Oletko syntynyt onnellisten tähtien alla?

Ystäväni oli ajautunut ammattiinsa elämän käänteissä oikeastaan sattumalta. Vuosien myötä pätkätyösuhteet ja jo alun perin löyhä motivaatio kyseistä työtä kohtaan johtivat siihen, että hän lähti opiskelemaan uutta, mielekkäämpää ammattia keski-ikäisenä.

Valmistuttuaan ”ikääntyvänä” työntekijänä, siis yli 45-vuotiaana, hän haki noin kahta sataa avointa työpaikkaa. Parikymmentä kertaa hän pääsi haastatteluun ja parhaimmillaan jäi lopulta valinnoissa toiseksi tai kolmanneksi.

Melankolisuuteen taipuvaisena olisin vastaavassa tilanteessa jo parinkymmenen hakemuksen jälkeen käynyt mielessäni oikeudenkäyntiä maailmaa vastaan; syyttänyt elämää epäreiluksi, työelämän nykymenoa mielettömäksi. Vaikka vain periaatteesta olisin jatkanut hiljaista oikeustaistelua, vahingonkorvauksiahan ei olisi tiedossa.

Ystäväni on kuitenkin syntynyt onnellisten tähtien alla. 

Vaikka työnhaku koetteli itsetuntoa, joka päivä hän kävi läpi avoimet työpaikat ja teki hakemuksen aina kun mahdollista. Hän kykeni nauttimaan kävelylenkeistä päiväsaikaan, joihin työttömällä oli mahdollisuus. Hän laittoi kotiruokaa, siihenkin työttömällä oli aikaa.

Nyt, puolitoista vuotta valmistumisensa jälkeen, hänellä on vihdoin juuri sellainen vakituinen työpaikka, jollaista hän on etsinyt.

Realisti vetoaa faktoihin: optimismi ja pessimismi ovat synnynnäisiä piirteitä, eivät valintoja. Ja elämä itsessäänhän ei ole oikeudenmukaista. Ahneet ja itsekkäät haalivat maailmassa enemmän ja nopeammin mainetta ja materiaa kuin hyveelliset ihmiset. Syyriassa sodan keskellä ei synnynnäisiä temperamenttipiirteitä kukaan edes ehdi mietiskellä.

Kumpi on viisaampaa: kohdata maailma ja elämä realistisin odotuksin, faktoihin ja todennäköisyyksiin valintansa perustaen, vai uskoa unelmiin ja toivoa aina parasta?  

Ystäväni äiti menehtyi äskettäin syöpään. Videolla äiti antaa jälkipolville viisaita neuvoja:

Elämä on sellaista riisumista koko ajan. Luopumista. Mutta ei se mitään.

Jos joku vaikeus tulee tässä elämässä, niin ei saa jäädä tuleen makaamaan. Eli tarkoittaa sitä, että jos jotakin tapahtuu, niin sitä ei saa hirveän kauan jäädä murehtimaan, mitä on tapahtunut.

Eteenpäin ja topakammin!  

Ja on tehtävä itse niitä aloitteita, eikä odotella, että toiset tekevät niitä minun puolesta.”

Ystäväni äiti rohkaisee ottamaan vastuun omasta elämästään.

Me kaikki olemme syntyneet aivan samojen tähtien alla. Eivätkä tähdet oikeasti juuri meitä kohti edes loista tai meitä valaise; nehän elävät omaa elämäänsä viis veisaamatta koko maapallosta. Onnellisten tähtien alla syntyminen on siis vain huvittava uskomus. Aika mukava sellainen kuitenkin!

Voimmehan myös uskoa syntyneemme kaikki onnellisten tähtien alla. Mehän jopa näemme tähdet vuorotellen, tasapuolisesti, kun maapallo pyörii. Paksu pilvimassa toki peittää tähdet tosin ajoittain, eikä niitä näy päiväkausiin. Optimisti kokee, että tähti loistaa juuri hänelle pilvien takaakin. Pessimisti voi valita nostaa katseensa ja samastua tähtiin, jotka ovat vapaita kavalan maailmamme edesottamuksista.

Ei kahta ilman kolmatta – vai kolmas kerta toden sanoo? Kaksi päinvastaista sananlaskua. Kumpi niistä on totta?

Molemmat. Usko siis kulloinkin sitä sananlaskua tai uskomusta, joka antaa sinulle eniten voimaa elämäntilanteessasi.

Älä oleta onnea tai epäonnea pysyväksi missään olosuhteissa. Onni ja onnistuminen tuovat iloa, mutteivät takaa onnellisuutta.

Toimi yksinkertaisesti parhaan kykysi mukaan joka päivä ja joka tilanteessa, anna eilisen puutteet anteeksi ja kohtele lähimmäisiäsi hyvin. Se ratkaisee varmimmin onnellisuutesi.

One thought on “Oletko syntynyt onnellisten tähtien alla?

Comments are closed.