Epärehellinen? En minä, vaan ne muut

Olenko rehellinen? Kaikessa ja viimeiseen asti? Valitettavasti tähän on vastattava kielteisesti.

Leading Blog kirjoittaa tutkimuksesta, joka kertoo kuinka 97% ihmisistä ilmoittaa olevansa rehellisiä, mutta vain 75% sanoo työtovereidensa ja naapureidensa olevan rehellisiä. Pidätkö itseäsi rehellisenä? Entä työkavereitasi? Tai naapureitasi?

Kirjoittaja väittää seuraavaa. ”We are they”. Eli 25-prosenttisesti epärehelliset ihmiset ovat kuin ovatkin.. juuri me. Haaste on tässä: miksi ihmiset kuvittelevat, että olet epärehellinen? Onko sille mitään perustetta? Tulisiko sinun ehkä muuttaa jotain itsessäsi?

Et keksi mitään? Kaiva syvemmälle. Marginaali väitetyn ja havaitun rehellisyyden välillä oli 22 prosenttia ja se on paljon se.

Itselleni kysymys omasta muutoksesta toimii muistutuksena esimerkiksi yritykseni kirjanpitoa silmällä pitäen. Muutamaan otteeseen olen joutunut painimaan hankintojen kanssa: laitanko vain ja ainoastaan itselleni hankitun laitteen firman kirjanpitoon vai en. Siinähän säästäisi selvää rahaa – eikä se ole keneltäkään pois! Eipä sikäli, voin edelleen esittää kirjanpitoni huoleti verottajalle, mutta pointti on tässä: pelkästään se, että edes harkitsin verottajan huijaamista, kertoo jo paljon. Se, että ”kaikki tekevät sitä”, tai että kiinnijäämisen vaaraa ei ole, ei tee asiasta oikeaa. Jos olisin rehellisesti rehellinen, en joutuisi edes miettimään koko asiaa.

Rehellisyys on hyve ja sitä tulisi harjoittaa jatkuvasti – myös ja erityisesti pienissä asioissa.

2 thoughts on “Epärehellinen? En minä, vaan ne muut

Comments are closed.