Häijy kaunis Macbeth

Näin Macbethin samana päivänä, kun Coldplayn uusi levy A Head Full of Dreams ilmestyi. Duurivoittoisia viisuja sisältävän levyn takakannessa bändi poseeraa hiekkadyynillä, johon on kukkasin kirjailtu lause ”Love is universal”. Ylämaalla kukkia ei kasva. Ja jos kasvaa, ne kerätään ja asetellaan pienokaisten hautarovioiden koristeiksi.

Tarina lähtee liikkeelle Macbethin (Michael Fassbender) kätkytkuolleen lapsen hautajaisista. Sieltä siirrytään usvaiselle nummelle, jossa Macbethin johtamat kuningas Duncanin joukot lyövät lakoon petturi Macdonwaldin ja norjalaisten armeijan.

Taistelusta palaavat Macbeth ja ystävänsä Banquo kohtaavat kolme noitaa, jotka lausuvat ennustuksen kunkin heidän tulevaisuudesta. Macbethista on tuleva kuningas, ja Banquon pojista on tuleva kuninkaita.

Noidat (engl. Weird Sisters) eivät ole ainoastaan kummia sibylloja, sillä vanhan englanninkielen sana wyrd viittaa kohtaloon: Sisarten ennustus sitoo Macbethin sydämen ja saa hänet toteuttamaan sen mitä Sisaret sanovat.

Ohjaaja Justin Kurzelin visiossa noitia on enemmän kuin kolme. Aluksi heillä on mukanaan pieni vastasyntynyt, myöhemmin tämä kasvaa, ja toinen sisarista on saanut lapsen. Heidän valhetyönsä kantaa hedelmää, mutta tekee muut hedelmättömiksi.

Sisarten filosofia on kääntää musta valkoiseksi ja valkoinen mustaksi: ”fair is foul, and foul is fair” (suom. häijy on kaunis ja kaunis on häijy). He kylvävät mieleen ajatuksia, jotka muuttuvat skorpioneiksi, ja skorpionimieliset miehet ja naiset ovat heidän lastensa isiä.

”Useinpa, meitä tuhoon vietelläkseen,
Puhuvat hornan henget meille totta;
Rehellisiä pikku-seikoiss’ ovat,
Pettääkseen suuremmissa.”

Macbethin kantava teema on valinnanvapauden ja determinismin suhde. Voiko ihminen valita tiensä vai onko se ennaltakirjoitettu?

Macbeth kertoo ennustuksesta vaimolleen, Lady Macbethille (Marion Cotillard), joka yllyttää miestään surmaamaan oikeamielisen Duncanin. Kohta veitsi välähtääkin yössä.

Miksi oikeamieliseksi ja jaloksi kutsuttu Macbeth ryhtyy surmatyöhön? Onko Ladyn valta niin suuri? Haluaako hän toteuttaa Sisarten ennustukseen?

Kurzelin versiossa Macbeth on jo luovuttanut heti tarinan alussa (hautajaiskohtauksessa, jota ei Shakespearen näytelmässä ole). Hän vaeltaa liian monta talvea nähneenä ikivanhan auringon alla ja toivoo, että se jo polttaisi hänet pois. Niinpä hän kahlaa kohtalonvirran vietäväksi.

Jos sallimus mun kuninkaaksi tahtoo, Se kruunatkoon mun myös; en itse liiku.

J.R.R. Tolkien hyödynsi tätä Macbethin teemaa kirjoittaessaan Hurinin lasten tarinan, joka on versio Kalevalan Kullervosta. Kullervo kulkee tiensä vääjäämättömästi viettiensä ohjaamana katkeraan loppuun asti.

Samoin tekee Hurinin poika Turin, joka uskoo olevansa Melkorin kiroama. Kuitenkin Tolkien kertoo tarinan niin, että Turinille osoitetaan, että hänen ei ole pakko käydä kirottua polkua, vaan hän voi väistää sen.

Lopulta Turin kuitenkin itse valitsee kohtalonsa. Kurzelin Macbeth on enemmän Kullervo kuin Turin.

Mitä tehdä, kun valtamerikään ei riitä pesemään punaa käsistä eikä parhainkaan parfyymi peitä veren lemua? Minne paeta, kun juhliin tunkevat mukaan olemattomat haamut ja pään sisään omantunnon kolkutukset?

Tahto on heikko ja liha on altis. Kohtaloa ei voi muuttaa, korkeintaan jouduttaa. Piispat seuraavat vierestä, näkevät kaiken, mutta eivät sano sanaakaan. Kirkossa Lady Macbeth lausuu rukousten sijaan kirouksia, menettää järkensä ja riistää oman henkensä.

Kurzelin visio on minimalistinen ja uskomattoman komea. Skotlanti on kaunis, mutta kaiken yllä leijuu suru.

Ohjaajan veli Jed Kurzel on säveltänyt upean kampiliirasta ja rummuista koostuvan ääniraidan, joka luo elokuvaan viiston ja uhkaavan tunnelman. Onko nihilismiä ja kaaosta kuvattu koskaan näin kauniisti?

Macbethin loppua on usein tulkittu toiveikkaana. Paha tyranni on nostettu seipäänkärkeen ja oikea kuningas asetettu valtaistuimelle.

Kuitenkin Shakespearen alkuperäinen loppu on ambivalentti; se päättyy Duncanin pojalle Malcomille osoitettuihin Hail king of Scotland –huutoihin, samoihin joilla Sisaret myrkyttivät Macbethin mielen.

Kurzel valitsee lopettaa tarinansa punaisiin sävyihin. Maahan jo pudonneet miekat nostetaan ja ihmisen pojat juoksevat jälleen hurmeisilla nummilla, joko kostamassa isien kohtaloa tai kostajia paeten.

Skotlannissa, missä isien synnit ja rakkauden teot kostetaan lapsille kolmanteen ja neljänteen polveen.