Strateginen ajattelu – saisiko olla ihan henkilökohtaiseen arkikäyttöön?

Aleksanteri Suuri ei käynyt koulua, vaan oli kotiopetuksessa. Hänen kotiopettajansa oli? Aristoteles. Aivan, Aristoteles.  Samaan aikaan kun muut lapset opettelivat laskemaan ja pelaamaan jalkapalloa välitunnilla, Aleksanterille opetettiin jotain, jonka avulla hän tulisi syöksemään kuninkaita vallasta ja valloittamaan melkein koko Euroopan. Hänen vähintäänkin erittäin pätevä opettajansa oli päättänyt opettaa pojalle strategista ajattelua.

On mielenkiintoista ajatella, olisiko Aristoteles yhtä tunnettu pelkästään ajatuksistaan, ilman Aleksanteri Suurta ja hänen saavutuksiaan?

Tyypillisesti ihminen ajattelee taktisesti. Taktisesti ajatteleva ihminen toimii parhaaksi näkemällään tavallaan, omaa etuaan ajatellen, vallitsevan tilanteen mukaisesti. Strateginen ajattelija sen sijaan luo haluamansa tilanteen.

Jos saisit nyt heti päättää, kumpi olisit, mitä vastaisit? Hän joka reagoi tilanteeseen, vai hän joka luo tilanteen? Vastaus on ilmiselvä – strategisella ajattelulla nimittäin voitetaan sotia ja muutetaan maailmaa. Toki ajattelutavan muuttaminen vaatii aikaa, tahtoa ja periksiantamattomuutta, etenkin jos on ensin ehtinyt ajatella taktisesti vaikkapa 30-vuotta. Muutos ei kuitenkaan ole millään lailla mahdoton ja tulokset ovat kiistattomia, selkeitä ja puolestaan puhuvia.

Miksi niin moni ihminen silti elää taktisesti? Miksi ihminen kestää huonossa parisuhteessa ja jaksaa tuoda ruusuja toiselle joka riidan jälkeen? Ruusut kauniina eleenä tuntuvat toki hyviltä, mutta ne eivät korjaa riidan alkuperää ja syytä.

Kari 48v nousee sängystä niin aikaisin, että vielä tekisi mieli nukkua, pakkosyöttää itseään, koska aamulla ei ole nälkä, ajaa autollaan työpaikalle, josta ei pidä ja pahan olon ratkaisuksi juo pari bisseä illalla – viikonloppuna sitten pari enemmän. Jälleen korjataan seuraus, ei syytä.
Ylipainoinen syö liikaa karkkia, mutta yrittää laihduttaa lisäämällä salaattia lautasen reunalle ja vaihtamalla juoman maidosta veteen lounaalla. Keskitytään vääriin asioihin.

Jostain syystä ihminen mieluiten elää tilanteen orjana, eikä suostu näkemään mahdollisuuksia ympärillään.

Polku taktisesta ajattelusta strategiseen on itse asiassa helpompi, kuin mitä ehkä annoin aikaisemmin olettaa – täytyy vain ymmärtää pieni ero. Eron selittämiseen lainaan erästä kirjailijaa länsinaapurista, Bodil Jönssonia. Antiikin Kreikassa ihmisten ajattelu nimittäin suuntautui eteenpäin, nykyään ajattelu suuntautuu taaksepäin. Esimerkkinä tästä lapsi kysyy vanhemmaltaan, miksi tammenterho on maassa. Nykyihminen vastaa: koska se on pudonnut siihen. Antiikin kreikkalainen vastaa: jotta siitä kasvaisi tammi. Alkaako raksuttaa?

Eroa näissä vastauksissa ei tietyllä tapaa ole paljon, mutta se, mitä se kertoo sanojasta on suurta. Se, miten se vaikuttaa sanojan tulevaisuuteen, on vielä suurempaa. Kuvittele 15-vuotiaat kaksoset, jotka ovat tähän asti tehneet identtisesti samat päätökset ja ajatelleet samalla lailla. BOOM! Jotain tapahtuu ja kaksonen B alkaa ajattelemaan strategisesti ja kaksonen A jatkaa taktista ajattelua. Kuluu toiset 15 vuotta. Henkilön A maailmankatsomus on mennyt suunnilleen näin: ”Olen tässä työpaikassa, koska kävin tämän alan koulun. Käyn kuntosalilla, koska ostin kuntosalikortin. Katson Salkkarit joka arki-ilta, koska ne tulevat tv:stä joka arki-ilta.”

Kaksonen B sen sijaan joutuu koko ajan kyseenalaistamaan elämäänsä ja tähtäämään valinnoillaan tiettyyn maaliin, hän nimittäin ajattelee eteenpäin. B on töissä työssä jossa on, jotta saa haluamaansa kokemusta, tarpeeksi rahaa haluamaansa asiaan, koska siitä on hyvä edetä jonnekin, tai ihan vain siksi, että viihtyy siinä. Hän käy salilla, jotta näkisi tuloksia, ei kuukausimaksun velvoittamana. Todennäköisesti hän katsoo dokumentteja ja lukee kirjoja. Tällainen henkilö rakentaa valinnoilla itseään haluamaansa suuntaan. Hän näkee mahdollisuuden ja tarttuu siihen tietoisesti ja lujasti. Hän luo itselleen tilanteita, jotka ovat hänen edukseen, eikä seilaa tilanteesta toiseen ja mieti vasta sitten. Kummalla menee paremmin kolmekymppisenä? Miten hyvin Sinulla voisi mennä 15 vuoden päästä? Tai edes vuoden? Ihan oikeasti, niin tehokasta se on.

Tuohon kun lisätään ripaus oveluutta, pelisilmää ja ”munaa”, on strateginen ajattelu kovassa vauhdissa ja unelmat sekä tavoitteet käsin kosketeltavan lähellä. Mikään ei ole esteenä, mikään ei voi hidastaa, kukaan ei voi lannistaa, kukaan ei voi…. mitään. Sori vihaajat.

Olet miljoonien vuosien evoluution tulos, ole hyvä ja käyttäydy sen mukaisesti.
Heti.

5 thoughts on “Strateginen ajattelu – saisiko olla ihan henkilökohtaiseen arkikäyttöön?

Comments are closed.