Kommunikaation kevätsiivous

Kirkas kevätaurinko valaisee – ja harmiksi paljastaa samalla pölyn ja tahrat ikkunoissa. Siispä siivoamaan!

Myös mielessämme on jopa vuosikymmenien aikana kertynyt paksu kerros pölyä. Elämänilo ja elinvoima eivät loista kirkkaina, näkymä elämän mahdollisuuksiin ei ole vapaa.

Tuo pölykerros koostuu pienistä ja huomaamattomista roskista ajattelussamme ja puheessamme. Sellaisista kuten pitää, täytyy, pitäisi, olisi pitänyt, on pakko ja mutta. Sanoista, joista ei ole hyötyä kenellekään, ne vain syövät energiaa. Nuo roskasanat tekevät meistä ajatuksissamme ja puheessamme passiivisia syyllisiä, orjia tai orjapiiskureita ja avuttomia uhreja.

Kokeilepa kuunnella ajatuksiasi ja puhettasi siitä, mitä kaikkea pitää, täytyy tai peräti on pakko tehdä ja muistaa, niin huomaat, kuinka pölyiset sinun mielesi ikkunat ovat! Roskapuhetta ja pölyisiä ajatuksia näkyy kaikkialla, missä liikumme.

Kokeile sen jälkeen muuttaa ajatuksiasi ja puhettasi niin, että jätätkin roskasanat vain pois tai vaihdat niiden tilalle itsenäisemmät ja vapaammat aion, haluan, tahdon ja valitsen.

Miltä maistuu pala suklaata, jos haluat ja valitset syödä sen? Paljon paremmalta kuin se pala, jota ei pitäisi syödä. Miten käy kunnon, jota tahdot nostaa, verrattuna kuntoon, jota sinun täytyy nostaa? Entä kuinka raskas on työ, jonka teen nyt loppuun, verrattuna työhön, joka on pakko tehdä nyt loppuun?

Entä kuinka toimii lapselle: ”Nyt on aika lähteä kotiin, puetaanpa päälle”. Vai: ”Nyt on pakko lähteä, nyt täytyy alkaa jo pukea”. Tai tuttavalle: ”Luen tämän kirjan myöhemmin, kun minulla on sopiva hetki. Juuri nyt keskityn työhön, perheeseen ja harrastuksiin”. Vai: ”Haluaisin lukea kirjan ja minun pitäisi lukea se, mutta en ehdi”.

Me aikuiset valehtelemme kuin yhteisestä, sanattomasta sopimuksesta jatkuvasti itsellemme ja muille. Toiminta ratkaisee enemmän kuin selitykset, ja olemme hyvin vapaita valitsemaan toimintaamme. Kukaan ei pakota työhön, kenenkään ei lain mukaan täydy edes pitää huolta itsestään tai lapsistaan. Ei, vaan me saamme elämältä tai Luojalta lahjaksi energiaa, jonka saamme käyttää valitsemallamme tavalla.

Mitä suurempi jännite ja kontrasti ajatusten, puheen ja toiminnan välillä on, sitä enemmän ihminen on hukassa itseltään. Hän elää kuviteltujen marionettisiimojen ohjailtavana. Tästä puolestaan seuraa sisäistä stressiä, huonoa omatuntoa ja tunnetason kompensaatiotarpeita, kapinointia sisäisiä pakottajia ja estäjiä vastaan. Koska minun oli pakko tehdä työ loppuun, minun on nyt pakko saada epäterveellisiä rentouttajia. Minun pitäisi leikkiä lapsen kanssa, mutta en voi, sillä minun täytyy tehdä työtä. Tunnen itseni huonoksi vanhemmaksi.

Ääneen lausutut selitykset ovat valitettavan usein vain omavoimainen synninpäästön yritys, jolla oikeutamme sisäisten arvojemme vastaisen toimintamme.

Millaista sitten on hyvä ja rehellinen, kirkas elämä?

Se on sitä, että ymmärrän itseäni, enkä hyväksy sitä, että toimin toisin kuin mitä itsellenikin uskottelen.

Otan tyynesti vastuun.

Lausun itselleni ja muille ääneen, mikä toiminnassani toteutuu, mikä priorisoi ajan- ja energiankäyttöäni. Miten valitsen toimia, mitä tahdon, mitä teen. Jos syön suklaata, tahdon ja valitsen juuri suklaan nyt. Nautin siitä. Yllättäen vähempikin riittää ja tyydyttää makeannälkää paljon paremmin kuin suklaa, jota ei pitäisi ja ei olisi pitänyt syödä.

Myönnän, että olen valehdellut itselleni liian usein ja liian pitkään.

Valitsen, kerronko itselleni ja muille rehellisesti, mitkä todelliset valintani ja prioriteettini ovat, vai haluanko muuttaa sen lisäksi myös vähitellen toimintaani vastaamaan tahtoni ja sieluni syviä arvoja. Myönnän, etten kykene muuttumaan hetkessä, harjoittelen ja kehityn vähitellen. Aika ja elämä ovat niin arvokkaita lahjoja, etten halua antaa niitä roskakuskin, huonolaatuisen sisäisen ja ulkoisen puheen johdettavaksi, jonka olen perinyt kaukaa ja oppinut passiivisesti.

Haluan katsella elämää kirkkaiden sielun ja mielen ikkunoiden läpi tästä eteenpäin työssä ja ihmissuhteissa, enkä aio antaa tätä vanhaa perintöä myöskään eteenpäin. Haluan muuttaa maailmaa paremmaksi, aion ruokkia vapautta ja elämäniloa. Kommunikaation kevätsiivouksen alta paljastuu elämän kevät.

Valitsen toisin, valitsen paremmin. Sillä sinä ja minä olemme sen arvoisia.

Sillä itse elämä on sen arvoinen.