Liiketoiminnallinen neitsyys meni

En tavoittele omaa hyvääni, en asiakkaani hyvää tai työntekijäni hyvää. Kaikki nämä nivoutuvat kuitenkin yhteen palvelemisen ideassa.

Aloitin uudessa työpaikassa reilu viikko sitten. Aiempi kokemukseni oman yrityksen puitteissa on ollut monella tapaa hyödyksi, mutta eipä se silti valmistanut kovan bisneksen kohtaamiseen.

Päällisin puolin yrityksen toiminta painottaa vahvasti liikevaihtoa ja sen kasvattamista. Taustalla oleva asiakaslähtöinen missio helpottaa oloani, mutta ei tarpeeksi. Olen kiinteästi mukana asiakasyritysten toiminnan kehittämisessä, joten tarvitsen suuremman mission siinä missä asiakkaiden työntekijätkin, eiväthän hekään tavoittele itseisarvoisesti oman yrityksensä menestymistä (ainakaan toivottavasti).

Huomaan, että lopulta en tavoittele asiakkaan hyvää, vaan ihmisten hyvää ja teen kaikkeni, että asiakkaani voivat edelleen palvella omia asiakkaitaan – ihmisiä.

Bisnes on rankkaa. Keskusteluissa vilahtelevat pienten kilpailijoiden pitäminen pienenä ja isompien voittaminen. Lisämyynti on pop. Myyntitavoitteet on saavutettava. Kauppaa on tehtävä, rahan pitää liikkua.

Pehmeät arvot loistavat poissaolollaan. Olen kuitenkin vakuuttunut, että kauaskantoinen liiketoiminta tarvitsee pehmeitä arvoja menestyäkseen – näkyivät nämä arvot eksplisiittisesti tai eivät.

Pohtiminen hyvejohtajuuden parissa, samoin kuin eettisesti latautuneen diplomityöni kirjoittaminen, ovat selkeyttäneet omia pehmeitä arvojani. Tiedän mitä tavoittelen: ihmisenä kasvamista. Toivon ja tavoittelen kasvua itselleni, ihmisille työpaikallani, asiakkailleni ja loppukäyttäjille. Yritykset ja liiketoiminta ovat vain välineitä kasvun tavoittelussa. Johtaminen ei ole vain rahavirran johtamista.

Pehmeät arvoni ovat selviö, mutta pelkään, että äärimmäisen paineen alla unohdan koko asian. Tästä syystä pehmeyttä tulisi tuoda esille jossain. Päätin tehdä sen itse – laitoin cubicleni seinälle tikku-ukon aiheesta muistuttamaan.