Poran palsta: ”Rakastan puolisoani, onko se normaalia?”

Tällä palstalla elämäntieteen kunniatohtori Pora vastaa lukijoiden kysymyksiin.

”Dear Pora, olemme olleet monta vuotta yhdessä ja rakastan edelleen puolisoani. Onko se normaalia? Muilla näyttäisi olevan toisin. – Nimim. Hämmentynyt”

Rakas nimimerkki Hämmentynyt,

Ei ole tarvetta huoleen. Kypsissä parisuhteissa rakkaus on tosiaan kuollut, mutta vaihe, jota elät paraikaa, on täysin normaali ja ohimenevä.

Parisuhteessa voidaan nähdä neljä vaihetta.

  1. Ensimmäinen on rakastuminen, yksi psykoosin muoto.
  2. Sitä seuraa itsenäistyminen, jolloin lähdetään etsimään itseä Lappiin tai joogatunneille.
  3. Näitä seuraa rakkausvaihe, joka on pienine ylä- ja alamäkineen kuin Linnanmäen vuoristorata. Samassa vaunussa pidetään hennosti käsistä kiinni ja hyväksytään, että meno on kesyä ja yllätyksetöntä.
  4. Useimmat parisuhdeoppaat eivät kuitenkaan mainitse parisuhteen viimeistä vaihetta eli kypsymistä. Vuoristorata päättyy aikanaan. Virta vie eri suuntiin. Kasvatte erillenne. C’est la vie.

Siirtymä rakkausvaiheesta kypsään suhteeseen on väistämätön, mutta se voi kestää vuosia. Jos tilanteesi huolettaa, sitä voi myös nopeuttaa.

Alkoholi tai uskottomuus ovat tehokkaita siirtymän kiihdyttäjiä. Näissä oikoteissä on se haittapuoli, että ne aiheuttavat tarpeetonta kärsimystä tai asettavat sinut huonoon valoon. Onneksi parisuhteen voi kypsyttää myös siten, että sinä voit hyvin ja näytät hyvältä muiden silmissä.

Naiivin rakkauden tärkeimpiä elementtejä ovat sitoutuminen, arvostus ja vastavuoroisuus. Kuten kolmijalkainen jakkara, tämä hutera rakennelma pettää, jos sahaat yhtäkin jalkaa.

Menneinä aikoina sitoutuminen oli elinkautinen tuomio. Moderni näkemys on joustavampi. Sitoutuminen on järkevää vain niin kauan kun siitä on sinulle hyötyä.

Parisuhteen kuuluu olla helppoa. Kun huomaat vaikeuksia, aloita siteiden vaiheittainen purkaminen.

Eräs näppärä keino on kiire. Haali itsellesi roppakaupalla töitä ja vastuutehtäviä, jotka voisivat jollain kaukaisella tapaa olla teille hyödyksi. Tämän jälkeen sinua syytetään siitä, ettet ole kotona tai osallistu tai panosta parisuhteeseen. Se on merkki siitä, ettei sinua enää arvosteta. Muista puolustautua sillä, että teet kaiken vain teidän yhteisen hyvinvoinnin vuoksi.

Naiivi vastavuoroisuus on idealistista ja valmis aloitteeseen. Kypsässä suhteessa se on kuitenkin lyhytnäköistä vaihtokauppaa, jossa mitään ei anneta ilman vastinetta. Tavoittele kaikessa reiluutta. Ei ole reilua, että sinun pitää joustaa, jos puolisosi ei jousta. Jos sinua ei arvosteta, ei sinunkaan tarvitse arvostaa. Se on reilua.

Jos olet itse vastaanottaja ja vaarassa saada jotain yllättäen ja pyytämättä, suosittelen kieltäytymistä. ”Lahja” on luultavasti karkeasti naamioitu yritys manipuloida sinua.

Huomaa myös, että sinun kuuluu saada vastine omalle panoksellesi 24 tunnin kuluessa. Se on reilua. Muu on röyhkeää välinpitämättömyyttä.

Uskon vakaasti, että näillä keinoin suhteenne nousee pian viimeiselle tasolle.

Onnea matkaan!

”Dear Pora, mistä tiedän, että kumppanini on se oikea? Olen välillä epävarma. Voiko meillä olla yhteistä tulevaisuutta? – Uneton Siikajärvellä”

Voi, hyvä Uneton, kyllä sen vain tietää!

Elämäntieteen yksi peruspilareista on kolmen T:n sääntö: ”tunne tietää totuuden”. Esimerkiksi epävarmuus, pelko ja ärsytys ohjaavat sinua vääjäämättä oikeaan suuntaan, kunhan reagoit nopeasti ja miettimättä.

Tiedät varmasti, että yksin elävä voi ainoastaan valehdella itselleen olevansa tyytyväinen. Todellista onnea voi kokea vain parisuhteessa. Disneyn taidokkaasti animoidut dokumentit avaavat tätä todellisuutta helposti ymmärrettävässä muodossa.

Ne nostavat myös esille toisen tärkeän periaatteen, jonka esittämästäsi kysymyksestä näen että olet jo sisäistänyt: jokaiselle on vain yksi oikea puoliso. Jossain päin maailmaa. Hieman kiirehän etsinnässä tulee, mutta mitä useamman ehdit testata, sitä todennäköisemmin se oikea löytyy!

Parisuhteen kuuluu olla helppoa ja sen perustehtävä on tuottaa sinulle onnea kaikilla elämän osa-alueilla.

Kuuntele tunteitasi. Ne ovat vakaa kallio, jonka päälle on turvallista rakentaa. Jos tunteesi kertovat sinulle, että edellä mainitut parisuhteen vaatimukset eivät täyty, olet väärässä suhteessa.

Ja jos suhteen päättäminen tuntuu ikävältä, uskallan suositella uunituoretta teostani ”Vaihtamalla muiden suosioon: 101 tykätyintä tapaa päättää parisuhde ja aloittaa uusi samassa postauksessa”.

Vanha onni oli valhetta. Uusi onni odottaa!

Onko elämä vaikeaa? Vaivaako parisuhde? Lähetä kysymyksesi Poralle Hyvejohtajuus.fi:n toimitukseen otsikolla ”Poran palsta / Illuusio helppoudesta” tai esitä kysymyksesi kommenteissa.