Älä valita, vaan elvytä

Mediaa seuraavan saattaa masennus vallata: leikkauslistoja, luonnonkatastrofeja, sotilaallisia konflikteja. Kun kaikki näyttää menevän lujaa päin seinää, on tilausta toivolle. Optimismi ei ainoastaan nosta fiiliksiä. Oikeasti myönteisyydellä muutetaan maailmaa. Toivo elvyttää talouden ja paljon muuta.

The Walt Disney Company on maailman suurimpia media- ja viihdeyhtiöitä. Töissä yrityksessä on väkeä n. 180 000 henkeä. Yrityksellä on myös mennyt varsin mukavasti, erityisesti nykyisen pääjohtajansa Robert ”Bob” A. Igerin alaisuudessa.

Harvard Business Review haastatteli muutama vuosi sitten Igeria. Kun Iger aloitti tehtävässään, oli yhtiössä menossa vaikeat ajat. Muutos tapahtui, kun Iger sai ihmiset Disneyssä uskomaan itseensä. Pian tämän jälkeen myös ulkopuoliset alkoivat uskomaan yhtiöön.

Igerin omassa elämässä haasteisiin tarttuminen ja usko omiin kykyihinsä on vienyt hänet käsittämättömän pitkälle. 23 -vuotiaana hänelle todettiin, että hän ei ollut ylennettävissä. Luonnollisesti hän olisi voinut lannistua ja uskoa puheen. Hän kuitenkin päätti reagoida toisin: Iger uskoi itseensä ja halusi osoittaa pomonsa olleen väärässä. Sillä tiellä hän on edelleen.

Iger on todennut johtajasta: ”Sinun täytyy olla optimisti. Et voi olla pessimisti. Kun tulet töihin, sinun on osoitettava innostusta ja henkeä.”

Vuonna 2015 Time valitsi Igerin maailman 100 vaikutusvaltaisimman henkilön listalleen. Rupert Murdoch kirjoitti: ”Hollywood räpytti silmiänsä, kun Bob käytti 15 miljardia dollaria Pixarin, Lucasfilmin ja Marvelin ostamiseen. Nämä investoinnit ovat osoittautuneet Disneylle erinomaisiksi.” Optimistinen elämänasenne ja haasteeseen tarttuminen on näyttänyt kantaneen melkoisen pitkälle Bob Igeria ja hänen optimisminsa on hyödyttänyt monia muita.

Pelko rampauttaa

Pääsin aivan hiljattain Lontoossa kuulemaan kädetöntä ja jalatonta puhujaa, Nick Vujicicia. Nick puhuu ympäri maailmaa ja tekee hyväntekeväisyysjärjestönsä kautta suuressa mittakaavassa töitä paremman maailman puolesta. Hän syntyi ilman käsiä ja jalkoja, mutta synkistä lähtökohdistaan huolimatta, hän on todellinen toivon lähettiläs. Nick on kääntänyt rajoitteensa ja tappionsa voitoiksi. Hän harrastaa, seikkailee ja on nykyisin kaiken lisäksi onnellinen aviomies ja isä.

Kun Nick puhui, ihmiset joko nauroivat tai heidän silmänsä täyttyivät kyynelillä. Hänen sanansa koskettivat ihmisiä. Kaiken mitä tämä itsemurha-aikomuksista potentiaalinsa huipulle kohonnut puhuja puhui, sen hän takuulla kertoi kokemuksesta ja sydämestä. Hänen seitsemän menestyksen avaintansa olivat:

  1. Kiitollinen asenne
  2. Et tiedä, mihin pystyt ennen kuin yrität
  3. Kun epäonnistut, yritä uudestaan
  4. Esteet merkitsevät mahdollisuutta
  5. Epäonnistuminen merkitsee koulutusta
  6. Unelmoi suuria
  7. Älä koskaan luovuta

Kaiken tämän Vujicic kiteytti: ”Pelko rampauttaa sinua enemmän kuin se, että sinulla ei olisi käsiä eikä jalkoja.”

Ei enää selityksiä

Ben Carson tuli tunnetuksi ensimmäisenä, joka onnistuneesti erotti päistään toisissaan kiinni olevat siamilaiset kaksoset. Tämä aivokirurgi kasvoi erittäin köyhissä oloissa Detroitissa yksinhuoltajaäitinsä kasvattamana, mutta nousi vaikeista olosuhteista yhdeksi Yhdysvaltojen arvostetuimmista tiedemiehistä.

Carson on sanonut: ”Jos et hyväksy selityksiä, melko pian ihmiset lopettavat selitykset ja alkavat etsiä ratkaisuja. Juuri tämä on menestyksen avain.” Hän on itsestään todennut, että olisi ollut helppoa vain päättää elämän olevan epäreilua ja hänen ihonvärinsä lopullisesti sinetöineen kaiken olevan häntä vastaan. Onneksi Ben valitsi toisin.

”Kaikilla meistä on paljon esteitä ja ongelmia. Jos löydämme ongelmiimme selityksen, meidän ei tarvitse enää tehdä mitään. Voimme vain pitää kiinni selityksestämme. Yleensä toisia ihmisiä jostakin syyttävät ihmiset eivät saavuta elämässään kovinkaan paljon. Meidän täytyy herättää ”can do” –asenne”, sanoo Ben Carson.

Toivo tekee ihmisistä ainutlaatuisia. Pystymme tekemään uskomattomia asioita. Elämämme voi dramaattisesti muuttua. Bob, Nick ja Ben ovat esimerkkejä toivon ihmeellisestä voimasta.

Älä juutu selityksiin. Unelmoi suuria. Älä luovuta. Yritä uudestaan. Ota epäonnistumisista opiksesi. Usko itseesi. Talous voi kääntyä, perheet voivat eheytyä ja kohtalot voivat muuttua. Kun optimistit käärivät hihansa, ihmeitä on odotettavissa.