Toivo heräsi kun korko katkesi

Vaikka elämässä asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan, silti voi onnistua. Onkin tärkeää pitää yllä toivoa.

Synkkiä uutisia. Epävarmat ajat. Sitä paitsi kamalasti erojakin. Tietävätkö poliitikot mitä he ovat tekemässä!

Onko meillä vielä toivoa? Voiko yksilön ja yhteisön toiveikkuuteen vaikuttaa? Jos voi, miten se tehdään ja voiko sitä prosessia johtaa?

Voiko rikkinäisyydestä tulla kilpailuetu

Muutama viikko sitten tulin tietoiseksi, että kun minä tulen paikalle, yleensä jotain menee rikki. Kahvit kaatuu puserolle juuri ennen tärkeää esiintymistä, tietokoneen virtapiuha hajoaa kesken pitkän valmennuspäivän, milloin se on videotykin sulake, milloin vesi-kannu, vesilasi, sukkahousut…

Koska olen jo nuorena päättänyt, että haluan oppia tekemään heikkouksista vahvuuksia, lähdin miettimään, voiko tällaisesta täysin yksiselitteisesti heikkoudelta tuntuvasta ominaisuudesta tulla jonkinlainen vahvuus?

Sitten se tapahtui taas. Olin kutsuttu erään naisverkon tilaisuuteen puhumaan ja paikalle oli ilmoittautunut runsaslukuinen määrä hehkuvia naisia kuulemaan puheenvuoroani naisen itsetunnon vaalimisesta. Olin sonnustautunut kauniisiin korkeisiin korkoihin ja halusin onnistua. Viisi minuuttia ennen puheenvuoroni alkua, sekunnin murto-osassa tajusin, että korkoni napsahti poikki.

Puna valahti kasvoilleni ja nolostuin valtavasti. Voi ei, mitä minä nyt teen! Varakenkiä ei ollut laukussa ja jalkaani oli sujahtanut musta-valkoiset palloskukat! Hetkellinen halu vajota maan sisään muuttui kuitenkin sisäisen kysymyksen rauhoittamaksi: Luotanko itseeni? Uskonko, että minulla on kaikki, mitä tarvitsen onnistuakseni?

Syvän hengityksen jälkeen astelin estradille ja pidin puheenvuoroni. Puheenvuoroni onnistui aivan hyvin niissä pallosukissakin.

Asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan

Autan työkseni organisaatioita lähestymään ja käsittelemään muutoksia, säilyttämään aktiivisuuden vaikeissakin tilanteissa ja selviytymään näiden tilanteiden yli. Korkoepisodin jälkeen ymmärsin, miksi minusta on itse asiassa tullut siinä niinkin hyvä. Minä nimittäin tiedän, että vaikka elämässä asiat eivät aina mene suunnitelmien mukaan, silti voi onnistua.

Organisaatioissa ihmisistä joskus tuntuu, että ”herrat” rikkovat tuttuja hyviksi havaittuja käytäntöjä ja rakenteita huvikseen. En ole vielä tavannut sellaista herraa, jolle vaikeiden muutosten toteuttaminen olisi hupia. Muutoksia ja vaikeita rikkomiselta tuntuvia päätöksiä tehdään pakon edessä.

Silloin yksilön, mutta myös yhteisön on kysyttävä kollektiivisesti: luotammeko itseemme ja uskommeko, että meillä on kaikki se, mitä tarvitsemme onnistuaksemme tässäkin tilanteessa? Tai mitä me ylipäätänsä uskomme pystyvämme tekemään? Mitä meistä voi parhaimmillaan vielä tulla?

Kuusi kysymystä toivon herättelyyn

Toivon johtamisen prosessissa tarvitsemme lempeyttä menneisyyttä kohtaan ja luottamusta siihen, että se mikä on joskus mennyt rikki, voi jälleen tulla ehjäksi parempana, kauniimpana ja tuoreempana.

Viime aikoina olen pohtinut paljon sitä, miten organisaatioissa voitaisiin johtaa toivon prosessia, sitä prosessia, missä yhteisönkin on saatava surra kipeältä tuntuvia rikkoutumisia ja luopumisia, ollakseen valmiita suuntautumaan jälleen kerran uuteen.

Olen huomannut, että lupa puhua tunteista ääneen näyttäisi lisäävän toiveikkuuden kokemusta yksilöllisesti, mutta myös kollektiivisesti. Yhteisö voi alkaa puhumaan tunteista esimerkiksi näiden kuuden kysymyksen avulla:

1. Millaisia tunteita yhteisössämme saa näyttää?

2. Miten meillä toimitaan vaikeiden tunteiden kanssa?

3. Millä tavalla on sopivaa näyttää innostua?

4. Miltä haluan että minusta tuntuu kun teen töitä?

5. Millaista tunneilmastoa haluamme rakentaa?

6. Miten aion itse vaikuttaa tämän tunneilmaston rakentumiseen?