”Vain kauniita sanoja” – johtajuus hukassa?

Eräs hyvejohtajuusmallia kohtaan osoitettu kritiikki kuului seuraavasti: ”Hyvejohtajuus on vain kauniita sanoja. Se kertoo vain siitä, millaisia kaikkien ihmisten tulisi olla. Mainio huomio, mutta viestin terävin kärki on hieman ruosteessa.

Ymmärtääkseni kritiikin mukaan hyvejohtajuus on korvia hivelevää, mutta mitäänsanomatonta löpinää ja siksi malli olisi lähes hyödytön johtajuuden kehittämisessä.

Niin, tämähän olisi varsin surkea juttu.

Jotta voidaan pohtia annettua kritiikkiä (ja johtajuuden kehittämistä), pitää ymmärtää sana johtajuus. Sanakirjan mukaan johtajuus on – kas vain – johtajana olemista. Tämä itsestäänselvyys on merkittävä huomio.

Kuka on johtaja ja ketä johdetaan?

Peter F. Drucker totesi:

En enää opeta ihmisjohtamista työpaikalla… Opetan ennen kaikkea itsensä johtamista.”

Peter Drucker päätyi siihen, että johtajuuden ytimessä on itsensä johtaminen. Jokainen on johtaja.

Muiden ihmisten johtajiin asetetaan toimenkuvan mukaisia vaatimuksia, mutta toki heihin kohdistuu myös suurempia odotuksia ihmisyyden osalta, sillä jos alaiset kokevat, että heidän johtajansa on heitä ”huonompi ihminen”, ovat katastrofin ainekset kasassa.

Johtajuus vs. johtamistekniikka

Ehkä kritiikki kohdistui kuitenkin siihen, ettei hyve konkretisoidu? Esimerkiksi sosiaalisesti haastavien tilanteiden käsittelyssä hyvejohtajuus olisi ylätason käsienheiluttelua, joka ei auta johtajaa käytännön ongelman ratkaisussa.

Toki tekniikoille on tarpeensa. Esimerkiksi keskustelutekniikoita hyödyntämällä voi muun muassa päästä tehokkaasti toisen sanojen taakse todellisen viestin luo ja muotoilla oman viestinsä paremmin ymmärrettäväksi.

Mutta pelkkä tekniikka? Homo technicus?

Se on tuhon tie.

Valheeseen perustuvan totuuskäsityksen omaksunut itsekeskeinen pelkuri ei hyödy tekniikasta tippaakaan. Entä tämän vastakohta? Totuuteen pohjaava (nöyrä) johtaja, joka kohtaa muut rohkeasti ja rakkaudella pärjää jo aika pitkälle. Ilman tekniikkaakin, mutta osaava johtaja löytää itselleen myös sopivan johtamistekniikan ja soveltaa sitä viisaasti.

Hyve ei konkretisoidu? Mikään ei konkretisoidu kuten hyve.

Jim Collins havaitsi tutkimuksissaan, että huippuyritysten listan kärjessä olevilla yrityksillä on poikkeuksetta johtaja, jolla on vahva luonne. Ei siis johtaja, joka hallitsee esimerkiksi tietyn johtamistekniikan. Kyse oli vain luonteesta, vain hyveestä.

Mitä on johtajuus?

Annettu kritiikki tiivisti tahtomattaan johtajuuden ytimen ja pienellä kiillotuksella siitä saadaan myös totuutta kuvastava:

Hyvejohtajuus on vain todella kauniita sanoja. Se kertoo vain todella siitä, millaisia kaikkien ihmisten tulisi olla.

Eikö vain? 🙂

Jokainen on kutsuttu johtajuuteen ja todellinen johtajuus kumpuaa hyveestä.