Yksinkertainen idea: Komentajan tavoite ja nimien voima

Armeija on valtava koneisto, jossa ruohonjuuritason toiminnot voidaan jäljittää ylimmän komentajan käskyyn. Pienenkin maan armeija kohtaa haasteita suunnitelmien toteuttamisessa, sillä mitätön muutos olosuhteissa saattaa tuhota suunnitelman, jonka piti olla täydellinen.

Eikä yllätyksiltä voi välttyä, varsinkaan pitkässä komentoketjussa. Kuinka komennon idea saadaan välitettyä koko komentoportaan läpi?

Tämä on ensimmäinen osa tarttuvan idean tarkistuslistasta. Tarttuva idea on 1) yksinkertainen, 2) yllättävä, 3) konkreettinen, 4) uskottava, 5) tunteikas ja 6) tarina.

”Yksikään suunnitelma ei selviä kosketuksesta vihollisen kanssa.”

Yhdysvaltain armeija hyväksyi yllättävät muutokset. Jokaisen käskyn alkuun päätettiin lisätä komentajan tavoite.

Ylimmän komentotason tavoite saattaa olla abstrakti: ”murra vihollisen taistelutahto”. Alemmas liikuttaessa päästään yhä konkreettisempiin tavoitteisiin: ”suojaa 2. komppanian etenemistä Kwai-joen sillalla”. Suunnitelma 2. komppanien etenemisen suojaamiseksi saattaa olosuhteiden muuttuessa osoittautua käyttökelvottomaksi, mutta tavoite pysyy.

Jos alkuperäinen suunnitelma oli susi ja suojaavasta joukkueesta on muiden kaaduttua jäljellä enää yksi taistelija, tämän on paras tehdä keksiä jotain sillan suojaamiseksi.

Tavoitteita ei ole kolme, tai viisi. Komento voi olla pitkä ja monipolvinen, mutta ydin on yksi ja se on selkeä.

Paikallislehti, joka tavoittaa yli 100% asukkaista

Dunn on piskuinen kaupunki Pohjois-Carolinassa. Sen paikallinen sanomalehti Daily Record tavoittaa kaikki kaupungin 14 000 asukasta — ja vähän päälle. Lehti tavoittaa laskennallisesti 112% asukkaista, enemmän kuin mikään muu sanomalehti Yhdysvalloissa.

Kaikki paikallislehdet ymmärtävät kyllä miksi niitä ostetaan: paikalliset uutiset paikallisista ihmisistä. Silti useimmat paikallislehdet kamppailevat kannattavuuden rajalla yrittäen kattaa sekä paikalliset että kansalliset tapahtumat joka saralla.

Daily Recordin perustaja Hoover Adams halusi painottaa paikallislehden ytimen tärkeyttä ja kirjoitti henkilökunnalle muistion.

”Jos toimittajamme vain saisivat tuotettua enemmän paikallisia uutisia, palkkaisin mielihyvin lisää taittajia. Itse asiassa, jos voisin, niin painattaisin lehteen koko kaupungin puhelinluettelon. Lehtemme menestys perustuu kolmeen tekijään: nimet, nimet ja nimet.”

Yhden painoksen tuottamiseen liittyy lukuisia päätöksiä, eikä Adams voi tehdä kaikkia itse. Itsestäänselvä melko-tärkeä-asia oli muuttunut ytimeksi, jonka perusteella kuka tahansa henkilökunnan jäsen saattoi tehdä lehden linjaan istuvia päätöksiä.

Kuvitukseen maisemakuva vai henkilökuva? Henkilökuva. Uutinen maailman johtajien tapaamisesta vai paikallisen kahvilanpitäjän erikoisesta koirasta? Paikallinen koira.

Fiksuilla ihmisillä on vaikeaa

Muistatko koulutuksia, joissa on sinua on tulitettu loputtomalla tiedolla? Data-data-data! Ja boom! sanoivat aivosi, jotka eivät enää voineet ottaa vastaan yhtikäs mitään. Tuho oli täydellinen.

Tai ehkä muistat poliitikon, jonka viesti oli hämmentävän monisyinen? ”Voitaneen ajatella, että kenties, mutta toisaalta niin, toisaalta näin, eikä voida myöskään jättää huomiotta tätä…” Tunsit kuinka aivosi näivettyivät silkasta kuuntelusta.

Nämä siitä huolimatta, että puhujat olivat varmasti huippufiksuja ja tunsivat aiheensa.

Samasta syystä sinullakin on vaikeaa kertoessasi omista ideoistasi, sillä tämän maailman asiat eivät ole yksinkertaisia. Sinä näet niiden kriittiset yksityiskohdat eri näkökulmista ja haluat jakaa tämän monipuolisen näkemyksen myös kuulijalle.

Ja siksi siitä ei saa otetta.

Osaatko piirtää vesimolekyylin? Jos mieleesi tuli mitään, niin luultavasti palloja.

Ehkä punaisia tai sinisiä, ehkä tikkujakin pallojen välissä, mutta tuskin ryhdyit hahmottelemaan reaalimaailman kvarkkien ja elektronipilvien todennäköisyyksien esitysmallia. Tämä on kenties ainut asia, jonka kemian tunneilta muistat. Tämä on mahdollisesti myös paras yksinkertaistus, jonka kemian tunnieilla kohtasit.

Toisaalta liian yksinkertainen viesti soljuu sujuvasti yhdestä korvasta sisään ja toisesta ulos. Aivot kieltäytyvät prosessoimasta asiaa, jonka ne arvioivat tietävänsä.

Daily Recordin ydin oli selkeä, mutta perustajansa sanoin esitettynä myös tarpeeksi yllättävä herättämään vastaanottajien aivot. Adams oli valmis heikentämään tuottavuutta paikallisten nimien kustannuksella.

Tarttuvan idean toisesta vaatimuksesta, yllättävyydestä, lisää seuraavassa artikkelissa.

Valitse vain yksi, helposti ymmärrettävä, yksiselitteinen asia, jonka nostat ideastasi esille. Jos valinta on vaikea, kokeile liioitella kutakin. Valitse se, jota voit liioitella eniten ennen sen muuttumista täysin naurettavaksi.