Matka kotiin ja tuntemattomaan

Kesän elähdyttävin lukukokemus oli näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kolumnikokoelma Välähdyksiä peilissä (Kirjapaja 2014) ja siinä ajatus: ”Elämän ohjekirjan viimeisillä sivuilla arvoitukset kuitenkin ratkeavat”…”Uteliaisuuden on viimein voitettava pelko”. Tuo ajatus on pyörinyt mielessäni erilaisissa tilanteissa ja pistänyt miettimään, mitä minä pelkään ja minkä suhteen olen utelias.

Tuttu ja turvallinen vai uusi ja ihmeellinen?

Meillä on kotona seinällä Dalai Laman kehotuslista. Yksi kohdista kuuluu: ”Mene joka vuosi paikkaan, missä et ole ennen käynyt”. Pyrin noudattamaan tuota ohjetta ja valitsenkin vuoden matkakohteet tuo viisaus mielessäni. Tänä vuonna lomailimme Luganossa Sveitsissä. Ajelimme Como-järven rannoilla, piipahdimme Venetsiassa ja poikkesimme ihmettelemässä Ferrarin tehtaita. Ferrarin perustajan Enzo Ferrarin tarina olikin mielenkiintoinen ja opin taas monta asiaa intohimosta, edelläkävijyydestä ja huippusuoriutumisesta, teemoista joista olen ollut kiinnostunut lapsesta lähtien. Lomamatka oli taas kerran jonkinlainen opintomatka kaikilla herkuilla.

Uudet kokemukset pitävät virkeänä

Luganon turvallisen idyllistä järvi- ja vuoristomaisemaa katsellessa tiesin, että tulen tämä polveileva maisema mielessäni selviytymään tulevista syksyn pimeistä loskakeleistä. Oli ihana antaa katseen hortoilla mielenkiintoisessa maisemassa ja katsoa miten näkymä oli jokaisella säällä eri näköinen. Aivoille teki hyvää etsiä autolla oikeaa reittiä ja suunnistaa valittuun kohteeseen. Teki hyvää saada uusia virikkeitä ja ratkoa pieniä ja suuria eteen tulevia käytännöllisiä haasteita.

Tutut paikat rauhoittavat

Toisaalta kesäni ehdottomiin tähtihetkiin lukeutui yöuinti Somerolla Jyrkkälammella. Olin Somerniemen Ämyrillä lavatansseissa ja hikihän siinä tuli. Tanssien loppuessa oli lämmin kesäyö ja ehdotin ystävälleni yöuintia. Taskulamppu turvanamme sukelsimme metsän keskellä jyrkkää rinnettä alas, missä tiesimme Jyrkkälammeksi kutsutun paikan olevan. Vesi oli helmeilevän kirkasta ja puhdasta, täysikuu loisti taivaalla ja satumaisen kaunis pieni lampi puiden ympäröimänä antoi meille luvan uida.

Lampi sattui olemaan se sama lampi, jossa kävin isäni kanssa pienenä ravustamassa. Se sama lampi jonka olen kiertänyt satoja kertoja, koska lapsuuteni kesäpaikka oli juuri Somerniemellä. En ole vuosiin käynyt siellä, koska olen pelännyt niitä syviä kaipauksen tunteita, joita paikka minussa saattaisi herättää.

Kastauduin ja vedin hartaita vetoja siinä lammessa. Yhtäkkiä muistin kaikki ne tunteet ja tunnelmat joita sen läheisyydessä olen kokenut, siitä miten isä aina puhui, että ihmisen tärkeimmät matkat ovat matka kotiin ja matka tuntemattomaan.

Kimaltelevan veden ympäröimänä hieroin kyynelehtiviä kasvojani: ”Että olen kaivannut tätä paikkaa”.

Hyvän elämän salaisuus

Mietin, jos saisin valita kesääni vain yhden kokemuksen, viettäisinkö aikaa siinä tutussa ja turvallisessa, jonka kaikki tiet ja mutkat ovat moneen kertaan syöpyneet mieleeni, vai veisinkö itseni uuteen paikkaan ja tarjoaisin sen ihanan ihmettelyn ja ihastuksen kokemuksen: täällä maailman keskellä on tällainenkin paikka josta en ole tiennyt yhtään mitään!

Onko meidän oltava uteliaita ja mentävä kauas nähdäksemme lähelle vai uskallettava olla tässä, ihan vain lähellä? Vai onko se niin, että tarvitsemme näitä molempia pysyäksemme terveinä ja rauhallisina, elinvoimaisina ja aktiivisina?

Kait se hyvän elämän salaisuus on sekä-että, ei joko-tai.