsyttää. Tärkeämpää on kuitenkin ymmärtää, että toisten ihmisten kohtaamisten hetket ovat vääriä ajankohtia purkaa omia aggressiivisia tunteitaan. Muista tärkeät neljä minuuttia. Löydä ja jaa jotain myönteistä.

Kolmas neljän minuutin jakso tapahtuu työstä kotiin palaamisen kohdalla

Millaisia olivatkaan konsultilla, aviomiehellä, neljän tyttären isällä ne hetket, kun hän palasi töistä kotiin salkkujensa ja mappiensa kanssa? Etenkin silloin, kun jo tuulikaapin lattia oli lasten kenkiä täynnä.

”Etkö sä saa näille tytöille aikaiseksi mitään järjestystä! Tää on kuin estejuoksua jo tuulikaapissa.”

Tämän jälkeen on turha kuvitella viettävänsä romanttista iltaa vaimon kanssa.

Vaikka ärsyttääkin, niin siitä huolimatta kohtaamisen hetki ei ole oikea ajankohta purkaa omaa turhautuneisuuttaan. Mitä tapahtuisikaan, jos tuohon hetkeen kuuluisi halaus, suukko ja kuulumisten kysyminen?

Vuorovaikutustilanteissa ratkaisevinta on se, mitä teet omille ja toisen aggressiivisille tunteille. Jos et hallitse näitä tunteita, turmelet ihmissuhteitasi.

Neljäs neljän minuutin jakso ajoittuu nukkumaanmenoon

Kuvittelepa, miltä tuntuu konsultista, joka katsoo TV:stä iltauutisia ja juuri silloin hänen  neljä lastaan tulevat ja levittävät leikkinsä TV:n ja isän välimaastoon?

”Teillähän on kokonainen yläkerta leikkimistilaa. Ymmärtäkää nyt, minulle on työni tähden tärkeää katsoa uutiset. Mihin aikaan olisitte yläkerrasssa, jos nyt heti lähtisitte?

Ruotsalainen konsulttikollegani, psykologi Jorgen Ohm, myös neljän lapsen isä, avasi silmiäni pitäessään meille suomalaisille konsulteille luentoa positiivisesta ajattelusta.

Jorgen kertoi omasta perhe-elämästään tuon tarinan, joka liittyi hänen TV:n iltauutisten katseluun. Huomasin heti, että aivan saman tarinan olisi voinut kertoa myös omasta käyttäytymisestäni kotona.

Halusin ottaa opiksi Jorgenin tarinan, kun hän kertoi huomanneensa, että TV:n kaukosäätimessä on näppäin, jolla voi sammuttaa TV:n ja antaa aikaansa lapsilleen. Huomasin myös, että puolentoista tunnin kuluttua, kun lapset ovat nukumassa, voin painaa uudestaan TV:n käynnistysnäppäintä ja katsoa kaikessa rauhassa illan pääuutislähetyksen toiselta kanavalta.

Tein päätökseni. En katsellut uutisia vaan menin yläkertaan nuorimman tyttäreni huoneeseen. Hän oli yöpuku päällään ja pesi hampaitaan. Kun tuo ekaluokkalainen kikkarapää Karita saapui huoneeseensa, peittelin hänet sänkyynsä.

Sitten kysymys: ”Millaista siellä koulussa oli tänään?” Tyttö kertoi ja kertoi, kunnes viimeinen lause loppui ikään kuin kesken. Tarinankertoja nukahti.

Katsellessani nukkuvaa tytärtäni tunteeni heittelehtelivät laidasta laitaan. Millainen isä olen? Olen ahertanut vilpittömästi perheeni hyväksi, mutta olenko unohtanut olla heille läsnäoleva isä? Ymmärsin, että fyysistä ja psyykkistä läsnäoloani en voi korvata poissa kotoa tapahtuvilla hyväksitekemisillä.

Kuopusta neljä vuotta vanhempien kaksosten huoneessa riitti juttua. Tytöt halusivat vielä esittää oppimansa uuden laulun. Oli koskettavaa silittää heidän hiuksiaan. Pitää yhteinen iltarukous ja toivottaa kauniita unia.

Ensimmäisenä iltana en uskaltanut mennä vanhimman, jo murrosikäisen tyttäremme, huoneeseen. Pelkäsin, että hän voisi sanoa, että minut on jo nähty. Seuraavana iltana menin ja sain nauttia vilpittömästi siitä, kuinka hienoja ajatuksia tällä esikoistyttärellä oli.

Olet, mitä ajattelet.

Juutalainen psykiatri, logoterapian isä Viktor Frankl uskalsi sanoa natseille, seistessään jälleen kerran keskistysleirillä heidän edessään, hyvin merkittävät sanat: ”Voitte tehdä minulle mitä haluatte, mutta on yksi asia, jota ette voi ottaa minulta pois. Se on, mitä ajattelen siitä, mitä aiotte minulle tehdä.”

Kaikki, mitä meillä on, voidaan ottaa meiltä pois. Kuka olen, se pysyy. Olet, mitä ajattelet.

Hyväoppinen konsultti-isä?

Toteutin ahkerasti ”yöpaitakeskusteluja” lasten kanssa lähes kaksi viikkoa, kunnes havahduin TV-uutisia katsellessani yläkerran portaikosta kuuluvaan ekaluokalaisen ääneeen: ”Isä, koska sä tuut kysymään?”

Millaisia ovat omat kokemuksesi myönteisestä ajattelusta? Mitä voisimmekaan oppia toistemme kokemuksista?

7 thoughts on “4×4 minuuttia myönteistä ajattelua vuorokaudessa

Comments are closed.