Saavuta unelmasi ensi vuonna

Elämään vaikuttavat monet meistä riippumattomat asiat. Esimerkiksi ympäristö ja yllättävät sattumat helposti ottavat komennon elämästä. Entä jos olisitkin itse luomassa ensi vuodesta sinun unelmiesi vuotta? Mitä jos antaisit unelmiesi olla ensi vuonna elämäsi suunnan vahvin veturi? Älä tyydy purjehtimaan elämän tuulissa. Luo itse aktiivisesti unelmiesi tulevaisuus.

Päätä mitä haluat

Ensimmäinen askel on ottaa esiin kynä ja paperia. Toiseksi päätä, mitä haluat ja kirjoita se paperille. Hyvin yksinkertaista, mutta samalla suorastaan maagista. Anna unelmiesi lentää ja kirjoita villisti ja vapaasti, mitä haluaisit saavuttaa. Tavoitteet voivat liittyä esim. työhön, terveyteen, perheeseen, matkustamiseen tai henkilökohtaiseen talouteen.

Rohkaisen kirjoittamaan ainakin 20 asiaa, mitä mieleesi tulee. Seuraavaksi ota muutama minuutti aikaa ja pohdi, menisikö asian saavuttamiseen 1 vuosi, 2 vuotta tai vaikka 10 vuotta. Kirjoita tavoitteiden perään, kuinka kauan arvioisit saavuttamiseen menevän vuosia.

Tämän jälkeen on aika karsia. Koska ideana olisi saavuttaa unelmasi ensi vuonna eikä 10 vuoden kuluttua, niin viivaa ylitse kaikki tavoitteet, joiden saavuttamiseen arvioit menevän pidempään kuin yksi vuosi. Et ole nyt rakentamassa unelmiesi vuosikymmentä, vaan unelmasi vuotta. Lopulta on aika valita näistä monista tavoitteista se yksi ainoa, johon tiukasti sitoudut.

Yleensä nimittäin epäonnistumme, kun yritämme muuttaa koko elämän kerralla. Ahnehdimme tavoitteiden kanssa – haluamme saada koko paketin. Valitettavasti tämä on varma tapa epäonnistua. Jos haluat saada kerralla kaiken, et todennäköisesti saa lopulta yhtään mitään.

Muista: Valitse siis kohtuuden hyveen hengessä vain yksi tavoite. Määrittele tuo tavoite huolellisesti. Tee huolellinen toimintasuunnitelma sen saavuttamiseksi ja sitoudu tiukasti siihen. Mittaa ja arvioi suuntaasi pitkin vuotta. Tee tarvittaessa korjausliikkeitä. Sinä pystyt siihen!

Arvioi kustannukset

Ennen kuin lähdet tavoittelemaan ensimmäistäkään unelmaasi, arvioi unelmasi kustannukset. Älä koskaan suostu myymään periaatteitasi. Älä luovu siitä, mikä on elämässäsi kallisarvoisinta. Saavutukset ovat mahtavia, mutta joskus niiden tavoittelemisen hinta on liian kova.

Moni ammatillisesti menestynyt on ajanut perheensä ja muut ihmissuhteensa haaksirikkoon tavoitellessaan menestystä. Joskus liiallinen ammatillinen kunnianhimo on toteutunut terveyden kustannuksella. Toisaalta myös laiskuus ja mukavuuden tavoittelu tekevät ihmisestä helposti itsekkään ja pienen. Helppouden palvonta vahingoittaa itseä ja läheisiä. Asiat jäävät kesken ja tärkeät asiat jäävät saavuttamatta.

Arvioi itse, mikä on tärkeää ja oikein. Mitkä ovat elämäsi pyhät arvot? Mikä elämässäsi on sellaista, mikä ei ole kaupan? Mikä on elämäsi mission ytimessä? On mahdollista maksaa liian suuri hinta unelmien tähden. Älä liity siihen joukkoon. Toisinaan sinun pitää pysähtyä arvioimaan, kuinka käytät aikasi ja varasi ja ennen kaikkea onko se OK.

Saavutukset tekevät hyvää

Yleensä saavutukset tekevät kuitenkin ihmiselle hyvää. Tavoitteiden saavuttaminen vaatii itsekuria, määrätietoisuutta ja ponnistelua. Matkalla kohti tavoitetta hyveiden täytyy siis ottaa sinussa enemmän valtaa. Tavoitteet auttavat sinua kasvamaan paremmaksi ihmiseksi.

Saavutukset parantavat henkistä ryhtiä. Muistakin olla saavutuksistasi tyytyväinen. Pidä mielessäsi kaikki se, mitä olet jo saavuttanut. Joskus menestyneet ihmiset ovat alati tyytymättömiä, koska ovat aina matkalla. Kun saavutat jotain, olet myös perillä jossain.

Toisinaan tavoitteellisuus voi näyttää itsekkäältä ja joskus se voi sitä ollakin. Sellainen itsekkyys, joka tekee sinusta paremman version, on tervettä itsekkyyttä. Sinä päivitysversio 2.0. on mitä parhain lahja läheisillesi. Jos siis haluat tehdä toisille hyvää, rohkaisen ponnistelemaan unelmasi eteen ensi vuonna.

Merkitykselliset tavoitteet auttavat sinua elämään merkityksellistä elämää. Upeat valinnat luovat upean ihmisen. Voit saavuttaa ensi vuonna suurenmoisia asioita. Tee nyt yksi upea valinta: valitse tavoite, joka tekee elämästäsi ensi vuonna hiukan parempaa. Elä ensi vuonna unelmasi todeksi!

Huippupsykologi Roy Baumeisterin vinkit unelmasi saavuttamiseen:

  1. Aseta tavoite ja tee siihen tähtäävä toimintasuunnitelma. Mieti, mitä haluaisit saavuttaa ja aseta täsmällinen tavoite. Tee huolellinen toimintasuunnitelma, mutta muista jättää suunnitelmaan joustovaraa. Lähde liikkeelle yhdestä tavoitteesta. Ole maltillinen ja realistinen tavoitteessasi.
  2. Pidä tarkkaa kirjanpitoa. Mieti, millä mittarilla arvioit onnistumistasi ja kirjoita säännöllisesti ylös edistymisesi.
  3. Palkitse itsesi. Aseta itsellesi pieniä välipalkintoja, kun saavutat välitavoitteitasi. Lupaa itsellesi jokin tuntuva palkinto, kun saavutat lopullisen tavoitteesi.