Teemu Selänne, Star Wars -hammasharja ja muut uskottavan idean rakentajat

Mikä saa meidät uskomaan johonkin? Ainakin oma kokemus. Myös kasvatus ja ystävät vaikuttavat. Mutta mikä saa meidät uskomaan jotain täysin uutta?

Tämä on neljäs osa tarttuvan idean tarkistuslistasta. Tarttuva idea on 1) yksinkertainen, 2) yllättävä, 3) konkreettinen, 4) uskottava, 5) tunteikas ja 6) tarina.

Tohtori ja Teemu

Auktoriteetti kantaa pitkälle. Kun lääkäri kertoo, että maito on tärkeää luustolle, uskomme helposti. Lääkäri on opiskellut, tutkinut, todennut. Lääkäri tietää.

Vastaavasti, kun Teemu Selänne kertoo, että maito on tärkeä osa terveitä elintapoja, ryntäämme maitohyllylle. Emme sen vuoksi, että Teemu olisi ravintotieteilijä, vaan koska haluamme olla kuten Teemu.

Valion markkinointiosastolla on käteistä ja kontakteja, mutta entä me tavalliset viestijät, joiden lähipiirissä ei ole kuuluisuuksia?

Voimme vedota anti-auktoriteettiin.

”Moi, mä olen Tauno. En ole koskaan juonut maitoa. Nyt viisikymppisenä en uskalla enää liikkua, kun jokainen kolhu rikkoo luita.”

Star Wars -hammasharja venyttää oikeutta

Emme voi olla viestimässä itse joka hetkessä jokaiselle vastaanottajalle. Monesti idean on yksinkertaisesti seistävä omilla jaloillaan. Yksi tapa ladata ideaan uskottavuutta on keskittyä yksityiskohtiin.

Erään jenkkitutkimuksen asetelma koostui kuvitteellisen rouva Johnsonin huoltajuuskäsittelystä, johon tuotiin yhtä paljon argumentteja puolesta ja vastaan. Tasapainoinen asetelma jakoi kymmenhenkisen juryn mielipiteet tasan kahtia.

Eräässä tarinassa rouva Johnsonin poika joutui kouluterveydenhoitajan huollettavaksi, koska äiti ei ollut puhdistanut asvaltti-ihottumaa. Huono juttu. Mutta ei niin huono, etteikö sitä saisi huonommaksi.

Tarinaa väritettiin kertomalla, että terveydenhoitajan takki pilaantui ihon puhdistukseen käytetyn kemikaalin roiskuttua siihen. Lopulta tämä ja muut yksityiskohdat, joilla ei ollut mitään merkitystä, saivat juryn kallistumaan huoltajuuden poistamiselle. Keskimäärin enää 4,3 jäsentä puolsi huoltajuutta.

Vastaavasti värittämätön hygieniaan liittyvä tarina, joka puolsi huoltajuutta, mainitsi, että äiti huolehtii hampaiden harjauksesta. Kun kerrottiin, että poika käyttää Star Wars -hammasharjaa, joka näyttää Darth Vaderilta, jo 5,8 jäsentä oli huoltajuuden säilyttämisen kannalla.

Yksityiskohdat tekevät ideasta kuviteltavan.

Miten tylsät numerot terävöitetään?

Suunnittelet matkaa Australiaan, mutta ystäväsi Aapo kertoi, että siellä on haita. Hän kertoi myös tarinan lupaavasta surffaajasta, jonka kädet hai repi irti. Toinen ystäväsi, Bertta, taas kertoo, että hain hampaisiin joutumisen todennäköisyys on yhden suhde moneen miljoonaan.

Aapon tarina herätti tunteen, jota Bertan numero ei taltuta. Kolmas ystäväsi, Kaarlo, saapuu paikalle. Kaarlo näyttää kaksi eläintä, peuran ja hain.

”Kumpi on tappavampi? Kumpaa tulisi pelätä?”

Kaarlo kertoo, että söpö peura on 300 kertaa vaarallisempi. Ja jos et pelkää peuraa, niin ehkä hai ei olekaan niin suuri vaara?

Toinen esimerkki numeroiden inhimillistämiseen liittyy sekin vaaraan. Kuinka paljon maailmassa on ydinaseita? Pitäisikö siitä olla huolissaan?

Beyond War on liike, joka pyrkii välttämään sodasta aiheutuvan maailmanlaajuisen katastrofin. Kylmän sodan aikaan yksi suurimpia haasteita oli ydinaseiden lukumäärän esitys. Onko yksi ydinase paljon vai vähän? Onko 5000 modernia ydinasetta paljon vai vähän?

Tähän tarkoitukseen luotiin esitys joka aloitettiin kattavalla Hiroshiman pommin tuhojen esittelyllä. Esittelyn jälkeen nostettiin esiin ilmakiväärin panos.

”Tämä on Hiroshiman pommi”.

Panos pudotettiin hyvin kaikuvaan, suureen metalliastiaan. Se pyöri ja rätisi äänekkäästi vakuuttavan kauan.

Äänen laannuttua esiin nostettiin ämpärillinen panoksia.

”Tässä on maailman nykyinen ydinarsenaali.”

Tuhannet panokset saivat suuressakin luentosalissa aikaan infernaalisen möykän, joka ei tuntunut koskaan loppuvan. Numero ei sellaisenaan kertonut juuri mitään, mutta inhimillistettynä se oli äärimmäisen tehokas.

Vakuuta happotestillä

Jarin Järjestys ja Turva Oy jättää tarjouksen helsinkiläisen teollisuuskompleksin vartioinnista. Tarjottu palvelukokonaisuus ei vakuuta, kunnes Jari sattuu mainitsemaan, että heidän puljunsa vastaa myös presidentinlinnan vartioinnista.

Jotkin referenssit kantavat pidemmälle. Mikä on oman ideasi happotesti?

”Kokeile itse!”

Viimeisenä uskottavuuspisteenä mainittakoon omakohtainen kokemus. Jotkin asiat voit nähdä tai tarkistaa ihan itse.